• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOODYCAT: citron mackam skoro vzdycky, leckdy mam chut vymackat tam vic nez pulku citronu, chili papricky podle stavu nachlazeni, nakladanej cesnek/bambus jak kdy.. jo a jeste nekdy kvanta srirachy..
    doporucuju ochutnat cisty a postupne pridavat
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jdu se zeptat jako dement, prosím neukamenovat. Chtěla jsem ochutnat Pho Bo, protože po tom všichni řvou nadšením. No a přinesli mi polívku a vedle spoustu věcí k tomu, třeba nějaký divný mini papričky, ale třeba i citron a tak...jak se to vlastně jí? To si mám do polívky vymačkat citron? Mám si tam dát všechno, co mi přinesou? Jak je to "správně"?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ano a nejslavnejsi verze v US domacnostech je tohle

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: To jidlo fakt existuje?? Ja to znam jen z postapokalypticke PC hry Fallout, kde se to objevuje jako 200 let stara vojenska konzerva. No koukam, ze realna chut bude celkem... Autenticka.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: :) me to nerikej, ja to taky nechapu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARAJ: no jo. ale krupicovou kaši mám za deset minut a s jedním špinavým rendlíkem. Tady je po hodině vaření zadělaná půlka kuchyně.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: ja to jidlo nikdy nepochopila. Ex i jeho matka - oba excelentni kuchari, ale proc varili tohle, nevim. Nicmene, krupicna kase s grankem asi taky neni mezinarodni hit:)
    k postupu - tohle je asi nejblizsi tomu co jsem jedla: http://allrecipes.com/...45/baked-homemade-macaroni-and-cheese/detail.aspx?prop24=RD_VideoTipsTricks
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARAJ: aha - pravda - to že se tam dává ještě další škrob jsem vytěsnila.

    Zlatý šunkofleky....
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: milovnik nejsem, ale klasika se dela jeste se strouhankou - on top, pri finalnim zapekani, ex pouzival pouze cedar ( zadna slanina, cesnek..) a ano, neni to zadna gastro pecka. Kamaradi davali jeste horcici.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím - je tu nějaký milovník mac´n´cheese?

    Spáchala jsem další pokus o toto jídlo a stále ho nechápu. Klasická verze kdy se udělá sýrová omáčka s bešamelem, uvaří se těstoviny a pak se to zapeče mi uniká zcela - proč tam proboha mám dávat ten bešamel a zapékat to, umažu tři nádoby a chuť je dost fádní... (pořád by nejlepší bylo uvařit těstoviny a posypat je sýrem.)

    Dělala jsem to v příliš chytrém hrnci a bez bešamelu, navic z takových roztomilých minikolínek - do hrnce sýr (dokonce jsem se vybičovala a obětovala na to směs slušnějšího čedaru, gorgonzoy a gruyere), smetana, muškátový oříšek, sůl, vývar + tam přišla troška osamžené cibulky, opečenou slaninu a česnek a v celku jsem to pustila na pečení, dokud se tektunina nevstřebala a zvenčí se neudělala kůrka. Zašpinilo to jen jeden kus nádobí, ale pořád to prostě nebylo nic co bych chtěla vařit znovu.


    Proč si na tom američani tak ulítávají, že dělají fancy verze a to i v drahejch restaruacích? Včetně toho že do toho cpou třeba humry či kraby...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je to sladkokyselé, von je ten jedlej ibišek hodně kyselej. Ale mně moc chutná i jen čistý, silný ibiškový čaj - vychlazený v létě je naprosto skvělý.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Ano, definitivně jsi mě přesvědčila, že to někde rozdám. Kvašenou chuť snáším tak špatně jako máloco, svařák nepiju, víno vlastně taky ne, kandované ovoce mi nechutná, co bych dělala s bonbony vůbec netuším... má cenu to otvírat, jestli by to bylo pitelné vylouhované? Vypadá to strašně sladce... :-D
    Ale veliké díky za veškerou inspiraci! Až to budu někomu podstrkávat, vypíšu to všechno na ozdobný lísteček. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je skvělej do kefírové/zázvorové limonády...
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/rymicka-chripka-jine-virozy.html (namísto kurkumy dej ibišek)

    Ale třeba i jen do vody přes noc - zalít vodou, přidat třeba stvol máty a nechat v lednici se louhovat. Případně ho zalij nějakým šumivým vínem. Ve svařáku asi taky udělá spíš dobro, než škodu.

    Určitě půjde přidávat do sladkého pečiva, co se tam dává kandovadné ovoce- třeba biskupský chlebíček. Někde v cukrářském auditku je recept na výtečný tvarohový.

    Když ho rozvaříš s vodou, rozmixuješ, dosladíš a na čtvrt litru přidáš 10 g želatiny a necháš ztuhnout, tak získáš sladkokyselé gumové bonbony.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a ja zkusim popozejtri zkusim cinsky kure https://www.youtube.com/watch?v=twBu4_zSztY a kdyz bude levna masita kachna v marketu, tak to udelam s kachnou, protoze to vypada mega dobre!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FAT: tak urcite... co ja vim, zesklovat cibuli na platky na oleji s maslem, dej do toho jabka, zhned je s medem, vodpal to nakym portskym, sherry, marnierem nebo jen balsamicem, nalej to do kachny, zavaz ji a pec
    podle toho jestli vevnitr chces mit chlebovajecnou napln s bilkem, podusenou zeleninu, nebo jen nakej 'vypek'. krom chlebovajecny bude vsechno po vyndani ne moc oku lahodici podusena kase, kdyz budu slusnej.
    chlebovajecnou bych pek v alobalu a sprcce zvlast
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně, mám dotaz. Dostala jsem kilo kandovaného květu ibišku. Jíst to určitě nebudu, do čaje to taky dávat nebudu - tak co s tím? Dá se z toho třeba něco uvařit nebo upéct? :-)
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Díky, trochu lama dotaz, něco s jablkama by nebylo? Nemám nějak vůbec žádnou představu... Ale ty jablka by mi tam pasovaly.
    :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DEVIL: urcite neurazej klasicky variace: na masle cibuli, cesnek... a na to treba listovej spenat a slanina nebo houby, do toho trochu balsamica nebo soyovky a medu a par rozinek
    nebo naplnit nakou fasi z mletyho kureciho a cibule..
    i klasickou nadivku muzes zvolit.

    moje osobni preference: na masle cibuli, cesnek, zazvor, chilli, rehydratovany shitake, jejich vodu, stavu z pomerance na deglazovani a kapku medu. poradne svarim a necham odkapat. umotam kachni roladu, svazu a natiram stavou z naplne. kdyz je kachna skoro hotova, tak potru soyovkou smichanou s medem udelam krustu. vevnitr je vsechno tepelne upraveny, takze se nemusis starat o stav naplne
    FAT
    FAT --- ---
    Dotaz - jak na roládu z kachny? Neptám se na postup vykostění, ale na nějakou osvědčenou náplň.
    Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam