• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: a s mrkvickou a hraskem a bramborama se taky ta plec da udelat? kdyz to podusim jen s tou cibuli a zeleninu dam pozdeji, tak asi jo. Ale stejne vyhrajou zampiony asi :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: takze zrovna plecko pujde asi i podusit a udelat z nej nejakej houbovej perkelt? podobne jako segedyn, akorat zampiony misto zeli a k tomu testoviny. Dik. Asi jo, pac me jde o to, abych si spravne poradila s masem, abych ho delala dost dlouho.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: nakrájet na kostky, opéct ze všech stran, ve výpeku opéct cibuli. A pak podle nálady udělat třeba segedín ( maďaři k němu těstoviny se k jedí normálně) a nebo přidej kořenovou zeleninu a brambory a udělej "stew" (z koření bobek, nové koření, pepř, trocha papriky a na závěr česnek a nějakou zelenou bylinu). Jak je to vepřové, tak se to bude dusit cca hodinu.

    A nebo to nakrájej na plátky, nalož do sojovky, vína a zázvoru, popřípadě pěti koření a zítra z toho udělej nějaké stir fry.

    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: mam tu takovou tu apetiti kucharku z masa a ta mi radi segedyn nebo morav vrabce, coz je vsechno knedlikove... ale segedyn bych si fakt dala.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    mam tu kus plecka, a rada bych z toho zitra udelala rychly obed. Moc maso nevarim, takze ani nemam napad, co s tim. Radeji neco k ryzi, bramboram nebo testovinam, knedliky nebudou. Dekuju za tipy :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SANTAL: hoď ho do osolenýho mlíka či podmáslí (4-5% soli) a dej do chladu, do štědrého dne či do Štěpána to krásně vydrží.

    Nejméně místa zabere ve velkém ziplockovém sáčku, nakrájený na porce a zalitý tím osoleným mlíkem.
    RISINA
    RISINA --- ---
    SANTAL: Myslím, že dnes čerstvé kapří maso do pozítřka vydrží v ledničce.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MUTHA: A tak já bych to zkusila - mimo Vánoc ... pečenáče neznám... a dík.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Jo, půlka kapra je na Štědrý večer, druhá na Silvestra... celkem asi 10kg masa.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Co je lepší:

    Mám několik kilo kapra - dnes načištěné podkovy (pro rodiče budou Vánoce Vánoci, pokud bude kapr v tříobalu, není o čem diskutovat).
    Je lepší hodit to do mrazáku, stačí do lednice (nezdá se mi), a pokud do mrazáku, čistě maso, nebo připraveno v tříobalu?
    Docela se mi nelíbí představa, jak to k sobě všechno přimrzá...

    Kapra (nebo cokoli smažené v tříobalu) dělám jenom o Vánocích... chybí mi zkušenosti.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    WILDENBURY_SQ: ha, teď budu moct bejt chytrej, až se příbuzný budou ptát proč je ta moje vánočka lepší:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    87HIGHFLYER: V principu nepleteš, ale je tam bourbonal (ethyl- analog vanilinu, syntetický). Vanilkový lusk je něčím speciální; dal by se na veliko používat i "pravý" vanilin jako aditivum v čisté formě, ale bourbonal je lepší, voňavější. Nicméně vanilkový lusk nejde nahradit krystalickou chemikálií, ani samotným vanilinem, který je hlavní senzorickou složkou toho lusku...
    YNOR
    YNOR --- ---
    DEVIL:
    HENNYVILLE:
    díky....s tím filetem souhlasím, podkovy nebrat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: omfg :)))
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja bych udil celej filet :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    YNOR: ja bych to udelal jak s kaprem. rozetrit sul s cesnekem, prihodit naky cely koreni, pepr, vavrin, cibuli udelat slanou 1:10 vodu, trochu cukru a do toho na noc lososa na podkovy. rano osusit, nandat do udirny a nejdriv s otevrenejma dvirkama vysusit tak 10minut. udis tak 4 hodky tak kolem 56ti stupnu. nakonec pohmatas a trochu to na poslednich par minut vorostujes. nemela by ti popraskat kuze. ja bych neodolal a do spreje bych dal dobrou sojovku, teryiaki a vodu a chodil bych co chvili sprejovat. ta kuze by imho byla pak orgastictejsi!
    poradne lososa desupinovat
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    Inspirovala mě repríza kultovního filmu
    Špikovaná kančí kýta s šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem
    (Dojídám zbytky od včerejška)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak pokud člověk nespěchá, tak je lepší dát menší množství droždí a počkat delší dobu, než to vykyne - těsto pak bude lepší.

    A obecně se počítá 40 (42) g čerstvého a nebo 10 g sušeného na kilo mouky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONEMINA: ale jo, ono se dřív toho droždí dávalo vždycky radši víc, už vzhledem k tomu zacházení a dělení v zázemí sámošky bylo míň jisté, že vzejde, tak pro jistotu...
    ale prostě "správný" přepočet by byl "cena v haléřích = počet gramů"
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BALAENA: Na třicetihaléřové recepty úspěšně používám dnešní půlkostku. A do receptů v sešitu píšu přesné hmotnosti a objemy, pro jistotu. Balíček piškotů se taky velikostně změnil, puding taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nejdokonalejší vyprošťovací polévka.

    Česnečka co se spustila s ramenem.

    zdroj http://ladyandpups.com/2014/12/16/the-vampire-slayer-ramen-express/

    začněte to dělat dva dny před plánovanou pařbou, pak se jen poránu ohřeje vývar a celé se to zalije dohromady. Pro další použití zbyde česnekový prach a togaraši olej.

    suroviny pro 4 lidi:

    maso:
    3 hlavy česneku
    500 g bůčku s kostí
    4 velké a nebo 8 malých sušených šitake
    100 ml rýžového vína (polosladkého bílého)
    20 ml mirinu (jablečného/bílého vinného octa + lžíce cukru)
    60 ml dobré sojové omčáky
    150 ml vody
    4 vejce

    Zalít šitake horkou vodou a nechat tak hodinu bobtnat.
    Olupat česnek, nechat stroužky v celku. Smíchat tekutiny, včetně vody ze šitake. Do pekáče dát česnek, maso kůží navrch a šitake. Zalít tekutinou a upéct na co nejnižší teplotu co nejpomaleji do měkka. NA závěr na co nejvyšší teplotu cca 15 minut nechat vytvořit křupavou kůži. Vyndat maso a šitake, nechat vychladnout a dát do ledničky. Výpek s česneky rozmixovat na hladkou kaši - táre - a takéž odložit do ledničky. Ideálně hned vedle masa a hub, aby se to pak nehledalo.

    Uvařte 4 vejce na měkko, napište na ně fixou - naměkko a dejte je k masu, houbám a táre.

    koření:

    2 hlavy česneku
    100 ml řepkového oleje
    lžička soli
    pepř
    1 lžička chilli (příapdně směsi čevené papriky a chilli
    2 lžíčky dulse vloček
    2 lžičky sušené pomerančové kůru (kdo má juzu, tak tam dá juzu a ideálně mi pytlík sušené juzu kůry pošle k vánocům)
    1 lžička černého sezamu
    1 lžička sušeného zázvoru
    půl lžičky koriandru
    1 lžíčka sečuánského pepře (kdo má pravé sanšo, tak sanšo)
    1 lžíčka bílého sezamu a nebo konopných semínek
    50 ml sezamového oleje.

    Vyrobte si togaraši šichimi smíchejte chilli, řasy, sezam, zázvor, koriandr a sečuánský pepř a na hrubo podrďte.

    Oloupejte česnek a nasekejte ho na jemno. Rozehřejte řepkový olej, dejte do něj česnek a na co nejnižším plameni nechte zezlátnout. Zceďte přes kovové síto (plastové se rozteče) a česnek nechte uschnout mezi papírovými utěrkami. Do česnekového oleje přidejte sezamový olej a ještě jednou to rozpalte na pánvi. Do vroucího oleje nasypte togaraši a vypněte oheď. Nechte tak minutu bublat a pak slijte z horké pánve, aby se chilli nepřepálilo. Až to vychladne, tak to nalijte do nějaké lahvičky na olej.

    Vychladlý česnek smíchejte s lžičkou soli a hojně opepřete a podrďte na hrubý písek. Přesypte do nějaké sklenice na koření a postavte vedle togarashi oleje.

    Vývar
    všechno táre
    1 l kuřecího vývaru
    1 lžíce sušeného tuňáka - bonito vločky a nebo dva pytlíčky dashi granulek (lze vynechat, ale přijde to o část chuti)
    cca 10 cm čtverčních řasy kombu
    400 ml sojového a nebo obyčejného mléka.

    Přiveďte vývar s mlékem a táre k varu (pozor bude to bublat). Vypněte oheň, přisypte do vývaru řasu a tuňáka a nechte hodinu chladnout. Přeceďte, nalijte do dvou zavařovaček a dejte do lednice k masu a všemu tomu ostatnímu.

    Před odchodem za alkoholem nakrájejte studené maso na tenké plátky a 4 jarní cibulky na jemno. Oboje dejte do lednice. Oloupejte vejce a přepulte je - vraťte je zpět do lednice. Uvařte 300 g oblíbených nudlí do polévky (klasické vaječné na ramen, soba, udon, rejžové - to je vcelku jedno). Vařte je skutečně do poloměka - dojdou pak horkým vývarem. Slijte je a ještě do horkých nalijte poctivou dávku protřebpaného togarashi oleje. Nechte stát na plotně, vono se jim nic nestane.

    Ráno se vypotácejte z postele, vyklopte ztuhlý vývar do hrnce a dejte ho vařit. Do velké misky si dejte pořádnou dávku nudlí, na ni naskládejte vejce, maso, houby, velkou lžíci česnekového prachu a kdo najde pytlík s dulse vločkama, tak řasy. Pokud to děláte bez kocoviny, tak nasucho opečte čtverečky nori řasy.

    Zalijte vše vroucím vývarem a nechte odstát, dokud se vám neudělá kafe - aby se suroviny prohřály a nudle došly do měkka. Podle potřeby dokořente togarashi olejem.

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RUTHLESS: 100 gramů

    BONEMINA: kilo droždí stálo deset korun. tam, kde máš v receptu "za 40 haléřů droždí", dáš kostku celou, dnešní kostky mají 42 g a nedělej si iluze, že když to tou strunou v obchodě krájeli, měli za 40 haléřů přesně 40 g - bylo to tak od 35 do 43...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam