• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MACHALIK: Hele ja to uz delal asi 10x z toho jsem parkrat to kure zkusil nechat i primo na ty zelenině s jedním otočením a nemuzu rict ze by v tom byl nejakej znatelnej rozdil..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Ok, to zní jako plán. Taky by stálo za to zkusit porovnat chuť a texturu dvou kuřat: čistě nebramborovýho, skutečně nemít žádnou jinou páru v troubě než z ptáka (jak vyřešit ten čoud, to nevím, ty zmuchlaný věci moc nefungujou), a pak toho poladěnýho s přílohou. Jestli je tam rozdíl.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    vsak v tom receptu co je tu postnutej dole z youtube sam Keller rika, ze neni zadnej problem tam pridat zeleninu,asi nejak takhle: it also works well if you wanna use a roasting pan http://collegelifestyles.org/wp-content/uploads/2012/10/roasting-pan2.jpg and add vegetables to it

    tak teda vubec nechapu tu hadku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ano. Respektive to budu muset změřit bez toho kuřete, jen pečené brambory, protože z toho kuřete mi tam bude kapat omastek... (a to se toho z těch brambor odpaří víc, protože zatímco brambor tam dávám nějakých 300g, nebo kolik, tak kuře mívá kilo, takže teplotu ovlivní výrazněji než brambory a teplota v troubě tedy bude vyšší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Hmotnost před po?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: až to budu příště dělat, tak schválně změřím odpar z těch brambor.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    uspokojivych vysledku dosahuju i v zoufaly horkovzdusce ktera da nejvic neco nad 240C.. a nic se nepali
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Asi má zázračnou troubu a překonává fyzikální zákony.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: nemáš pravdu. Ale klidně si na ní trvej - holt se na tebe vztahuje onen OCD pedant.

    (ostatně Kellerovi se v té troubě taky nic nepálí.)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Podstata receptu je absence jakékoli residuální vlhkosti = páry v troubě. Přídavek pářící zeleniny je porušení základního principu receptu, jakkoli to vykompenzuje jeho jinej problém. O tom, jak moc brambory vylučují páru, se nemusíme bavit, každej děláme hranolky/lupínky v troubě. Valí to z ní jak z elektrárny. Škodovka taky jela jinak, kdyžs jí snížila péra a do kufru přidala pytel cementu.

    Tenhle diskurs, nota bene popáté, není nějak extra přínosnej. Tak si pro mě za mě tomu říkej Kellerovo kuře, i kdyžs do něj přidala brambory (a někdo jinej mrkev, vodu, citron--). Za mě ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: ne, nechápeš to dobře.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MACHALIK:
    ZUZKAOU:

    Jestli to chapu spravne, tak cele to slavne Kellerovo kure, o ktere se tu hadate a o kterym se pisou chvalozpevy, neni nic jineho, nez ze vezmu kure (pri pokojove teplote) a dam ho do na pekac trouby? Fakt? To je teda recept stoleti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ale prd.


    Thomas Keller Roasted Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=EWLt6G85zC4


    Navíc to ani nedělá na té mřížce. Podstatou kellerova receptu je osušit, podvázat, osolit kuře, a péct ho naprudko. Pokud to neděláš, protože ti přijde svatokrádež přidat pod tu mřížku, která to pečení celé usnadňuje brambory, tak je to tvůj problém. Ale prostě to nemění podstatu toho receptu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Není to Kellerovo kuře, sorry. Stejně jako miska vody nebo celá brokolice v troubě nejsou Kellerovo kuře. Je to deviace směrem do páry plus je to odklon od rigorózního receptu. Jestliže třímišelinskej šef postuluje arcirecept, kterej má navíc ambice a následně je potvrdí jako nejlepší kuře na planetě Zemi, tak jakýkoli hrabání do toho receptu znamenají warranty void a je po receptu. Nezlob se na mě.
    Jo, třeba to funguje s těma bramborama. Třeba je to the next best thing po Kellerovu kuřeti. Zuzčino kuře. Klidně. Ale ten recept je blbě. Nefunguje. Nějakej novinář někde něco posral/zapomněl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: je to kellerovo kuře - ty brambory prostě neovlivní klima v troubě tak, aby se to kuře udělalo jinak, než bez ní. Výsledkem je prudce pečené, jednoduché kuře, podvázané, důkladně osolené a předem důkladně osušené a při pokojové teplotě.

    Ostatně ten jeho recept o příloze nic nepraví, že a možnost péct ji společně s s kuřetem nezakazuje. Tím že je kuře na mřížce, tak to není pečení v zelenině. Prostě se to peče paralelně.

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: no jasne, todle ten proble resi. ale to pak neni kellerovo kure :-) panove neresi "jak to vyresit" ale "proc to je blbe popsano", co tak chapu. A taky se priklanim na jejich stranu. jakoby tam proste nejakej jeden krok chybel (ale je pravda, ze dobra konev to resi, to pak nesmrdi nejspis. asi to zkusim u nas na tajnaka :-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud nejste OCD pedanti, tak pod tu mřížku dáte brambory či zeleninu, kam vám kape omastek. V reálu to teplotu, natož vlhkost v troubě nijak markantně neovlivní a kromě toho že se vám nebude pálit omastek, tak vám zároveň vznikne příloha.

    A oproti všem tanečkům s pomalým pečením prostě máte za 40-60 minut hotové jídlo a opravdu to dělá jedinečnou kůrčičku. (+tedy ohřev masa na pokojovou teplotu.)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja rad vyzkousim vsechno, ale mne se to Kellerovo kure taky nepozdava. Jakoze nemyslim co do jidla, to musi bejt dobry, ja az tak narocny nejsem, takze mne by chutnalo... Ale ta priprava je takova nejaka divna, smrdi mi prusvihem a kourem :)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Mně to kuře neprskalo a nesmrdělo. Dala jsem dospod papír, takže tuknemohl kapat na rozpálený plech, jinak pokud má člověk/Keller/restaurace dobrý konvektomat, který má napojení na vzduchotechniku a sám se umí vyčistit, asi si takových věcí tolik nevšímá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SPLIFFBOY: Tam musí bejt chyba, nevěřím, že takhle ten recept je od Kellera. Pálící se tuk a čmoud po celé kuchyni a ostatně i bytě/hospodě nemůže bejt v receptu. Žádný zmuchlaný pekáčky nepomůžou, prostě to je moc horký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam