Poslední topinamburový post (dokud tedy v budoucnu neobjevím nějakou topinamburovou bombu).
Topinambury coby příloha.
Defintivně jsem zařadila topinabury do kolonky oblíbená zelenina.
Nejjednodušší je pyré - uvařit do měkka a rozmixovat s tukem, solí, pepřem a mlíkem, případně naředit brambory a nebo zeleninou typu květák, dýně, mrkev, hrášek a tak. S celerem se skvěle doplňují.
Výborné jsou pečené - osolit, opepřit, omastit - upéct v troubě, a nebo přidat k pečení masa.
Viděla jsem, že z nich dělají hranolky.
A naprosto úžasný byl topinamburo-bramborový gratin.
Brambory a topinambury nakrouhat na tenké plátky a vrstvit do zapékací misky. Prosypávat sýrem k zapékání, solit, pepřit, muškátovat. Do prostřed případně přidat vrstvu osmažené ciblky a vyškvařené slaniny. Zalít smetanou s rozšlehaným vejcem a případně troškou česneku cca 45 minut péct na 180, dokud povrch nezačne zlátnout, pak posypat vrstvou parmezánu a nechat dopéct.
Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť. Plus se teda taky dělají chipsy.
Až půjdu vyhrabat další várku, tak zkusím přidat něco topinamburového pyré to těsta na chleba, mohlo by to dělat zajímavou strukturu.