• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NOLONGERTHERE: nejlepší je beztak citronkuře od Hazanky :)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MORRIGHAN: Měla jsem s bramborama opečenýma v kuřecím tuku (šmalcu), poté s hromadou salátu. Jinak mě to teda ze sandálů nevystřelilo, kůrka nic moc, šťavnatý jako jo, ale žádný óchání nad nejlepším kuřetem světa neproběhlo:) Zato ty brambory byly zcela dokonalé.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Co dáváte jako přílohu ke Kellerovu kuřeti? Předpokládám, že z toho nebude žádný výpek, takže klasicky s bramborama mi to přijde takový suchý. Budu dělat poprvý a hned pro návštěvu, tak bych ráda, aby to bylo poživatelný :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUBANA: každopádně dík za tip na selavita.cz, vyzkoušíme...
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    BEBERA: nikdy jsem ji tam neshanela, zrala masa beru jinde
    RUFO
    RUFO --- ---
    BEBERA: To asi ne. Spis Makro. Ale v Globusu si jde leccos objednat, takze se jde zeptat.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUBANA: v Globusu znají veverku?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    BEBERA: jsem z liberce a problem s masem tedy nemam! bud si objednavam v globusu co potrebuji a pokud je yo nad jejich sily a chci zrale maso kupuji ve vratislavicich www.selavita.cz kde se da objednat online a vyzvednout u nich....reznik u soudu za kruhacem bezkonkurencni ale chce yo jit opravdu rano a nebo makro! myslim ze zase takova vesnice nejsme:-)
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    perfektni, diky moc vsem!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    NOLONGERTHERE: Ha, díky, to bych mohla použít já, s dítětem alergickým na X barviv...
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    VECTOR: Použij rostlinné uhlí, to na zažívání. Není to přímo bambus, ale podobně se tím dá barvit, řekla bych, že chuť asi nebude nějak zvlášť speciální ani u jednoho Používají to i některé dortové paní, pokud nechtějí/nemají kvalitní gelové černé barvivo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: zpopelni bambus.

    How to Make Bamboo Charcoal in a Simple Way
    http://www.pyroenergen.com/articles/how-to-make-bamboo-charcoal.htm
    MALKE
    MALKE --- ---
    RADUSHI: Při hledání něčeho jiného jsem narazila na tohle: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1718/pancake-bites
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: hmm, tak bambusovej popel asi nekoupim v CR. neni nejaka nahrada, cerne potravinarske barvivo..?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: někde jsem četla že to je sépiový inkoust a bambusový popel.

    Sodium citrate je citronan sodný a koupíš ho třeba tady http://www.profikoreni.cz/Citronan-sodny-100g-d212.htm

    Japan’s Burger Kings Sell Black Burgers Colored With Bamboo Charcoal And Squid Ink | Bored Panda
    http://www.boredpanda.com/black-burger-king-japan/
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Ukol: pripravyt cerny syr, viz http://www.novinky.cz/...7509-cerny-cheeseburger-miri-do-prodeje-na-prvni-pohled-vypada-odporne.html

    Navod na syr shrnul dobre Heston v ISOP, takze je treba jen syr, vino/sherry a "sodium citrate". Plus barvivo.

    Otazka: jak se rekne "sodium citrate" cesky? je to Citronan sodný? A da se nekde koupit?
    2) jake pouzit barvivo? prvni co me napadlo je sepiovy inkoust, ale jak ho clovek pouziva na testoviny, ma urcity aroma, kdyz uz ne primo distinktivni chut, je nejaka alternativa?

    Diky za odpovedi, predevsim ZuzkaOu :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak do ruky menší letní rolky - aby to bylo fakt na dvě sousta. Případně tortilové rolky - pšeničnou tortilu namazat gaucamole, na to drůbeží šunku/pečené kuřecí maso/čedar pro vegetariány/fazole v husté rajčatové omáčce pro vegany, nějaké zelené listí a rajčatu či salsu. Zamotat a nakrájet na jednotlivá sousta. Ovocné špízy, ideálně polité čokoládou. Bliny se zakysanou smetanou a uzeným lososem.


    Nebo nějaká civilizovaná verze chlebíčků aka open faced sandwich.

    Teriyaki kuře, nebo smažená křidýlka, případně grilované špízy se zeleninou a tofu. Případně máslovou a nebo hokaido dýni nařezat na měsíčky, namarinovat v oleji, česneku a koření, upéct a napíchat do toho párátka.

    Plněné vinné/zelné/kapustové listy.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    RADUSHI: No zalezi jestli ji opravdu kosher nebo jen kosher style, protoze bys jinak potrebovala i vykosherovat kuchyn atd. Jinak muzes uvarit napriklad neco bez masa nebo rybu, ktera je kosher jako losos.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: no jenže pokud ten sýr nemá razítko košer (živočišná syřidla) a nebyl v lednici kde není maso, tak ho ortodoxní osoby nesmí. Proto je nejjednoduší mít i nějaké alternativy, co budou bez sýru.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU:
    RADUSHI:
    Úplně vytkne před závorku tím, že vegan. Konflikt u mlika je spíš věc toho, když je to pohromadě v jednom (hrnci nebo břichu) s masem, u ortodoxních pak u mlíka a dalších to, že by taky mělo být dojené pod dohledem.
    Hezky onehdá o tom Rachad, tam se taky dají najít pěkné tipy. Jak se vaří v normální kuchyni po židovsku tu http://www.rozinkyamandle.cz/?p=1033 a vysvětlení milchik, parve, flaišik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADUSHI: budou to jíst u stolu a nebo ve stoje? Jinak košer/halal snadno vytkneš před závorku tím, že to uděláš bezmasé. Pokud jsou oni židé striktní, tak budou mít problém i se sýrem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam