• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    MACHALIK: Když zrovna ne na trzích, tak hladkolistou petržel kupuji běžně v Globusu a dřív jsem ji kupovala pravidelně co týden v Kauflandu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FKA82: vida, no ja bylinky nekupuju, mam jich kere na zahrade, ale Machalikovi se tato informace muze hodit
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANABEL_LEE: Mám libeček v květináči druhým rokem a daří se mu. (Větší květináč). Jinak v Ostravě ho mají v Albertu běžně.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MACHALIK:
    Asi by nebylo efektivní libeček a kerblík pěstovat ve velkým. Celkem rychle vadnou oproti ostatním bylinkám. A navíc rostou jako plevel a všichni je maj:-D
    Proč ty nemáš na své zahrádce? Vždyť se kolem toho nemusí nic dělat?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BONEMINA: Jj, taky nevidim problem v tom si dnes cokoli vypestovat kdekoli... Letos na balkone (panelak, sidliste) pestuju treba dyne a kanadsky boruvky, abych jmenoval to, co by clovek cekal na sidlaku mene. Seminka / sazenicky vseho maji dnes na internetech, v dobe, kdy si clovek muze z kresla objednat seminko geneticky modifikovaneho plevele z odrud 20% afghan kush a 20% dutch passion a 60% ultrahradcoreoujébejby superskunk az domu pod nos?

    Z bylinek jedu snad vsechny veci co jste zminili az na ten libeček (ten mam na chate) a je to zlej plevel, tezko to zabit... Vetsinou jen pod vlivem zminenych narkotik vyskubat vsechny listy do alko-toastů, pak na truhlik upadnout, pak to vzteky rozšlapat, pak mit 3 dny kocovinu, pak fragmenty hodit zpet do truhliku a pak se divit, ze bazalka je par dni takova nejaka prejeta...

    Neverim, ze by se libecek na balkone choval jinak nez treba ten rozmaryn v kvetinaci (obrovskej neznicitelnej ker).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MACHALIK: mam pocit, ze vetsina bylinek ve vanickach, co se u nas prodava, pochazi z izraele, a tam libecku asi ani nehovi... vlastne je to dobry namet pro ruzne farmarske trhy atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ANABEL_LEE: Však jo, není problém ho udělat plantáž a prodávat ve vaničkách, rozhodně se bude velkopěstovat jednodušeji než třeba rozmarýn.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Na druhou stranu je libeček ideální plodina pro guerilla gardening. Ujme se skoro všude a těžko ho zabít. A mě žije už čtvrtý rok na balkoně ve čtyřiceticentimetrovém květináči. Průběžně do něj sázím i jiné věci a pokaždé mi tam znovu vyleze i několik šlahounů libečku.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jinak libecek je moc dobry treba do ragu ci jineho duseneho masa
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MACHALIK: libecek to v malem kelimku neda, je to velka rostlina, ktera potrebuje misto pro aspon metrovy koren.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MACHALIK: hladkolistou petržel mají snad celoročně v Globusu. U nás (Lbc) na trhu farmáři prodávají jen petržel, pažitku a bazalku, víc se neodvážou. Jednou prý zkusil jeden z nich koriandr (moje nejoblíbenější zelené koření), ale už to nebude opakovat, nikdo to nekupoval... Zrovna tak stojí vedle sebe čtyři až pět farmářů a prodávají víceméně jen: mrkev, petržel, celer, brambory, květák a pórek, na podzim zelí a dýně. Vždyť je spousta další zeleniny, kterou je možné pěstovat a kterou by třeba měl jen ten konkrétní farmář, ne, nebudou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VSICHNIMAME: ještě si z dětství pamatuju tuším Přemka Podlahu, jak ukazoval, jak vypěstovat petrželovou nať z uřízlého a do vody namočeného vršku petržele...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DIVER: Zahrádky různejch lidí jakož i moje vlastní není sustainable způsob, jak saturovat populaci nějakou potravinou, nota bene tak běžnou a blbovzdornou a rychle rostoucí, jako je blbeček. Všechny tyhlety tymiány a šalvěje v plastovejch vaničkách, co se prodávají v kšeftech, jistě rostou někde na nějakých megafarmách a neustále se stříhají do vaniček. Stejně tak petržel. Proč tedy nemít i libeček? Já ho používám leckde: do polívek, ke kuřeti, do bylinkovejch různejch sekaček na posypání, šel by i v malé míře do salátu, dyť je to vlastně přírodní magi, to se hodí všude... stejně tak petržel: do tisíce druhů pasty, do polívek, do salátů, k masu, kdejakou šťávu s ní lze nakonec dodělat, tvoří základ všech těch buket garni a persillade... a nejde ji sehnat kromě Makra. A kerblík je jak nějaká tajemná plodina, o které se jen píše v knihách, přitom teď jsem ho měl dvakrát někde na jídlo a je výbornej, i mi dali větvičku ochutnat syrovou. To bych věděl, jak užít. Jen neumím sehnat.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BEBERA: vidíš, já si to pamatuji opacne.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HOFFMI: libeček je vynikající v malém množství do kuřecí polévky. Jednou jsem s ním měla i pečený květák a taky byl výborný.

    DIVER: já si pamatuju, že kadeřavá petržel se v obchodech objevila až po převratu, do té doby jsme měli vždy jen hladkolistou...
    DIVER
    DIVER --- ---
    HOFFMI: to jsme vcera taky resili. já přišel jen na dvě věci: vařit s bramborama/sypat na brambory a jako zelený sypání do polívky.

    libeček je boží, škoda, že má tak omezený použití.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    no a na co pouzijes libecek? krome obmeny misto majoranky do bramboracky? nic proti, mam ho moc rad.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MACHALIK: tak jinak: teta má zahrádku, matka má zahrádku, babička měla zahrádku. ani jedna z nich nikdy nezasadila hladkolistou petržel, protože jsou zvyklé na kadeřavou a myslí si, že je lepší. teprve já jsem tohle dědictví na svojí zahrádce přerval :)

    libeček - tam je možná jiný problém. on se nedá moc ekonomicky pěstovat v květináči. musíš mít keř v zemi. a trvale. to už je asi lepší jet ve velkym bazalku, kterou pak vymenis za tymian a potom za pazitku treba...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DIVER: Dědictví po komančích v roce 2015? :/ Hladkolistá petržel je celosvětová bylinka a používá se ve všech kuchyních, jen u nás je potíž ji sehnat. Libeček je naopak prakticky jen sovětská bylinka, na západ, sever i jih odsud o něm v životě nikdy neslyšel, a u nás je opět problém jej sehnat. Ani na zelňáku se neprodává. A když jsem tam teď kupoval byliny, tak kerblík nikdo neměl. Bazalku, tymián, citrián, všemožný rozmarýny, levandule - to měli všichni. Libeček: nikdo. Nechápu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MACHALIK: "proč je u nás takovej problém sehnat hladkolistou petržel"

    možná dědictví po komančích. já dlouho ani netušil, že existuje hladkolistá a že je k jídlu. všichni měli jen tu kadeřavou.

    na zahrádce mám obě. i libeček :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam