• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: jenze to by nebyly v hospodach ty "svickove omacky" a popr. "svickova na smetane" jako narodni recept, lec maso pouzite byva malokdy ze svickove. A k tomu ty diskuse od dehonestaci jak na Babicovy recepty (po klidnejsi smirlive verze) vuci "spatne" pouzitemu nazvu, kdyz tam neni maso-svice.

    Dnes se mi otevrela tady timto klubem zas brana do jinyho sveta:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: hele "tradiční" metodou, kdy maso máčíš v kyselém láku a pak dlouho dusíš či pečeš - to prostě není příprava pro křehká masa. A pokud udělám vedle omáčku za pomoci tuhých kousků masa a pak svíčkovou na medium, kterou pak zaleješ omáčkou, tak to je ale úplně jiný jidlo, než klasická svíčková se šesti.

    Respektive já nějak nevím - určitě to je chuťově super, ale...



    Blog Pepato.eu: Tradiční Svíčková na smetaně, „netradičně“ - pečená do růžova..
    http://www.pepato.eu/2012/10/tradicni-svickova-na-smetane-netradicne.html


    TABBY: jakákoliv minutková úprava?
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOUNTBATTEN: A tak mne tedy jeste napada otazka: K priprave ceho je vlastne svickova vhodna (kdyz k priprave svickove to neni)?
    REONA
    REONA --- ---
    A já měla za to, že ta omáčka se jmenuje "na smetaně" a svíčková je prostě ve chvíli, kdy se dělá ze svíčkové (či hovězího) a pokud to bude z králíka, tak je to králík na smetaně - stejný postup výroby omáčky, jiné maso.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Hehehe, ja taky cely ziviot zila v tom, ze svickova (omacka, tedy to maso a ona omacka z korenovky se smetanou), to maso v ni, ze SPRAVNE ma byt ze svickove a fejkove, kvuli financim, se dela ze zadniho, ci loupene plece (a to se mnohdy kritizuje, ze to teda nejni svickova).
    Tak ja dnes cucim - to je nejaka nova gastronazi moda, tvrdit, ze SPRAVNE se ze svickove NEDELA? A nikdy nedelala?
    Nebo trolling tohoto tydne?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOOMBRINGER: olej je rozehřátý na fritování a je ho dost
    ZUZKAOU: četla jsem i recepty s namočenou nevařenou cizrnou, ale přišly mi hůř stravitelné. Na anglických stránkách (bbc food a nějaké middle east recepty) měli taky vařenou cizrnu nebo cizrnu z plechovky... o tom vychlazení jsem taky četla, ale k úsěchu to nevedlo :(
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já jsem svíčkovou s opravdickou svíčkovou už dělala dvakrát, a pokud se člověk k tomu kousku masa chová jako k opravdové svíčkové, a ne k falešné, tak to rozhodně stojí za to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No Rettigová tam dává svíčkovou - konkrétně "...totiž onen kus libového masa pod ledvinou.." a pečeho. Ale teda chce to počítat s tím, že ve střední Evropě se krávy pěstovaly na mlíko - takže buď bylo telecí z mladý, přebytečný býčků a nebo hovězí ze starých krav. Myslím že její způsob přípravy by ze současých svíčkových (natož z vyzrálé svíčkové) udělal suchý hadr. Pravda - hned pak tam má bifteky.


    Magdalena Dobromila Rettigová - domácí kuchařka - staročeská kuchyně - recepty - Hovězí maso a rozličná jeho úprava
    http://rettigova.lukul.cz/hovezi-maso-a-rozlicna-jeho-uprava
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    PICHPE: taky zajimave :-)
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    HENNYVILLE: A taky dalsi teorie, zelenina na omacku se pripravovala/krajela vecer pri svickach :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Udajne nikdy. Nazev Svickova je pry odvozen od barvy svicky. Ne od kusu masa.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MACHALIK: ale delavala ne?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: Delaval jsem to z plechovkove, stejne jako hummus i ze syrove-uvarene a slo to. Divny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: je to komplikovanější, protože jaksi v každé zemi se ta kráva rozřezává trošku jinak. Na svíčkovou je ideální loupaná plec - flat iron steak/butlers' steak/oyster blade steak. Ale bude zajímavá to i z brisket (говеждо гърди) /flank (údajně говеждо гърди) kusů.

    Asi se zeptej na hovězí plec говеждо рамо

    Pokud bys to chtěl dělat ze svíčkové (tenderloin) a nebo přilehlých kousků masa (sirloins), tak musíš zvlášť udělat ze silného vývaru omáčku a tu svíčkovou udělat jako steak a omáčkou přelít, to pomalé dušení/pečení jim neudělá dobře.



    USA



    UK



    bulharské vysvětlivky jsou třeba tady http://www.bghelp.net/...007-%C7%E0%E4%F3%F8%E5%ED%E8-%F2%E5%EB%E5%F8%EA%E8-%F0%F3%EB%E0%E4%E8/page2
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Svíčková se nedělá ze svíčkové...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Nedari se mi googlit, nevite nekdo o nejakem webu s prekladem jednotlivych casti hoveziho do aj? Nebo jeste lepe do bulharstiny, ale to je asi miziva sance.
    Nebo mi jen nekdo prosim napiste, jak je v aj svickova, pripadne nejaky levnejsi kus hoveziho, kterym by se dala svice nahradit ve stejnojmenne omacce. Moc sanci na sehnani svice si beztak nedelam.
    A ocenim i preklad klizky, kvuli zaloznimu receptu. Diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: no protože ta cizrna tam patří jen namočená + ta směs musí být vychlazená, aby trochu zatuhla před tím, než budeš dělat placičky a smažit je.


    How to cook the perfect falafel | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/feb/19/how-to-cook-perfect-falafel

    Stirring the Pot: Yotam Ottolenghi's Falafel with Spiced Chickpeas and Fresh Vegetable Salad
    http://mykentuckyhome-kim.blogspot.co.uk/2013/06/yotam-ottolenghis-falafel-with-spiced.html

    částečně to naznačuje i Rachad, ale recept nedá http://www.rozinkyamandle.cz/?p=895

    ten od Pospěchové je bohužel za platební bránou, ale jako povedený uvádí i tuten http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/205562221900020/?deid=1137&recept=64
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BEBERA: Mas ten olej dostatecne rozehratej? Mas ho dost?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: tak bohužel tentokrát úplně stejný scénář. 2/3 uvařené a oschlé cizrny jsem umlela v masomlýnku, 1/3 nasekala, uplácala falafely, rozehřála olej, vhodila do něj první pokusný a pak jen bezmocně pozorovala, jak mizí. Po minutě bublání falafel komplet zmizel, jak u kouzelníka, čáry-máry a byl pryč. Experimentovala jsem pak ještě s několika dalšími kousky s různým množstvím přidané mouky a měnila se jen rychlost, během které se v oleji rozpadly na prvočástice, požadovaných 2,5 minuty nevydržel žádný. Měla jsem hmoty z půl kila suché cizrny, nakonec jsem je upekla v troubě, chuť nic moc, ale aspoň držely. To je záhada...
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    GRANTORINO: ujistuj se o cem chces. jsem rada, ze jsi objevila avokado a pomerancovej dzus, preju ti to, je to zdravy.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KLAAR: ale pomerančovej džus mi prošel [ GRANTORINO @ Na co mate prave chut? ], takze vsechno spatne uplne nebude, spis jsou lidi, co maji nutkani mi dat minus i za fotku kotatka... spatne je mozna neco na me a spatne je neco i na ostatnich
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    IORETH: nic neni na avokade se zakyskou spatne. spatne je neco na GRANTORINO...
    IORETH
    IORETH --- ---
    Co je na avokádu se zakysanou smetanou špatně?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VECTOR: Babička zavařovala vepřovou polívku do sklenic s takovejma těma plechovejma víčkama a ztráty byly určitě pod 5 %. Vydržela měsíce.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SOFIJKA:
    GRANTORINO: Já míchám na pomazánku avokádo s lučinou nebo nějakým jiným sýrem typu žervé. Hádám, že chuťově se to zas až tak moc lišit nebude.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SOFIJKA: jo koukam, ze to ani neni nic neobvyklyho... ale jsem rada, ze jsou tu znalci, co jsou si jisty, ze je to kravina ;)))
    Jednoduchá avokádová pomazánka recept - Vareni.cz
    http://recepty.vareni.cz/jednoducha-avokadova-pomazanka/
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    GRANTORINO: taky dělám avokádovou pomazánku se zakysanou smetanou, jen tam ještě přidávám česnek, pepř, citrón a trochu olivovýho oleje. je to dobrota, prarodiče se tohle zpracování avokáda naučili ve Venezuele.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    THEODORT: aha asi mam kachni zaludek, ja s tim problem nemam:)

    no nicmene kachna super, mam pocit, ze se to v alobalu udelalo jeste lip a rychlejc... za tri hodiny byla uplne mekkounka a vypecena :)) takze dik, pochutnali jsme si. ted si dame slofika
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    GRANTORINO: to zni dost strasidelne.. jako rozmackat avokado s leccim je ok, ale se smetanou bych to michal az v zaludku
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    VECTOR: Jde to v pohodě. Jídlo (něco s omáčkou, aby ve sklenici nebylo moc vzduchu) jsem zavařoval mockrát, sklenice se šroubovacími víčky, v hrnci, 20 minut varu. (Kamarád takhle zavařoval v mikrovlnce a nějak se to neosvědčilo, měl velké ztráty.) Bez ledničky vydrží určitě ten týden až deset dnů (déle jsem to nikdy nezkoušel, předdělával jsem si takhle zásoby jídla na různé akce, abych tam mohl servírovat teplé jídlo bez vaření).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam