Shánim se po nějaký autentický kuchařce bulharských receptů, sehnatelný u nás. Čj, Aj, možná klidně i bulharština, trochu cvičení azbuky mi prospěje. V Bulharsku samotnym jsem bohužel zaváhal a nic nekoupil. Klidně i něco v elektronický podobě.
A shánim recept na jedno jídlo, který jsem v bulharsku dlabal pořád, ale beznadějně jsem zapomněl, jak se jmenuje: mletý maso s rejží, zavinutý v zelných listech. Strašlivě dobrý. Myslim, že to dělaj z kulatozrnný rejže, jinak vim prd. Našel jsem akorát recept na webu bulharská-kuchařka.cz:
Masové závitky z kyselého zelí a masa
100 g mletého masa, 140 g kyselého zelí, 30 g vepřového sádla, 20 g pórku, 12 g rýže, 0,2 g černého pepře, 3 g soli, 1 g papriky.
Očištěný, umytý a nadrobno nakrájený pórek smícháme s mletým masem, rýží, sádlem, pepřem, solí a trochou vody. Všechno rozmícháme. Maso navineme do listů, vložíme do hrnce, opepříme, zalijeme tukem a přitiskneme talířem. Dolejeme vodou do výšky závitků a vaříme na tichém ohni tři hodiny (v tlakovém hrnci 35 minut).
Jenomže mi ten recept obecně moc nesedí a vůbec mi většina receptů na tomhle webu přijde divných.
Díky za rady.