• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    IKARIE: Kdyz jdes od divadla Ponec nahoru po Husitsky, po par metrech narazis na kramek, to je asi nejbliz. Maji 5kg baleni ryze Tilda nevzpomenu si za kolik, koreni, kokosovy mliko...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    kde v praze (idealne karlin nebo centrum) sezenu basmati ryzi ve vetsim baleni, tahini pastu, nejake exoticke koreni a tak? v brne jsem to (i vcetne kokosove mleka napr) kupovala v jednom obchode na cejlu u araba pripadne u vietnamcu na olomoucke, tak bych potrebovala neco podobneho tu a bliz nez v sape. diky moc!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: polští stánkaři mají u nás vždy, zelené i žluté...
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    BEBEBE: tohle taky vypadá skvěle, miluju fazolky :) https://www.youtube.com/watch?v=NZHbdR73Av8
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBEBE: oblanšírovat a polejt máslem. Nic víc. Nebo oblanšírovat a smíchat se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Jsem schopná toho sníst strašlivé hromady. K tomu nejlépe vařený a opečený hovězí jazyk.

    Nebo teda pokud to chceš sofistikovanější, tak salát- oblanšírovat, přidat nasekanou šalotku nebo jinou jemnou cibuli, přidat hořčičnou vinaigrette a nechat rozležet.

    Kruci - kde koupím v Jeseníku čerstvé fazolky? (nejspíš v Polsku...)

    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    tedy nejen fazole, ale i čočku a ostatní luštěniny.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    Edera co vím tak tam používají většinou tuhle značku koření http://www.theasiancookshop.co.uk/mild-curry-powder-x28mild-madrasx29-by-trs-1826-p.asp nebo tuhle http://www.gurmankoreni.cz/smesi-koreni/smes-kari-hrasek měla jsem u nás v domě kamarádku co má s nimi úzké vazby a vařila podle jejich receptů. používají fazole od té první značky, dají se koupit ve speciálně snad kousek od Florence..byla jsem tam ale už si nepamatuju kde to je...
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    nejpevnejsi dhal mi vychazi z mungo fazolek.

    jinak je to na dlouhou diskuzi, ale kdyz vyjdeme z toho ze asiati vari primarne proto aby jedli a ne proto aby to bylo gastroporno, tak recetp:

    do hrnce olej, do oleje najemno nasekanou cibul, cesnek, zazvor, cca 4:2:1, az zesklovati tak primereny mnozstvi koreniva (nekdo dava ruzne pomery kurkumy, piskavice, rimskeho kminu, papriky, chilli, curry, ... anebo proste mild madras curry..), chvilku nechat v oleji aby paprika nezhorkla, pak tam vrazit fazolky/cocku, zalejt vodou, osolit, vhodit rajcata, dovarit a dodat cerstvy koriandr
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    A té čočky velký hrnek...asi 250 g.
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Možná to byla velkozrnná...nebo žlutá. Poradí ti v prodejně. Obvykle ji mají jako Toor dal.
    Někde přidávají i hrst velkých červených fazolí.
    Koření dávám: 1/2 lžičky mletého koriandru, 3 lžíce čerstvého koriandru, 2 bobkové listy, 1lžička jeerakmínu, 1/2 kurkumy, 1/2 lžičky mletého červeného chilli nebo nasekané čerstvé papričky, 1 lžička zeleného chilli, ale to mi většinou chybí..., trochu hing, soli, zázvoru. Většinou přidám i česnek, ale nemusí být. Mívají i česnekozázvorovou pastu.
    Rajčata.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Ta včerejší čočka vypadala, že je větší než červená, takže vlastně i potřebuju radu pro blondýnu, co to mohlo být za čočku. Koření mám aktuálně doma jen Mild Madras Curry, ale už jsem slyšela, že existujou obchody a můžu dokoupit cokoliv dalšího, co bude třeba:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z obyčejné naší čočky nebo jiné? Občas vařím po indicku/červená nebo žlutá/nebo s květákem/obyčejná/. Podle toho co zrovna mám doma. Ale indická je asi fakt nejlepší. Máš doma indické koření?
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Čočka. Včera jsem měla dahl v Bombay Express na Floře a narozdíl od všech předchozích, co jsem kdy jedla, to nebylo rozvařené na kaši, ale spíš jako čočka v omáčce. Výborný to bylo.
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z čeho?
    EDERA
    EDERA --- ---
    Prosím, máte někdo odzkoušenej recept na dahl?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE: udelej fazolky na smetane s bramborem. idealni jidlo do vedra :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    BEBEBE: no vždyť to hlavní jídlo skoro je. pravda, udává se to jako předkrm, ale dej si šťouchaný brambory nebo klidne hranolky/krokety + fazolky zasypaný parmazánem a máš hotovo.

    případně prostě fazolky na smetaně. já je dokážu jíst s bramborama i bez masa. ale i s masem jich spotrebujes docela dost...
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    DIVER:
    MUTHA:
    AIJA: Jsem se špatně vyjádřila, myslela jsem nějaký hlavní jídlo, kde by byly stěžejní surovinou, mám jich přes půl kila. Ale nakonec to asi dopadne takhle nějak přílohově, po troškách. Mám chuť na ten wasabi dresink a na slanině jsem je taky dlouho nedělala, takže každopádně díky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Naprudko osmahnout...ogrilovat, a posypat třeba chimichuri nebo adžikou nebo nějakým oblíbeným kořením, česnekem...Dělávám tak i červenou řepu, cukýnu, papriky apod.
    DIVER
    DIVER --- ---
    BEBEBE: maslo/slaninu, parmazan
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam