• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: nejsou přesný pravidla - prostě to je vydatná polívka prodávaná coby street food. Sněz ji tak jak chceš :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT: já to jim všechno;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    THEODORT: Jakože mám sníst jenom to maso a pevný věci a nejíst tu "vodu"? Sakra, ta obsluha ze mě musela mít tenkrát fakt srandu :D.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    +ten vyvar se bezne nedojida ;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU:
    THEODORT: Děkuju! Mě to právě čistý zas tak neuchvátilo, chutnalo to mastně a nic víc...a přišlo mi divný dávat citron do polévky. Každopádně děkuju za vysvětlení :). Já se toho dost zalekla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: můžeš si dochutit podle sebe - proto máš tolik různých věcí mimo polívku. Nejdřív to ochutnej tak jak to je. A ochutnej každou tu věc zvlášť, ať víš jak to chutná. Pak to podle vlastní chuti naházej do polévky a zkus to okyselit -uvidíš to co udělá s chutí.

    No a pak podle nálady nastav pálivost pomocí papriček/chilli pasty...

    Tady k tomu máš případně úvod od Bourdaina

    Tony Bourdain eating Pho No Reservations S05 Food Porn
    https://www.youtube.com/watch?v=0r7Uw_XQP7g

    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOODYCAT: citron mackam skoro vzdycky, leckdy mam chut vymackat tam vic nez pulku citronu, chili papricky podle stavu nachlazeni, nakladanej cesnek/bambus jak kdy.. jo a jeste nekdy kvanta srirachy..
    doporucuju ochutnat cisty a postupne pridavat
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jdu se zeptat jako dement, prosím neukamenovat. Chtěla jsem ochutnat Pho Bo, protože po tom všichni řvou nadšením. No a přinesli mi polívku a vedle spoustu věcí k tomu, třeba nějaký divný mini papričky, ale třeba i citron a tak...jak se to vlastně jí? To si mám do polívky vymačkat citron? Mám si tam dát všechno, co mi přinesou? Jak je to "správně"?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ano a nejslavnejsi verze v US domacnostech je tohle

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: To jidlo fakt existuje?? Ja to znam jen z postapokalypticke PC hry Fallout, kde se to objevuje jako 200 let stara vojenska konzerva. No koukam, ze realna chut bude celkem... Autenticka.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: :) me to nerikej, ja to taky nechapu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARAJ: no jo. ale krupicovou kaši mám za deset minut a s jedním špinavým rendlíkem. Tady je po hodině vaření zadělaná půlka kuchyně.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: ja to jidlo nikdy nepochopila. Ex i jeho matka - oba excelentni kuchari, ale proc varili tohle, nevim. Nicmene, krupicna kase s grankem asi taky neni mezinarodni hit:)
    k postupu - tohle je asi nejblizsi tomu co jsem jedla: http://allrecipes.com/...45/baked-homemade-macaroni-and-cheese/detail.aspx?prop24=RD_VideoTipsTricks
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARAJ: aha - pravda - to že se tam dává ještě další škrob jsem vytěsnila.

    Zlatý šunkofleky....
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ZUZKAOU: milovnik nejsem, ale klasika se dela jeste se strouhankou - on top, pri finalnim zapekani, ex pouzival pouze cedar ( zadna slanina, cesnek..) a ano, neni to zadna gastro pecka. Kamaradi davali jeste horcici.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím - je tu nějaký milovník mac´n´cheese?

    Spáchala jsem další pokus o toto jídlo a stále ho nechápu. Klasická verze kdy se udělá sýrová omáčka s bešamelem, uvaří se těstoviny a pak se to zapeče mi uniká zcela - proč tam proboha mám dávat ten bešamel a zapékat to, umažu tři nádoby a chuť je dost fádní... (pořád by nejlepší bylo uvařit těstoviny a posypat je sýrem.)

    Dělala jsem to v příliš chytrém hrnci a bez bešamelu, navic z takových roztomilých minikolínek - do hrnce sýr (dokonce jsem se vybičovala a obětovala na to směs slušnějšího čedaru, gorgonzoy a gruyere), smetana, muškátový oříšek, sůl, vývar + tam přišla troška osamžené cibulky, opečenou slaninu a česnek a v celku jsem to pustila na pečení, dokud se tektunina nevstřebala a zvenčí se neudělala kůrka. Zašpinilo to jen jeden kus nádobí, ale pořád to prostě nebylo nic co bych chtěla vařit znovu.


    Proč si na tom američani tak ulítávají, že dělají fancy verze a to i v drahejch restaruacích? Včetně toho že do toho cpou třeba humry či kraby...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je to sladkokyselé, von je ten jedlej ibišek hodně kyselej. Ale mně moc chutná i jen čistý, silný ibiškový čaj - vychlazený v létě je naprosto skvělý.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Ano, definitivně jsi mě přesvědčila, že to někde rozdám. Kvašenou chuť snáším tak špatně jako máloco, svařák nepiju, víno vlastně taky ne, kandované ovoce mi nechutná, co bych dělala s bonbony vůbec netuším... má cenu to otvírat, jestli by to bylo pitelné vylouhované? Vypadá to strašně sladce... :-D
    Ale veliké díky za veškerou inspiraci! Až to budu někomu podstrkávat, vypíšu to všechno na ozdobný lísteček. :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: je skvělej do kefírové/zázvorové limonády...
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/rymicka-chripka-jine-virozy.html (namísto kurkumy dej ibišek)

    Ale třeba i jen do vody přes noc - zalít vodou, přidat třeba stvol máty a nechat v lednici se louhovat. Případně ho zalij nějakým šumivým vínem. Ve svařáku asi taky udělá spíš dobro, než škodu.

    Určitě půjde přidávat do sladkého pečiva, co se tam dává kandovadné ovoce- třeba biskupský chlebíček. Někde v cukrářském auditku je recept na výtečný tvarohový.

    Když ho rozvaříš s vodou, rozmixuješ, dosladíš a na čtvrt litru přidáš 10 g želatiny a necháš ztuhnout, tak získáš sladkokyselé gumové bonbony.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a ja zkusim popozejtri zkusim cinsky kure https://www.youtube.com/watch?v=twBu4_zSztY a kdyz bude levna masita kachna v marketu, tak to udelam s kachnou, protoze to vypada mega dobre!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FAT: tak urcite... co ja vim, zesklovat cibuli na platky na oleji s maslem, dej do toho jabka, zhned je s medem, vodpal to nakym portskym, sherry, marnierem nebo jen balsamicem, nalej to do kachny, zavaz ji a pec
    podle toho jestli vevnitr chces mit chlebovajecnou napln s bilkem, podusenou zeleninu, nebo jen nakej 'vypek'. krom chlebovajecny bude vsechno po vyndani ne moc oku lahodici podusena kase, kdyz budu slusnej.
    chlebovajecnou bych pek v alobalu a sprcce zvlast
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam