• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    PISKVOR:
    BALAENA:
    To první je tučnější...když ho dáš na delší dobu do lednice, rozdělí se na dvě složky - kokosové máslo/smetanu a mléko...obojí se pak dá upotřebit do teplé kuchyně, ale na samostatné pití bych úplně nedoporučoval...to od alpra je na normální pití, podobně jako madlový, rýžový, sojový, ovesný a bůhví jaký ještě vyrábějí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: teda, ono je to oficiálně na podmáslí, ale já měla zbytek kefíru od kefírové buchty, mouku jsem namíchala podle toho, co doma bylo (místo chlebové pšeničné polohrubou) a vyšel luxusní a hlavně dlouho vláčný.

    PODMÁSLOVÝ CHLÉB
    Ingredience
     350 ml podmáslí
     3 lžíce oleje
     130 g pšeničné chlebové mouky
     170 g žitné chlebové mouky
     50 g pšeničné celozrnné mouky
     150 g hladké mouky
     1,5 KL lžičky soli
     1 KL cukru
     1 KL mletého kmínu
     4 PL slunečnicových semínek
     sušené droždí
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: pečeš chleba? mám dobrý recept na kefírový...
    případně kefírovou buchtu - ale to není až tak vaření, jako pečení.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: obecně je kokosové mléko vyrobené z kokosové dužiny a vody, někteří výrobci uvádí jen tyhle dvě složky (kokosové složky je tam cca 50-60%), jiní mají ještě stabilizátory a zahušťovala jako xanthan a guarovovou gumu. Koneckonců řídké (na pití) kokosové mléko si můžeš vyrobit doma zalitím strouhaného kokosu horkou vodou, výluhem, rozmixováním a přeceděním...

    Alpro Coconut bude spíš jen rýžovo-kokosový nápoj - složení: Pitná voda, kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), rýže (3,3%), fosforečnan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), mořská sůl, vitaminy (B12, D2), aromata.

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RAFFAN: a je to stejný typ, nebo není?
    dejme tomu "na to první domorodci rozsekávají mačetou kokosáky a tu tekutinu uvnitř lejou do plechovky, na to druhé se mixuje dužnina s vodou", "obojí je rozmixovaná dužnina s vodou, záleží jen na tom, na jak jemno/jak velký podíl jí v té vodě je" a podobně
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAFFAN: Ale v čem se *liší*?
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    BALAENA:
    Imho to první je primárně na vaření a tepelnou úpravu a to druhý pro vegany do kávy, mussli a jen tak na pití...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BALAENA: to druhý je s rejží .-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    jsou dva "typy" kokosového mléka, nebo jeden?
    je tohle

    stejný typ výrobku jako tohle?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BEBERA: zajimavy - to ze neztuhne je divny.. a jo, nejaky takovy jsem vlastne u vietnamcu videla, ale vsechno to melo podezrele slozeni. ohledam znovu ;]
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: to mléko bylo asi nějakým způsobem homogenizované, protože ani po týdnu stání se neoddělil tuk/voda, ale zůstalo krémovité. Nakonec jsem ho použila. (A taky je možné, že Thajci lžou ve složení a takové nepodstatnosti jako obsažené konzervanty se ani neobtěžují vypisovat.)

    SQUZZA: je to Aroy-D, kupované u Vietnamců a vychází cenově 80-90 Kč/l.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BEBERA: ja skladuji tydny bez pozorovani zmen v chutovych vlastnostech (z plechovky, tetrapak jsem jeste snad ani nikde nevidela)
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LUCIASHECK: Je fakt, ze me to mnozstvi mlika trochu zarazilo. Ale jestli se to tak dela...ja obvykle delam jen masovy kulicky s korenim, takze se sekanou nemam jeste zkusenosti. Krome skolni.(Si uvedomuju, ze skoro vubec nevarim takovy ty klasicky cesky veci)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no já když ji dělám (naposled na přání kdysi na jaře) tak to dělám tak vod voka, no.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: mne ta vankova moc nesedla... rohliku a mlika je tam na muj vkus az prilis
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    ZUZKAOU: Diky moc. Takovouhle uplnou klasiku jsem snad jeste vlastne nedelala, takze rada vyzkousim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBEBE: dobré mleté, ale ne libové. Směs vepřového a hovězího je ideál. Jestli chceš takovou tu kompaktní, tak studené mleté šlehat (ideálně K metlou) s ledovou vodou a solí a teprve pak přidávat další věci. Cibuli opécet. Zvenčí potřít hořčicí a obložit slušnou slaninou. Zahušťovat rozmočeným rohlíkem, ne strouhankou.

    Vaněk má rozpis na 4-6 porcí (no bude to více jak třičtvrtekilová šiška): 400 g libového hovězího; 400 g tučného vepřoévho, půl lžičky kmínu, 1 lžíce majoránky, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 3 rohlíky, 300 ml mléka a 4 vejce.

    Pečen hodinu na 160.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Díky za tipy na mrkvový krém :) Nakonec jsem zkombinovala všechno možné nalezené a litr polívky zmizel za jeden večer... V jednoduchosti je holt síla.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBERA: smrdi to pod tukem, takze takovou kokosovou smetanou. vylej to do sklenice a uvidis. smrdi to hrozne takze bys to poznala.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: myslíš, že to máš viditelně zkažené? Já tu teď řeším, jestli použít nebo ne. Na jedné straně týden, na druhé straně vypadá normálně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam