BARBORKA: je to zbytečné, salmonelu zavraždí alkohol. Především tam nedávej žádný puding a použij buď vodku a nebo třeba nějakou brandy, i bílej rum nemusí být zlej. Žádnej tuzemák! A teda pravou vanilku, ne vanilin.
Varianta podle Sandtnrové
na sedmičkovou láhev:
4 žloutky
250 g moučkového cukru do kterého týden předem vydlabeš cca 5 cm vanilkového lusku a kůru do něj zastrčíš
200 smetany na šlehání
250 ml alkoholu
Šlehat žloutky s cukrem čtvrt hodiny - opravdu dlouho - do bílé, nadýchané hmoty. Tu pak rozpustit ve smetaně (už nešlehat) a na závěr přidat alkohol. Když má čas se rozležet alepsoň týden, tak je lepší.
Pokud chceš americkou verzi, tak v té smetaně svař vanilku, skořici a muškátový oříšek a nech to vychladnout. Cukru se dá ubrat tak na 100-150 g, ale vaječňák pak bude řidší. Teoreticky se dá smetana nahradit mlékem.
Ale pokud je cílem dieta, tak je lepší žádný vaječňák, než šizený.