• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně, mám dotaz. Dostala jsem kilo kandovaného květu ibišku. Jíst to určitě nebudu, do čaje to taky dávat nebudu - tak co s tím? Dá se z toho třeba něco uvařit nebo upéct? :-)
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Díky, trochu lama dotaz, něco s jablkama by nebylo? Nemám nějak vůbec žádnou představu... Ale ty jablka by mi tam pasovaly.
    :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DEVIL: urcite neurazej klasicky variace: na masle cibuli, cesnek... a na to treba listovej spenat a slanina nebo houby, do toho trochu balsamica nebo soyovky a medu a par rozinek
    nebo naplnit nakou fasi z mletyho kureciho a cibule..
    i klasickou nadivku muzes zvolit.

    moje osobni preference: na masle cibuli, cesnek, zazvor, chilli, rehydratovany shitake, jejich vodu, stavu z pomerance na deglazovani a kapku medu. poradne svarim a necham odkapat. umotam kachni roladu, svazu a natiram stavou z naplne. kdyz je kachna skoro hotova, tak potru soyovkou smichanou s medem udelam krustu. vevnitr je vsechno tepelne upraveny, takze se nemusis starat o stav naplne
    FAT
    FAT --- ---
    Dotaz - jak na roládu z kachny? Neptám se na postup vykostění, ale na nějakou osvědčenou náplň.
    Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a kdyz sem zahlasi houman jeho 'patois', tak ho minusujete a mazete... stydte se
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    celá republika mluví jak banda kokotů a můžou za to pražáci
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A opékaný klobás s čočkou už jste jedli?:)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    HABRENKA: nestihla jsem to predtim.. Ale doporucuju doplnit portskym a brandy+brusinky pres noc namocene prave v portskem. Nebo pridat slaninu. Taky jsem zkousela kombinaci s Jack Daniels Honey a mandlema. Ten alkohol tomu obecne dost prospiva. Lidi sili, fakt se muzou "uzrat".
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ATUARFIK: Případně s ogurkou. Ale játru jsi trefila přesně.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BONEMINA: Smaženou játru s okurkem?
    EDERA
    EDERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Žádnej jazyk není dokonale logickej. A to je právě to pěkný.:-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BONEMINA: OV, OP, taky mi to rve ucho i oko :D
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když lingvistické okénko, potkala jsem se na Severu Moravy opakovaně s výrazem ta játra podle vzoru ta žena. Tak nevím, jestli kravina nebo nářečí.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    "Já mu žek, Vencl, ty musiš nechat tebe prohlídnout! Ledvinky, játro, žalud, šecko! Ty musíš do renkena, aby dochtor viděl do kuše! Ty musiš píchnout krev a kápnout, a můšou ti počítat lehkocity! A výděr z krka, esli máš na mandlech ňákej vír!"
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jo. Jako kdyz se ti rozbije jedna nuzka, tak taky musis opravit cely nuzky - pomnozne cislo, II.stupen ZS. Chces-li logicky jazyk, zvol lojban; prirozene jazyky jsou plne "picovin nedavajicich smysl" proste z toho duvodu, ze jsou *prirozene*, tedy nezkonstruovane, lec vyvinuvsi se.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    FAT: ne, mne to nesere, tohle bylo jedno obrovsky jatro ;), neboli pulka jater... ale kazdej mame jinej fetis, my se tu muzem uzrat te pastiky ;)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    FAT: Takže když máš špatný jedno játro (což neexistuje), musí ti transplatovat obě dvě? Jakože si dokážu představit, že to je pomnožný a v odbornym textu bych to dodržel, ale je to jedna z takovejch těch češtinářskejch píčovin, co mi nedává smysl...
    FAT
    FAT --- ---
    HABRENKA: Omlouvám se, ale to jsou TA JÁTRA. Jedno játro neexistuje.
    Promiň, ale tak hrozně mě to tahá za oči, že jsem musel...
    Konec OT
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    HABRENKA: tak kdyz se nikdo neozval, google taky moc neporadil, provedla jsem pokus... cast jatra orestovana, tymian, rozmaryn, kanadska a bylo to luxusni. dalsi cast padla a pastiku, krom soli pepre a cerveneho rybizu zadne dochucovani a je naprosto vynikajici (jatro hovezi a bucek veprovy peceny na trose cibule...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam