• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PISKOT: Vypada to drsne, ale zkusis to 2x-3x a najednou zacnes mluvit italsky a tocit placku na prste :) Nejdulezitejsi je pripravit si spravne testo, coz Zuzka popisuje fakt detailne, s šolichama i bez.

    (Resp. samozrejme prehanim, ale pizzu jsem takhle po mensim treningu vysvihnul i na čundru v autokempu na placatym šutru nad ohněm...).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Pizzu dělám a často, peču na plný výkon (250) přesně 8 minut - 10 je moc. Pro mou troubu. Hodně dopředu zapínám, aby byla pořádně vyhřátá.

    Dělám tenhle recept (dost jiný poměr):
    Pizza těsto z pizzerie - Recepty.cz - On-line kuchařka
    http://www.recepty.cz/recept/pizza-testo-z-pizzerie-5828
    S tím, že vše nacpu do pekárny, program těsto.
    Vystačí na 2 plechy.
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    ZUZKAOU: diky, nakonec jsem se rozhodla zadelat vecer :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISKOT: nebo tam prostě dej půl balíčku droží, to ti vykyne za hodinku a druhá fermentace zabere zhruba taky tak. Když tam dáš celé droždí, tak to bude ještě rychlejší ale už tam bude možná trošku cítit chuť kvasnic.

    Ale pokud to zaděláš teď a pak vrazíš do ledničky a vyndáš zhruba 2 hodiny před plánovaným obědem, tak to těsto bude lepší.
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    ZUZKAOU: diky. snad to zvladnu, zni to celkem slozite. to abych zadelala na testo jeste ted, kdyz ji chci delat zitra na obed (co uz nestiham), takze zacit uz brzo rano :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISKOT: 60% hydratace, 2% soli a 4% oleje (procenta se počítají z váhy mouky)

    Tedy 500 g hladké, lépe pizza mouky (kdo chce celozrnnou, dá tam celozrnnou v libovolném poměru, ale počítá s tím, že to bude hutnější), 350 ml vody, 10 g soli a 20 g oleje. 20 a méně g čerstvého droždí 5 g cukru

    Smíchej mouku a 300 ml vody a nech to půl hodiny stát. Tento krok lze vynechat, ale těsto je pak lepší - probíhá autolýza a lépe se vypracuje lepek. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchej cukr a a droždí a nech 30 minut aktivovat.

    Spolu s droždím vmíchat do těsta sůl a začít usilovně hnětat, alespoň 10 minut čistého času. Až bude těsto hladké a pružné, přilít olej, ještě chvíli hnětat a nechat kynout, dokud to nezdvojnásobí objem a když do toho píchneš, tak se ten otvor bude vracet zpět pomalu. Zde platí přímá úměra - čím více droždí tam člověk dá, tím rychleji to vykyne, stejně tak čím vyšší bude teplota okolí, tím rychleji to vykyne. Rychlost kynutí je ovšem vykoupená plošší chutí - čím pomalejší kynutí, tím více naštípaných složitých škrobů na jednoduché a tím lepší těsto.

    Vykynuté těsto zbouchnout a buď vrazit do ledničky na pár hodin až dnů - (viz pomalé kynutí) a nebo rozdělit na 6-10 bochánků (podle toho jak velké chceš pizzy), zakrýt naolejovanou potravinářskou folií a nechat cca 30 minut odpočívat. Odpočaté bochánky pomocí přetahování okrajů dovnitř změnit na kuličky, přikrýt folií a nechat kynout tak hodinu - aby povyrostly.

    Mezi tím rozpálit troubu na co nejvíc a rozpálit i to na čem pizzu budeš péct - ideálně pečící kámen, či litinový plát, ale i plech postačí.

    Pak nakynuté kusy těsta rozválet, roztahat do tenka, přendat na kus pečícího papíru, nandat na to co chceš mít na pizze a pomocí sázecí lopaty/tenčího prkýnka/ kusu pevného kartonu vsadit na rozpálený plech/pečící kámen.

    Péct na plný výkon cca 10 minut, dokud krusta nezačne hnědnout. Mezi tím připravit další pizzu.

    Pokud dáváš těsto do lednice a dělíš na studené bochánky, tak ty nech odpočívat tak 40-60 minut a teprve pak dělej kuličky.

    Z těsta stejně tak můžet uplácat bagetu, bulky a nebo jiné pečivo - k tvarování dochází v bodě, kdy z pizza těsta děláš kuličky a nech to déle vykynout už na pečícím papíře. Do trouby jich pak sázej víc než jeden a přilej na ten rozpálený povrch tak 200 ml horké vody a troubu rychle zavři - zapaření pomáhá aby líp naskočily a měli lepší kůrku. Měl by z otho jít i jednoduchej bílej chleba - tím že to je docela tuhé těsto, tak by měl být schopný kynout samostojně bez ošatky, ale v ošatce to je vždycky lepší.
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    Poradite mi prosím osvědčený recept na pizzu, jde mi jen o těsto...a z klasického droždí.
    Díky
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    V holešovickej hale 22 začali nedávno predávať kaukazkí pekári okrem baklavy atd. aj toto: http://www.sras.org/manti
    je to fakt výborné, odporúčam keby ste mali cestu okolo.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    HENNYVILLE: aha, vidis to, tak to jsem vedle, pardon..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Oyster blade je loupana plec.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    VECTOR: v au tomu rikaj oyster blade
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na Svate Helene, k dostani to bude, kdyz si to rezervuju.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: je, ve mestech bezne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak přímo kližka je ten shin/shank, netuším ale, jak moc je běžně v UK k dostání.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: brisket/shin/flank - v těch budeš mít kolagen a dušený budou fajn.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vida jak sme se oba nezavisle na sobe shodli :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VECTOR: imho beef shin. predni noha nebo zadni fore/hind shin nebo shank (vim ze se rika lamb shank, tak snad se to rika i s beef)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    VECTOR: klizka je shin of beef. zbytek nevim co chces.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Jak se rekne anglicky (britsky) maso na gulas (klizka)? Je to beef leg? Pripadne ekvivalenty pro jehneci/kozi maso. Jsem na dost odlehle ostrove mimo civilizaci a padla na me priprava vecere, maso se musi rezervovat predem, jinak dostanu random balicek s napisem "beef meat".
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    THEODORT:
    ZUBANA: Diky moc, vse jsem udelala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam