• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADITU: tak ji tam nedávej a jen to osol. Jako stálo by za to tam pak přidat umami jinak - možná do toho vývaru přidat šitake a nebo i obyčejné žampiony?
    ADITU
    ADITU --- ---
    ZUZKAOU: to vypada skvele, ukladam do bookmarku, diky :) u pritele to neprojde kvuli sojovce, ale pro sebe si to priste urcite uvarim :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MACHALIK: nevim, jestli to ze mne dela autistu, ale sralo by mne to strasne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADITU: chaj-nanské pošírované kuře

    Hainanese Chicken Rice Set | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/recipes/2013/08/hainanese-chicken-rice-set-recipe.html

    nasekej na jemno šalotku a nastrouhej lžíci zázvoru a dej to do mističky. Zalij to rozpáneými 50 ml sezamového oleje a nech stát.

    Kuře dej do hrnce, přidej 2 lžíce rýžového (nebo nějakého sladšího bílého) vína, 3 lžíce dobré sojovky, 6 plátků zázvory, 3 stroužky česneku, 6 kuliček pepře a 3 nahrubo nakrájené jarní cibulky. Pokud půjdeš okolo asijské speciálky, tak kup pandanové listí a přidej tam tak 3-4 kouksy, ale půjde to bez toho, případně tam můžeš přidat bobkový list.

    Zalij 2 litry vody a pomaličku táhni 35-50 minut, dokud maso nebude měkké. Vyndej nohy, vykosti, maso nakrájej na plátky/sousta, kosti vraž zpět do vývaru a redukuj tak dlouho, až ti zbude 750 ml vývaru. Plátky masa pomašluj tím kořeněným sezamovým olejem. Kuře dej někam, kde vydrží teplé. Redukovaný vývar zceď.

    Rozpal dvě lžíce sezamového oleje a přidej do něj nasekané dvě jarní cibulky bez zeleného listí, 4 stroužky česneku a lžičku nastrouhaného zázvoru. Chvíli to restuj na pánvi, pak přidej 300 g proprané rýže, chvíli restuj, dokud nezačne "zvonit" (zatáhnou se škroby a při míchání se ty zrnka chovají tak nějak jinak) a pak to zalij 500 ml zcezeného vývaru, nech 10 minut vařit a pak ještě 5 minut dojít.


    Na talíř dej kuřecí maso a porci rýže. Tu pokapej ochuceným olejem. K tomu nakrájenou okurku a vedle redukovaný vývar v mističce, sojovku smíchanou s melasou a sladší chilli omáčku, zbylý zázvorovo-cibulkový olej a nasekané jarní cibulky aby si strávník dochutil jídlo dle vlastní nálady.

    Případně k tomu udělej zelenou přílohu - orestuj jarní cibulku se zázvorem a česnekem a pak na to hoď nějaké listí - bok čoi/špenát/jiné listí.

    (je to jednodušší, než to v popisu vypadá - hodíš kuře do okořeněné vody, zaleješ cibuli se zázvorem horkým olejem a pak z vývaru po tom kuřeti udusíš rýži.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MACHALIK: ja mam nizsi radu, k mix myslim, ale dela mi to taky
    nicmene jsem to nijak neresila
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VENIKA:
    NEMESIS:
    SQUZZA:

    Dostal jsem to video na Youtube. Zejména od chvíle, kdy položím kameru (mobil) na pevný povrch, je vidět, jak to šmatle a i v souvislosti s tím kolísají otáčky (dobře slyšet od 0:08). Bordel pomiňte.

    Kenwood KMM063 slow speed outlet imprecision 01
    https://www.youtube.com/watch?v=irjRMUJtdfk
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ADITU: ja mam uz dlouho zalusk na jedno kari jamieho olivera, delal to s palickama, ale cely stehnou poslouzi taky dobre...
    neco takovyho, ikdyz tohle si myslim, ze neni uplne ono:
    Pukka Yellow Curry | Chicken Recipes | Jamie Oliver
    http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/pukka-yellow-curry/#BFAryhhYRE0FgJIk.97
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    MACHALIK: Tak to já nemám pocit, že by mi mlýnek nějak šmaňhal či šmatlal do prostoru. Mám na tenhle přední vstup jenom mlýnek a můžu k němu říct jen to, že mele velmi dobře. Předtím jsem ale měla zkušenost jenom s těmi ručními. Pokud má můj mlýnek stejnou vadu, tak jsem asi málo autista na to abych si toho všimla. Vyzkoušet to teď nemůžu - jsem do konce měsíce v Londýně, ale až se vrátím, slibuji, že to zkontroluji a změřím.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VENIKA: Hele, moje recenze je zatim takova, jak jsem napsal. Vsechno je super, pouze to smatle na prednim bajonetu. Procez to stale vracim prodejci.
    ADITU
    ADITU --- ---
    Mam tu kilo kurecich stehen a premyslim, jak je udelat. Na klasicke sul, pepr, maslo, cesnek, cibule a do trouby s tim, nejak nemam naladu, ale zaroven chybi inspirace :(
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KASUMI: Super. Bydlim v Brne a libecek mam na zahrade, je mi po pas. Diky.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MACHALIK: libecek dnes v hornbachu v praze.. ale maji to imho proto, ze je to proste sazenice jako kazda jina.. az bude po obdobi sazeni, zase to nebude..
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MACHALIK: Kdyby se ti jinak chtelo napsat vetsi shrnuti na typ, co mas, budu rada. Chystam se tak do mesice kupovat robota, recenzi na MUM je plno, ale ja bych mozna chtela i do jinych vod.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pojdme resit tohle.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: OCD Autista co neumi kliknout video na jůtůb? Wut? o_O
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    NEMESIS: Nemáš k němu nějakej nástavec, co by se nasazoval na ten přední bajonet? Typicky mlejn na maso nebo váleč na těsto (lasaně). Já si to teď koupil a dělá mi to takovou věc: když na to nasadím ten nástavec jedním koncem, tak ten druhej, co trčí do luftu, tak "šmatle". Místo, aby to bylo naprosto pevný (motor - hřídel - bajonet - nástavec), tak je tam někde něco asi mírně křivý nebo vyosený a výsledkem toho je, že mi ten volnej konec nástavce (šajba mlýnku, kolečko na utahování tenkosti vyválené placky) opisuje takovou dráhu, více či méně kulatou. Prostě to je u mixéru pevný, ale to, co trčí, se hejbe. Už jsem zkusil dva modely a jeden byl dokonce horší než druhej, takže to zatím vracím a čekám na nějakej model, kterej šmatlat nebude, ale CZ zastoupení Kenwoodu tvrdí, že to je v pořádku, že to je "vlastnost přístroje, protože je celý z kovu", což odmítám jako vysvětlení přijmout. Mám to i natočený na videu, jen to zatím neumím postnout. Tak hledám, jak se to chová komu jinýmu.

    Pro SQUZZu: Ta nepřesnost/vakl je v řádech milimetrů, nic, čím by se měl normální člověk znepokojovat, jen já jsem autista a radši bych měl tyto věci v cajku. Rozhodně to nemá vliv na funkci.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    MACHALIK: Máme doma jeden z řady Chef. cca rok a půl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je tady někdo, kdo by měl robot Kenwood z řady Chef nebo Major?



    Potřeboval bych se na něco přeptat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HUGGI: [ Domácnost, aneb jak si zpříjemnit druhou šichtu ]

    Osobně jsem nic z toho dlouho nekupoval, takže ti víc neporadím. Ani nevím, co dneska všechny ty mašinky dokážou.
    POLINA
    POLINA --- ---
    HUGGI: Podle toho,co budes zrovna varit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    já dávám zeleninu do ledničky, brambory do špajzky, ovoce mám v míse na stole/lince/baru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam