Topinabury jsou skvělá polévková zelenina - buď na kostičky do vývarových a nebo jako základ krémových polévek - rozmixují se do úžasně hladého krému.
Francouzská topinamburová polévka s kozím sýrem
suroviny pro 4 porce:
400 g topinamburů
1 l drůbežího a nebo zeleninového vývaru
1 cibule
2-3 stroužky česneku
100 g čerstvého kozího sýra
200 ml zakysané smetany
50 g lískových oříšku + olej z lískových oříšků
50 g másla
petrželka případně petrželka+kerblík+estragon a nebo rukola
sůl pepř
Na másle nechte zesklovatět cibulku a česnek a přidejte nastrouahné, oloupané topinambury. Zalijte vývarem, osolte a rozvařte topinambury 30 minut. Rozmixujte spolu s kozím sýrem, přidejte zakysanou smetanou (francouzi tam lejou sladkou, ale mě v tom teda víc chutnalo něco kyselého, protože topinambury jsou nasládlé). Nasekejte lískové oříšíky, jemně je opražte a polévku v miskách ozdobte sekanými oříšky, bylinkami a oříškovým olejem.
a tahle taky vypadá skvěle
Brown Butter-Sunchoke Soup with Brussels Sprouts and Bacon | Serious Eats : Recipes
http://www.seriouseats.com/recipes/2012/12/brown-butter-sunchoke-soup-recipe.html