• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: buď nejí, vybírají cibuli z pokrmu, nebo nejí jen některé jídla, kde to jde cítit nejvíc. máme jedny známé, co mají rádi kyselici, ale když ji uvaří, tak ji scedí...:D no jako některé věci nepochopím ani já :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: A tak jako nektera IDcka uz odtud data tahaji, zejo; takovej "komunitni manazer Ladi Hrusky a jeho hejtru" je dokonce i tady ontopic...von to hlavne neni ani nyxackej, natoz ceskej vynalez; Mana je ceska verze "a my to udelame jinak a lip!"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GRANTORINO: tak kulhánek se asi taky něčím inspiroval :) akorát tatrgel je.... no... zlatý amarouny.
    PISKVOR: No, novinky ještě neví, že tahle republika je řízená z Nyxu. Resp všechno co je důležitý, se napřed propere na Nyxu, měli by to tady i v češtěině a nebyli by sto let za opicema.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHEALA: když už, tak snad každý zná amarouny, ne asi;)?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MACHALIK: Normálně, sami si vaří bez cibule a když vím, že přijde na návštěvu někdo, kdo nemá rád cibuli, vymyslím něco bez cibule - aspoň je to výzva. ;)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MACHALIK: Podobně jako celiaci, vaří si sami, nebo si daj (svůj) chleba s máslem. Moje sestra (regulérně alergická skoro na vše, cibuli "jen" z duše nemá ráda) je taková, snesla jedině krémové polévky, kde na obří kotel byla symbolicky malá cibulka úplně napadrť, byl to opruz.
    Dneska už je to jedno, stejně se potvrdila alergie na více věcí, které my ostatní jíme, takže se jí a malým dětem, když přijedou na návštěvu, vaří zvlášť... I bramborový salát se jí vždy před přidáním cibule odebíral. Holt (jejich) smůla.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: A jak cibulaci řeší, že cibule je taky prakticky ve všem?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Nemluve o tom, ze Novinky zase s velikym humbukem objevuji Ameriku; Soylent (sic!!!) uz funguje dlouha leta, je tu k tomu i specializovany auditko.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRUKEV: Kdo četl Kulhánka, tak zná tatrgel.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: ne, to jsou ti, co mají odpor k cibuli, resp. k cibulové polévce:)

    skopové se nakonec peklo, na rajčatech a červeném víně s brkaší...bohužel fotodokumentace žádná, což je velká škoda. ovšem, školácká chyba - příště oloupu rajčata :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Co je to cibulový nejedlík? Něco jako celiak?
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    DIVER: tak děkuji za tip, cibulačka dopadla víc než dobře...nakonec jsem prubla variantu s červeným vínem a rozhodně sklidila úspěch i u cibulových nejedlíků :)

    Jinak mám dotaz...nějaký tip na skopové? Je to kýta. Většinou to pečeme hodně načesnekované, ale tentokrát by to chtělo něco echt, třeba se zeleninou. Jestli máte někdo vyzkoušený recept, sem s ním, klidně jen odkazy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: [ Tekutá strava Soylent, Ambronite, Mana nebo vas vlastni DIY recept, opravdu je to potrava dystopicke budoucnosti? ]

    další z českých tvůrců je tady na nyxu. A teda to jeho současné složení vůbec nevypadá špatně http://projektanapur.blogspot.cz/2014/11/nova-rceptura.html

    Jen teda to holt není nic pro nás orálně fixované - představa jíst neustále to samé a ještě to ani nemoci kousat je dost ohavná. Ale chápu že pro někoho to naopak může být hodně zajímavé.


    KASUMI: hele ty české normy jsou hodně přísné a 100 mg/kg ti prostě vznikne běžnou kontaminací (stačí aby auto co veze pohanku do mlejna půl roku před tím vezlo pšenici) - pokud zrovna Šamrstla se svým pohankovým mlýnem kde se nikdy nemlelo nic jiného než pohanka naštve nějakého konkurenta, pošle mu tam kontrolu a kontrola najde kontaminaci. Mlejn se musí zavřít a vyčistit. True story...

    Drtivé většině celiaků hodnoty pod normou nevadí.
    RUFO
    RUFO --- ---
    KASUMI: Jak pro ktere. Podle citlivosti. Ale pro nektere asi ano.
    Ja to nehodlam jist i kdyby to bezlepkove bylo
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    udajne uvadeli, ze je to bezlepkove

    Lepek
    Analýzy též potvrdily potěšující fakt, že MANA obsahuje méně lepku, než je limit 100 mg/kg potraviny určené ke konzumaci a je tedy skutečně bezlepková.

    a ted vydali dementi
    MANA lepek obsahuje a to v množství 254 mg/kg prášku, tedy 114 mg na jeden sáček. Při našem tvrzení jsme vycházeli z vyhlášky č. 157/2008 Sb.o potravinách pro zvláštní výživu (obsah lepku se hodnotil na kg potraviny určené ke konzumaci, tedy již rozmíchané s vodou, čímž jeho koncentrace velmi poklesla). Tato vyhláška však byla novelizována Nařízením komise ES č. 41/2009 a zde se obsah lepku hodnotí na kilogram potraviny ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. MANA tedy NENÍ bezlepková. Přijměte prosím naši omluvu a v případě, že pro Vás zmíněný obsah lepku v MANĚ představuje problém, je samozřejmě možno Vaši objednávku stornovat.



    je zajimavy, ze potravina mohla byt predtim "bezlepkova", i kdyz lepek obsahovala.. to by me zajimalo, jestli to pro celiaky mohl byt problem nebo ne..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    100% Soylent rip-off, jen nechapu ze i kdyz cesky "vyrobce" tuhle souvislost primo zminuje, ceska media z nej delaj buhvijakyho vynalezce
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: o tom jsem uz neco cetla tak pred pul rokem.. jako nevim, jestli vbych vydrzela jist byť jen tri dny to same = kasi..
    ale jestli to ma to, co rika, tak pro humanitarni ucely super.. az budeme za dvacet let o hladu vsichni, budeme radi :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kašlete na vaření, teď pofrčí MANA!!!

    Čech přišel s alternativou stravování, jsou na ní už desítky lidí  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...55094-cech-prisel-s-alternativou-stravovani-jsou-na-ni-uz-desitky-lidi.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poslední topinamburový post (dokud tedy v budoucnu neobjevím nějakou topinamburovou bombu).

    Topinambury coby příloha.

    Defintivně jsem zařadila topinabury do kolonky oblíbená zelenina.

    Nejjednodušší je pyré - uvařit do měkka a rozmixovat s tukem, solí, pepřem a mlíkem, případně naředit brambory a nebo zeleninou typu květák, dýně, mrkev, hrášek a tak. S celerem se skvěle doplňují.

    Výborné jsou pečené - osolit, opepřit, omastit - upéct v troubě, a nebo přidat k pečení masa.

    Viděla jsem, že z nich dělají hranolky.

    A naprosto úžasný byl topinamburo-bramborový gratin.

    Brambory a topinambury nakrouhat na tenké plátky a vrstvit do zapékací misky. Prosypávat sýrem k zapékání, solit, pepřit, muškátovat. Do prostřed případně přidat vrstvu osmažené ciblky a vyškvařené slaniny. Zalít smetanou s rozšlehaným vejcem a případně troškou česneku cca 45 minut péct na 180, dokud povrch nezačne zlátnout, pak posypat vrstvou parmezánu a nechat dopéct.

    Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť. Plus se teda taky dělají chipsy.

    Až půjdu vyhrabat další várku, tak zkusím přidat něco topinamburového pyré to těsta na chleba, mohlo by to dělat zajímavou strukturu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam