• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    AIJA: Budu muset sehnat nějaký slušný návod od někoho, kdo to už zkoušel, protože středověký recepty, to je samý "připrav jako obvykle" a "dobře okořeň a nepřesol" :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Ta hlava mě zajímá, i když pochybuju, že bych ji pekla:-) Milujeme z ní solidní vývar s knedlíčkama.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    AIJA: Bude to z oficiálního lovu a s atestem. Zbourat se musí, protože bude 2-3 týdny čekat na sežrání v mrazáku.
    Lidí bude pět až třicet, kdo ví? :) Nebude to jediné jídlo, spíš zajímavost a centrální bod pohoštění jinak poskládaného z příspěvků od hostů.
    Díky všem za rady! Asi rozdělíme maso vhodné na grilování, maso vhodné na uvaření v guláši či jinak - a hlavičku zkusím vykostit, plnit nasekaným masem a upéct v troubě dle tradičního anglického středověkého vánočního receptu. :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDARION:
    Hlavně si ohlídej, aby prošlo veterinou. Divočák se dělá delší dobu než domácí sele. Možná bych doporučila trochu rozbourat...hlavu a kosti na polévku, nějaké maso naporcovat na mrazák. A na gril jen kýty apod. Kolik lidí bude?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    87HIGHFLYER: Nejsem dealer sucháče, ale pro kilo si klidně přijď. Resp. 2 kg, než to dovezeš domu, máš kilo. Ideální na převoz je velká termoska na čaj, bedna a kolem nějaká buničina, vata, polystyrén (a úplně ideálně autem). Jen Praha, pošta.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Nemáte někdo tip, kde koupit v Praze suchý led? Třeba jen kilo. Na internetech je buď nutný objednat 20kg nebo si to nechat dovézt třeba z Brna, což se mi moc nechce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: hele jsou moc dobrý. Taková křehká, oříšková kedlubna. A vzhledem k tomu, že to jednak produkuje tuny biomasy a druhak to přežije atomový výbuch, tak to je vcelku užitečný trifid.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Ježiši, topinambury mi nepřipomínej, blázni v práci to furt pěstujou a bohužel na to snad i dostávaj projekty, granty, dotace... Na inulín jsem asi alergickej a to jsem topinambur jeste neochutnal :)

    Kazdopadne az tam toho zas budou mit kyble, zkusim si vzpomenout.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z ID MRNOUS jsem vyžebrala tašku topinamburů a zjistila jsem, že mám novou oblíbenou zeleninu. Kdysi je zkoušela pěstovat máma, ale to jsem byla v pubertě a ohrnovala jsem nad nima nos. Takže příštích několik mých postů bude topinamburových. Pokud někde ve vašem okolí rostlo velké zelené roští, které kvetlo jako malé slunečnice, tak to je vono a můžete si tam zajít s lopaktou nahrabat čerstvé topinambury. Moc se nedají skladovat, ale v té zemi vydrží přes zimu.

    Topinamburový zimní salát. (2 větší porce - je strašně dobrej, chcete víc než jednu malou mističku)


    200 g topinamburů
    200 g čerstvého fenyklu
    100 g kyselejšího jablka
    2 žebra řapíkatého celeru
    1 jarní cibulka/půlka šalotky či červené cibule
    hrst rukoly

    zálivka:
    1 lžíce citronové šťávy
    2 lžíce olivového či ořechového oleje
    1 lžíce medu
    1 lžička dijonské a nebo hrubozrnné hořčice
    sůl + pepř

    fakultativně
    sýr s modrou plísní
    vlašské ořechy

    Zeleninu kromě rukoly nakrájejte či nastrouhejte na co nejjemnější plátky. Smíchejte všechny věci na zálivku a přelijte s ní zeleninu. Nechte tak hodinku odležet a těstně před podáváním do toho zamícejte rukolu, případně ořechy (ideálně mírně opečené) a/nebo sýr s modrou plísní. Ale jde to i bez nic - topinambury mají krásnou jemnou, oříškovou chuť a vlašáky a nebo dokonce něco příliš razantního jako třeba niva by je mohli přehlušit.

    Jo a teda občas střevní mikroflora která nebyla trénovaná na dostatek rozpustné vlákniny (tedy krmená běžnou, ne moc zdravou stravou) by mohla na topinamburech uspořádat divokou párty s nadýmáním.

    Zdravé řešení tohoto problému je naopak jíst více topinamburů, dokud si mikroflora nezvykne - to znamená že se díky změněným podmínkám (více inulinu) proměnila na zdravější verzi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHOBOT: ech, pises o bulharech, to sem jaksi zignoroval. sorrac. ...hele ja tu mam srby a bosnaky, a ty tomu rikaj sarma v ty verzi co pisu
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    CHOBOT: podobné řeckým dolmates? Tam to dělají s rýýží a koprem, jak kde...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    nejspíš to bude dolma, díky.
    V tomhle receptu DEVIL a v holoubcích mi nesedí červená omáčka, s rajčatama to bulhaři nedělaj.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    nebo se to da delat ze syrovyho zeli, ono staci ty listy sparit, ze..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHOBOT: bud mas nalozeny cely listy (muzes stvorit sam/koupit v ruznejch specialitach) a do nich umotavas maso, nebo my doma delavali 'ceskou modifikaci' s pouziti naseho kysanyho zeli nasekanyho na srac.
    v nasi verzi uhnacas koule z masa a prisad, nasazis je do remosky, na ne zhusta rozesteles zeli tak do 3cm vrstvy, a my zalejvame zredukovanejma a ochucenejma rajcatama ze sklenice/plechu s par kapkama medu, aby to nebylo jen kyselo. na cervenou vrstvu jeste zakydas zakysanou smetanou.
    v remosce se to pece pomalu a stavy ze zeli a rajcat pekne podlejou to maso, ktery bude stavnaty. navic pekne zhnedne ta zakysana smetana
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    CHOBOT: mě napadají dvě věci. To, co popisuje
    BALAENA: čili řecké dolmados (nebo dolma)- jí se studené, je to ale vinný list a v něm náplň. A druhá je jídlo, které vaří moje ukrajinsko-polská babička, jí se teplé, je to zelný list a k tomu omáčka. U nás se tomu říká holoubky, slyšela jsem taky variantu golubky. Tomu je nejblíž tenhle recept http://varecha.pravda.sk/recepty/vychodoslovenske-holubky/48686-recept.html , v naší verzi bez slaniny.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CHOBOT: v řeckých receptech hledej dolma.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    CHOBOT: našel jsem zatím jen Classic Bulgarian Recipes od Ivaylo Piskova, kdyby byla nějaká reference, budu rád.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Shánim se po nějaký autentický kuchařce bulharských receptů, sehnatelný u nás. Čj, Aj, možná klidně i bulharština, trochu cvičení azbuky mi prospěje. V Bulharsku samotnym jsem bohužel zaváhal a nic nekoupil. Klidně i něco v elektronický podobě.

    A shánim recept na jedno jídlo, který jsem v bulharsku dlabal pořád, ale beznadějně jsem zapomněl, jak se jmenuje: mletý maso s rejží, zavinutý v zelných listech. Strašlivě dobrý. Myslim, že to dělaj z kulatozrnný rejže, jinak vim prd. Našel jsem akorát recept na webu bulharská-kuchařka.cz:

    Masové závitky z kyselého zelí a masa
    100 g mletého masa, 140 g kyselého zelí, 30 g vepřového sádla, 20 g pórku, 12 g rýže, 0,2 g černého pepře, 3 g soli, 1 g papriky.
    Očištěný, umytý a nadrobno nakrájený pórek smícháme s mletým masem, rýží, sádlem, pepřem, solí a trochou vody. Všechno rozmícháme. Maso navineme do listů, vložíme do hrnce, opepříme, zalijeme tukem a přitiskneme talířem. Dolejeme vodou do výšky závitků a vaříme na tichém ohni tři hodiny (v tlakovém hrnci 35 minut).

    Jenomže mi ten recept obecně moc nesedí a vůbec mi většina receptů na tomhle webu přijde divných.

    Díky za rady.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    ZUZKAOU: my uz mame objednano, psali ze se opozdi, takze az po vanocich. ale poreferuju, uz se tak tesim!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Vím ještě o Nomiku a Sansaire.

    Nomiku – Immersion Circulator and Sous Vide Machine
    http://www.nomiku.com
    Sansaire - The World's Best Sous Vide Machines
    http://sansaire.com
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam