• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: milovnik nejsem, ale klasika se dela jeste se strouhankou - on top, pri finalnim zapekani, ex pouzival pouze cedar ( zadna slanina, cesnek..) a ano, neni to zadna gastro pecka. Kamaradi davali jeste horcici.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím - je tu nějaký milovník mac´n´cheese?

    Spáchala jsem další pokus o toto jídlo a stále ho nechápu. Klasická verze kdy se udělá sýrová omáčka s bešamelem, uvaří se těstoviny a pak se to zapeče mi uniká zcela - proč tam proboha mám dávat ten bešamel a zapékat to, umažu tři nádoby a chuť je dost fádní... (pořád by nejlepší bylo uvařit těstoviny a posypat je sýrem.)

    Dělala jsem to v příliš chytrém hrnci a bez bešamelu, navic z takových roztomilých minikolínek - do hrnce sýr (dokonce jsem se vybičovala a obětovala na to směs slušnějšího čedaru, gorgonzoy a gruyere), smetana, muškátový oříšek, sůl, vývar + tam přišla troška osamžené cibulky, opečenou slaninu a česnek a v celku jsem to pustila na pečení, dokud se tektunina nevstřebala a zvenčí se neudělala kůrka. Zašpinilo to jen jeden kus nádobí, ale pořád to prostě nebylo nic co bych chtěla vařit znovu.


    Proč si na tom američani tak ulítávají, že dělají fancy verze a to i v drahejch restaruacích? Včetně toho že do toho cpou třeba humry či kraby...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je to sladkokyselé, von je ten jedlej ibišek hodně kyselej. Ale mně moc chutná i jen čistý, silný ibiškový čaj - vychlazený v létě je naprosto skvělý.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Ano, definitivně jsi mě přesvědčila, že to někde rozdám. Kvašenou chuť snáším tak špatně jako máloco, svařák nepiju, víno vlastně taky ne, kandované ovoce mi nechutná, co bych dělala s bonbony vůbec netuším... má cenu to otvírat, jestli by to bylo pitelné vylouhované? Vypadá to strašně sladce... :-D
    Ale veliké díky za veškerou inspiraci! Až to budu někomu podstrkávat, vypíšu to všechno na ozdobný lísteček. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je skvělej do kefírové/zázvorové limonády...
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/rymicka-chripka-jine-virozy.html (namísto kurkumy dej ibišek)

    Ale třeba i jen do vody přes noc - zalít vodou, přidat třeba stvol máty a nechat v lednici se louhovat. Případně ho zalij nějakým šumivým vínem. Ve svařáku asi taky udělá spíš dobro, než škodu.

    Určitě půjde přidávat do sladkého pečiva, co se tam dává kandovadné ovoce- třeba biskupský chlebíček. Někde v cukrářském auditku je recept na výtečný tvarohový.

    Když ho rozvaříš s vodou, rozmixuješ, dosladíš a na čtvrt litru přidáš 10 g želatiny a necháš ztuhnout, tak získáš sladkokyselé gumové bonbony.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a ja zkusim popozejtri zkusim cinsky kure https://www.youtube.com/watch?v=twBu4_zSztY a kdyz bude levna masita kachna v marketu, tak to udelam s kachnou, protoze to vypada mega dobre!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FAT: tak urcite... co ja vim, zesklovat cibuli na platky na oleji s maslem, dej do toho jabka, zhned je s medem, vodpal to nakym portskym, sherry, marnierem nebo jen balsamicem, nalej to do kachny, zavaz ji a pec
    podle toho jestli vevnitr chces mit chlebovajecnou napln s bilkem, podusenou zeleninu, nebo jen nakej 'vypek'. krom chlebovajecny bude vsechno po vyndani ne moc oku lahodici podusena kase, kdyz budu slusnej.
    chlebovajecnou bych pek v alobalu a sprcce zvlast
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně, mám dotaz. Dostala jsem kilo kandovaného květu ibišku. Jíst to určitě nebudu, do čaje to taky dávat nebudu - tak co s tím? Dá se z toho třeba něco uvařit nebo upéct? :-)
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Díky, trochu lama dotaz, něco s jablkama by nebylo? Nemám nějak vůbec žádnou představu... Ale ty jablka by mi tam pasovaly.
    :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DEVIL: urcite neurazej klasicky variace: na masle cibuli, cesnek... a na to treba listovej spenat a slanina nebo houby, do toho trochu balsamica nebo soyovky a medu a par rozinek
    nebo naplnit nakou fasi z mletyho kureciho a cibule..
    i klasickou nadivku muzes zvolit.

    moje osobni preference: na masle cibuli, cesnek, zazvor, chilli, rehydratovany shitake, jejich vodu, stavu z pomerance na deglazovani a kapku medu. poradne svarim a necham odkapat. umotam kachni roladu, svazu a natiram stavou z naplne. kdyz je kachna skoro hotova, tak potru soyovkou smichanou s medem udelam krustu. vevnitr je vsechno tepelne upraveny, takze se nemusis starat o stav naplne
    FAT
    FAT --- ---
    Dotaz - jak na roládu z kachny? Neptám se na postup vykostění, ale na nějakou osvědčenou náplň.
    Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a kdyz sem zahlasi houman jeho 'patois', tak ho minusujete a mazete... stydte se
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    celá republika mluví jak banda kokotů a můžou za to pražáci
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A opékaný klobás s čočkou už jste jedli?:)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    HABRENKA: nestihla jsem to predtim.. Ale doporucuju doplnit portskym a brandy+brusinky pres noc namocene prave v portskem. Nebo pridat slaninu. Taky jsem zkousela kombinaci s Jack Daniels Honey a mandlema. Ten alkohol tomu obecne dost prospiva. Lidi sili, fakt se muzou "uzrat".
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ATUARFIK: Případně s ogurkou. Ale játru jsi trefila přesně.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BONEMINA: Smaženou játru s okurkem?
    EDERA
    EDERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Žádnej jazyk není dokonale logickej. A to je právě to pěkný.:-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BONEMINA: OV, OP, taky mi to rve ucho i oko :D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když lingvistické okénko, potkala jsem se na Severu Moravy opakovaně s výrazem ta játra podle vzoru ta žena. Tak nevím, jestli kravina nebo nářečí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam