ADITU: chaj-nanské pošírované kuře
Hainanese Chicken Rice Set | Serious Eats : Recipes
http://www.seriouseats.com/recipes/2013/08/hainanese-chicken-rice-set-recipe.html
nasekej na jemno šalotku a nastrouhej lžíci zázvoru a dej to do mističky. Zalij to rozpáneými 50 ml sezamového oleje a nech stát.
Kuře dej do hrnce, přidej 2 lžíce rýžového (nebo nějakého sladšího bílého) vína, 3 lžíce dobré sojovky, 6 plátků zázvory, 3 stroužky česneku, 6 kuliček pepře a 3 nahrubo nakrájené jarní cibulky. Pokud půjdeš okolo asijské speciálky, tak kup pandanové listí a přidej tam tak 3-4 kouksy, ale půjde to bez toho, případně tam můžeš přidat bobkový list.
Zalij 2 litry vody a pomaličku táhni 35-50 minut, dokud maso nebude měkké. Vyndej nohy, vykosti, maso nakrájej na plátky/sousta, kosti vraž zpět do vývaru a redukuj tak dlouho, až ti zbude 750 ml vývaru. Plátky masa pomašluj tím kořeněným sezamovým olejem. Kuře dej někam, kde vydrží teplé. Redukovaný vývar zceď.
Rozpal dvě lžíce sezamového oleje a přidej do něj nasekané dvě jarní cibulky bez zeleného listí, 4 stroužky česneku a lžičku nastrouhaného zázvoru. Chvíli to restuj na pánvi, pak přidej 300 g proprané rýže, chvíli restuj, dokud nezačne "zvonit" (zatáhnou se škroby a při míchání se ty zrnka chovají tak nějak jinak) a pak to zalij 500 ml zcezeného vývaru, nech 10 minut vařit a pak ještě 5 minut dojít.
Na talíř dej kuřecí maso a porci rýže. Tu pokapej ochuceným olejem. K tomu nakrájenou okurku a vedle redukovaný vývar v mističce, sojovku smíchanou s melasou a sladší chilli omáčku, zbylý zázvorovo-cibulkový olej a nasekané jarní cibulky aby si strávník dochutil jídlo dle vlastní nálady.
Případně k tomu udělej zelenou přílohu - orestuj jarní cibulku se zázvorem a česnekem a pak na to hoď nějaké listí - bok čoi/špenát/jiné listí.
(je to jednodušší, než to v popisu vypadá - hodíš kuře do okořeněné vody, zaleješ cibuli se zázvorem horkým olejem a pak z vývaru po tom kuřeti udusíš rýži.)