DA_NIELA: ha - zrovna teď něco takového věšela na fb jedna polka
http://kukbuk.com.pl/przepis/3538,chlodnik-z-ogorkow-i-winogron
rozmixuje okurky s hroznovým vínem, olivovým olejem a mandlema. Dochutí solí, octem a cukrem a nechá přes noc rozležet. (to nezní špatně, ale ty mandle tam imho má, protože to chce mít veganské a místo nich by tam byla skvělá zakysanka)
tady pak o něco klasičtější - koukám že poláci v tom jedou ve velkém
http://filozofiasmaku.blogspot.cz/2013/08/chlodnik-z-ogorkow.html
Okurky, kopr, jogurt, pažitka, sůl, pepř, olivový olej, citronová šťáva.
Nasladko s mátou a avokádem
http://www.jadlonomia.com/2014/06/mietowy-chodnik-z-ogorkow.html
a naslano s avokádem
http://food52.com/recipes/23524-chilled-cucumber-and-avocado-soup-with-mango-salsa
Marta Stewart tam dává bazalku a mátu
http://www.marthastewart.com/...-and-mint-soup?czone=food/vegetarian-cnt/vegetarian-favorite-recipes
A pak pochopitelně balkánský tarator (okurka, česnek, jogurt, vlašáky, kopr)
http://www.recepty.cz/recept/studena-polevka-tarator-13091
Dobrá inspirace, zítra bude tabouleh, ale okurkovku bych mohla udělat ve čtvrtek. To ochlazení jim nevěřím.