• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBERA:nesmi se z toho udelat blato, blbe se to lepi dohromady. je to velice rychly v pasiraku. mlynek ? mozna jo, zkus to.slupky tam musej bejt.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: dík, to by mě nenapadlo, to musí být docela na dlouho, ne? Myslíš, že podobného výsledku dosáhnu v mlýnku? Nebo tam jde o ty slupky?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    nemixovat ! projet pasirakem. ale taky mi to trvalo nez sem na to prisel :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    87HIGHFLYER: oni jsou právě co se týče základní hmoty ty recepty prakticky stejné - uvaří se cizrna, nechá se vychladnout, rozmixuje, dál se liší už jen zda a kolik se dodá mouky a čím se dochutí (cibule, česnek, zelené, koření). Tak jsem uvařila cizrnu, nechala vychladnout, rozmixovala, dala trochu mouky, ochutila a usmažila. Falafel se rozpadl, vznikla mi z toho na pánvi spíš kaše...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BEBERA: těžko říct, když nenapíšeš co si do toho dala a jak si to dělala:/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebuju poradit, co bylo špatně s falafelem, když se mi během smažení rozpadl. Prošla jsem několik receptů, v některých mouka je, v jiných není, trochu jsem jí tam pro jistotu dala a stejně to vůbec nedrželo...Přitom hustota hmoty víceméně odpovídala videoreceptům... Díky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RUTHLESS: Na té poslední větě je nejzajímavější, jak naprosto unikátní a zásadní je právě pro tento recept a ne pro žádnej jinej.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    HANK_WILLIAMS: nejlepší jehně, jaký jsem kdy uklohnila, bylo se špenátem a medovo-česnekovo-hořčicovym sosem
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: presne, vrhnu se na nej o vikendu :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: taky bych jako pomerne zasadni videl tu uplne posledni vetu :-) Pokud si koupis kvalitni dobre kure, tak ti ani brambor neuskodi! Ale o vikendu ho asi budu pect, cim dal tim vic na nej mam chut, jak se tu o nem bavime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: klíčová je ta vysoká teplota a vcelku krátká doba pečení, snížení rozdílů požadované teploty tím že kuře není z lednice, důkladné osolení, podvázání a to že maso předem osušíš a hlavně pak do té trouby nenahlížíš a kuře ničím nepodléváš.

    A ty kroky se moc nedaj vypustit, protože jinak vysušíš prsa a/nebo nebudeš povedenou kůži.

    Běžně se kuře mastí, podlévá, nacpává a hlavně se buď peče pomalu a nebo na teploty okolo 180 a delší čas. Ostatně je to vidět na základu toho článku - kde zkoušely velké množství růzých způsobů pečení kuřete.
    http://www.buzzfeed.com/christinebyrne/roast-chicken-tournament#2wxgojb

    pokud posléze někdo nabude dojmu že se to musí péct při nulové vlhkosti - no tím se dostáváme k té pedanteri.

    Výsledkem je jednoduché pečené kuře, které ovšem má výbornou kůrku (pokud se opravdu té soli nebojíš, jinak bude zlatá, ale měkká, solit se musí vážně víc než jsem třeba já zvyklá) a ze všech jinýc způsobů dokáže uchovat ještě vlastně šťavnatá prsa a už ne syrová stehna.

    Plus se pochopitelně kvalita výsledného kuřete váže přímo na použitého ptáka. Z Babišova vězně to holt žádná exploze chutí nebude.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Tak v tom případě je to recept na houby. Z toho receptu, co tady prokoloval, vyplývá, že jediná kapička H2O zkazí celý smysl kuřete, tak my tady jak blbci sušíme a pak se dozvíš, že tam můžeš prsknout brambory? Souhlasím s Machalíkem, nedává to smysl. Zvlášť pokud se přímo v textu udává, že pokud se toho nebudeš 100% držet, tak to není ono.
    Takže nakonec nám z toho vyleze úplně normální kuře na zelenině pečený naprudko. No co, taky dobrý :) Asi jsme v tom hledali víc, než v tom je. Co se taky dá vymyslet novýho na pečeným kuřeti, žejo.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak hlavně, pokud onen výklad receptu na jakýmsi tom textovým serveru, kterej se obsedantně zbavuje každé kapky vlhkosti, není to gró Kellerova receptu, tak nám zbejvá prostě nasolený kuře v troubě, ke kterýmu si můžete dát kobzole nebo zmuchlanej papír nebo taky nic. A na to nemám pocit, že svět potřeboval Kellera.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: tak mi to prosim vysvetli. na tom videu nerika nic jineho, ze kure svazes, dochutis dle libosti, das na pekac a do trouby. to uz mnohem lepe zni machalikova interpretace.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MACHALIK: Hele ja to uz delal asi 10x z toho jsem parkrat to kure zkusil nechat i primo na ty zelenině s jedním otočením a nemuzu rict ze by v tom byl nejakej znatelnej rozdil..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Ok, to zní jako plán. Taky by stálo za to zkusit porovnat chuť a texturu dvou kuřat: čistě nebramborovýho, skutečně nemít žádnou jinou páru v troubě než z ptáka (jak vyřešit ten čoud, to nevím, ty zmuchlaný věci moc nefungujou), a pak toho poladěnýho s přílohou. Jestli je tam rozdíl.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    vsak v tom receptu co je tu postnutej dole z youtube sam Keller rika, ze neni zadnej problem tam pridat zeleninu,asi nejak takhle: it also works well if you wanna use a roasting pan http://collegelifestyles.org/wp-content/uploads/2012/10/roasting-pan2.jpg and add vegetables to it

    tak teda vubec nechapu tu hadku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ano. Respektive to budu muset změřit bez toho kuřete, jen pečené brambory, protože z toho kuřete mi tam bude kapat omastek... (a to se toho z těch brambor odpaří víc, protože zatímco brambor tam dávám nějakých 300g, nebo kolik, tak kuře mívá kilo, takže teplotu ovlivní výrazněji než brambory a teplota v troubě tedy bude vyšší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Hmotnost před po?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: až to budu příště dělat, tak schválně změřím odpar z těch brambor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam