• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MOUNTBATTEN: takovej možná blbej dotaz, ale když je tam hora česneku, neníé pak z toho lidem co to jí težko, nebo to ty brambory absorbují a je to v pohodě? Mám ráda horu česneku :)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť.
    tak to mam asi divny topinambury:-)
    Ma zkusenost a uz jsem to tu psala, je, ze bramborak naopak musi byt desne koreneny, mnohem vic, nez bramborovy. Jinak ti vyjde placka velmi mdle, lehce nasladle chuti. Ale fakt hrozne mdle, jakoby bez chuti!
    A to jsme tam koreni dali, jako do bramboraku a toúpinambur to koreni "pozral" a prebil svou chuti, ktera v teto uprave byla proste...bez chuti.

    Ale v nedeli sem topiny dala jako korenovku do kureciho vyvaru a jako soucast podkladu z korenovky pod kruti kus. Pyre z stavy a korenovky bylo dobre, ale tak topin v tech vyraznejsich chutich moc cititnebyl, imo to dosladil jen.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    RUTHLESS: mne 7cm zazvoru. co kdyz je kulatej.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    THEODORT: libi se mi termin uvarena voda
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jsem ted delal ruzny kremy, prozatim nejvetsi uspech slavil mrkvovy se zazvorem a pomerancem.

    to se vezmou tak 2 cibule, neco cesneku a kus zazvoru (tak od 2cm do 7cm, podle toho jak moc pikantni to ma byt, 7cm je uz hoodne zazvorovy) do zakladu, na to tak kilo mrkve na kolecka, kus petrzele, brambor a celeru, osolit, povarit v nutnem mnozstvi vody do mekka - ca 20min., rozmixovat do hladka, dovnitr vymackat 2-3 pomerance, rozmixovat jeste jednou zbytky duziny, doredit uvarenou vodou do polevkove konzistence, hotovo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TRISSIE: ja ji měl v restauraci, tak bohužel nevím :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POHODAVOLE: dej recept, já znám "polévku z kořenovky" jako vývarovou s nudlemi/kapáním.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TRISSIE: ta polívka je taky na smetaně, takže to je dle mě akorát tekutejsi svickova :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POHODAVOLE: tu bych nedala já. Petržel a celer (v rozumném, spíše menším množství) rozmixované ve svíčkové OK, ale když to plave v polévce... tak vždycky přemýšlím, jestli se ovládnu nebo jestli to půjde plavat do záchodu.
    Nikdy jsem to nijak extra nemusela, ale hřebíček do rakve vařeného celeru byla ex-tchýně, jejíž představa nedělní polévky zahrnovala k smrti uvařený celer v masoxu. A jako host jsem vždycky dostala obzvlášť velkou porci zeleniny.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TRISSIE: btw nechutnala by mu polívka z korenovky? Já měl minulý týden prvně a osobně mi to sedlo víc než skoro to samý + maso + knedlík..
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Nádivka z kuřete je u nás taky populárnější než kuře samotné. Ale musí holt být upečená uvnitř toho masa, jen tak v pekáčku bokem chutná úplně jinak. Už jsem si i říkala, jestli ten Láďa Hruška nemá s nadívanýma kůžema vlastně pravdu.:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: jo! Můj muž by nejradši nádivku z kuřete bez kuřete. A svíčkovou bez masa. A tak dále :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SHEALA: Jako malá jsem dělala totéž - chtěla jsem švestkový knedlíky, ale bez švestek. Ty jsem pečlivě vyloupala. Ale samotnej knedlík pochopitelně nebyl ono. Chtělo to to ovonění švestkou.:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SQUZZA: připomínáš mi moji ségru, co z ovocných knedlíků s jabkama vybírala jabka, ale šišky z knedlíkového těšta, tedy to samý bez jablek, jíst nechtěla.
    FAT
    FAT --- ---
    Ehm... Já to mám vlastně doma. Synek jí dršťkovou, ale bez těch "žížal"...
    :-D
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Ja si z houbovky vybiram houby :]
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WTF... Koukam, ze i gastronomie ma sve perverze. Inu, kolik lidi, tolik chuti. A hlad je nejlepsi kuchar. :)
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    FAT: klasická valašská smetanová kyselice. ano, jen tu tekutinu :)
    FAT
    FAT --- ---
    YOCCI: To fakt ze zelňačky jedí jen tu vodu? To jsem ještě neslyšel.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: buď nejí, vybírají cibuli z pokrmu, nebo nejí jen některé jídla, kde to jde cítit nejvíc. máme jedny známé, co mají rádi kyselici, ale když ji uvaří, tak ji scedí...:D no jako některé věci nepochopím ani já :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: A tak jako nektera IDcka uz odtud data tahaji, zejo; takovej "komunitni manazer Ladi Hrusky a jeho hejtru" je dokonce i tady ontopic...von to hlavne neni ani nyxackej, natoz ceskej vynalez; Mana je ceska verze "a my to udelame jinak a lip!"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GRANTORINO: tak kulhánek se asi taky něčím inspiroval :) akorát tatrgel je.... no... zlatý amarouny.
    PISKVOR: No, novinky ještě neví, že tahle republika je řízená z Nyxu. Resp všechno co je důležitý, se napřed propere na Nyxu, měli by to tady i v češtěině a nebyli by sto let za opicema.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHEALA: když už, tak snad každý zná amarouny, ne asi;)?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MACHALIK: Normálně, sami si vaří bez cibule a když vím, že přijde na návštěvu někdo, kdo nemá rád cibuli, vymyslím něco bez cibule - aspoň je to výzva. ;)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MACHALIK: Podobně jako celiaci, vaří si sami, nebo si daj (svůj) chleba s máslem. Moje sestra (regulérně alergická skoro na vše, cibuli "jen" z duše nemá ráda) je taková, snesla jedině krémové polévky, kde na obří kotel byla symbolicky malá cibulka úplně napadrť, byl to opruz.
    Dneska už je to jedno, stejně se potvrdila alergie na více věcí, které my ostatní jíme, takže se jí a malým dětem, když přijedou na návštěvu, vaří zvlášť... I bramborový salát se jí vždy před přidáním cibule odebíral. Holt (jejich) smůla.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: A jak cibulaci řeší, že cibule je taky prakticky ve všem?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Nemluve o tom, ze Novinky zase s velikym humbukem objevuji Ameriku; Soylent (sic!!!) uz funguje dlouha leta, je tu k tomu i specializovany auditko.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRUKEV: Kdo četl Kulhánka, tak zná tatrgel.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: ne, to jsou ti, co mají odpor k cibuli, resp. k cibulové polévce:)

    skopové se nakonec peklo, na rajčatech a červeném víně s brkaší...bohužel fotodokumentace žádná, což je velká škoda. ovšem, školácká chyba - příště oloupu rajčata :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Co je to cibulový nejedlík? Něco jako celiak?
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    DIVER: tak děkuji za tip, cibulačka dopadla víc než dobře...nakonec jsem prubla variantu s červeným vínem a rozhodně sklidila úspěch i u cibulových nejedlíků :)

    Jinak mám dotaz...nějaký tip na skopové? Je to kýta. Většinou to pečeme hodně načesnekované, ale tentokrát by to chtělo něco echt, třeba se zeleninou. Jestli máte někdo vyzkoušený recept, sem s ním, klidně jen odkazy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam