• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MIST
    MIST --- ---
    RISINA: quiche se sunkou , pridat do hrachovky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RUTHLESS: To je nápad, spotřebovat celách devět kilo do jednoho jídla.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MACHALIK: tak to bych chtel videt, kolik by ty zelnacky bylo, aby v ni byla 9kilova sunka... :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RISINA: Kostky šunky jsou skvělé v zelňačce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RISINA: V Julii Childové jsou nějaké recepty na pečenou šunku, případně tedy plátky osmahne a podává s bramborem a omáčkou.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    RISINA: A část určitě lze zamrazit, na plátky i na kostky na pozdější šunkofleky, nádivky, pizzu...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    RISINA: To máte co dělat.

    šunkofleky, variace na toasty s cheddarem, club sandwiche (šunka místo slaniny), studené špízy - variace sýrů, šunky, ovoce, k tomu pečivo a zapíjet vínem, nějaké ty příčetné jednohubky. Pozvat známé na tuto žranici u vína a pokusit se při té přiležitosti něco honem rozdat.

    Moc dobré jsou tlustší plátky šunky, tenké plátky jablk a to vše pokapat medem, sůl & pepř, zkaramelizovat (povrch šunky začne místy lehce zlátnout), to pak jíst s chlebem a čerstvým křenem. Toho se v 6-8 lidech dá sníst opravdu hodně za večer (i kila).
    RISINA
    RISINA --- ---
    Vyhráli jsme na plese devítikilovou zauzenou šunku na kosti. Bohužel má trvanlivost pouze do pozítřka. Nějaké nápady, co s ní?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: natož kefír...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Nojo, jak nekde neco fermentuje, aby ses neozvala, vykvasit do posledni kapicky! :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA:
    není třeba ho tepelně opracovávat - kefíru delší zrání nevadí, naopak tam je více kultur, jen je to kyselejší...

    Dosladit, rozmixovat v tom ovoce/čokoládu a vypít jako mléčný koktejl Do zbytku namočit na ráno vločky s ořechy a ovocem.

    Nebo ho nech vykapat - vznikne ti žervé (max 300 g, pokud to necháš vykapat jen tak do řídka) z toho případně udělat pomazánku a nebo to po vykapání ještě v tom plátně důkladně vymačkat, aby to bylo pevnější, definovat to jako labneh a případně to naložit s kořením do oleje
    http://thedesignfiles.net/...day-labneh-balls-marinated-in-oil-chilli-and-herbs-with-manuosh-zaatar/

    Když to ohřeješ na 40 stupňů a pak necháš vykapat a vznikne ti docela dobrý, plnohodnotný tvaroh (may 200g)

    Zbylou syrovátku buď vypít, nebo si v ní umýt vlasy/obličej.

    Ostatně přímo ten kefír můžeš napatlat na vlasy coby masku, zejména když v tom rozmixuješ něco vajec a medu. Nebo ho použij jako marinádu na maso - osol, přidej česnek a koření a něco do toho namoč, aby to zkřehlo. Ono se s ním vaří vcelku blbě, protože se po zahřátí jaksi začne srážet - tudíž je třeba ho rozmíchat do těsta a nebo použít za syrova.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    GEISHA: Jakože proto, že už je po vypršení trvanlivosti? Jestli jo, tak to vůbec neva, není, co by se tomu mohlo stát, navíc chleba trochu acidity vyloženě potřebuuje (podobně upotřebuju i jogurty a další zakysené výrobky nebo normální zkyslé mléko).
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    PISKVOR:
    BALAENA:
    To první je tučnější...když ho dáš na delší dobu do lednice, rozdělí se na dvě složky - kokosové máslo/smetanu a mléko...obojí se pak dá upotřebit do teplé kuchyně, ale na samostatné pití bych úplně nedoporučoval...to od alpra je na normální pití, podobně jako madlový, rýžový, sojový, ovesný a bůhví jaký ještě vyrábějí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: teda, ono je to oficiálně na podmáslí, ale já měla zbytek kefíru od kefírové buchty, mouku jsem namíchala podle toho, co doma bylo (místo chlebové pšeničné polohrubou) a vyšel luxusní a hlavně dlouho vláčný.

    PODMÁSLOVÝ CHLÉB
    Ingredience
     350 ml podmáslí
     3 lžíce oleje
     130 g pšeničné chlebové mouky
     170 g žitné chlebové mouky
     50 g pšeničné celozrnné mouky
     150 g hladké mouky
     1,5 KL lžičky soli
     1 KL cukru
     1 KL mletého kmínu
     4 PL slunečnicových semínek
     sušené droždí
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: pečeš chleba? mám dobrý recept na kefírový...
    případně kefírovou buchtu - ale to není až tak vaření, jako pečení.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: obecně je kokosové mléko vyrobené z kokosové dužiny a vody, někteří výrobci uvádí jen tyhle dvě složky (kokosové složky je tam cca 50-60%), jiní mají ještě stabilizátory a zahušťovala jako xanthan a guarovovou gumu. Koneckonců řídké (na pití) kokosové mléko si můžeš vyrobit doma zalitím strouhaného kokosu horkou vodou, výluhem, rozmixováním a přeceděním...

    Alpro Coconut bude spíš jen rýžovo-kokosový nápoj - složení: Pitná voda, kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), rýže (3,3%), fosforečnan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), mořská sůl, vitaminy (B12, D2), aromata.

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RAFFAN: a je to stejný typ, nebo není?
    dejme tomu "na to první domorodci rozsekávají mačetou kokosáky a tu tekutinu uvnitř lejou do plechovky, na to druhé se mixuje dužnina s vodou", "obojí je rozmixovaná dužnina s vodou, záleží jen na tom, na jak jemno/jak velký podíl jí v té vodě je" a podobně
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAFFAN: Ale v čem se *liší*?
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    BALAENA:
    Imho to první je primárně na vaření a tepelnou úpravu a to druhý pro vegany do kávy, mussli a jen tak na pití...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BALAENA: to druhý je s rejží .-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam