VECTOR: tohle je hodně starej článek a tak je ještě hodně zmatenej.
Uděláš lák z vody,soli (cca 3-5%) a koření, kam přidáš syrovátku jako startér. Zeleninu dáš do vyvařené nádoby, zaleješ lákem, něčím zatížíš, aby všechny pevné věci byly pod hladinou (klíčový trik aby na tom nerostla vrstvička křísu či nějaké plísně - třeba pevně zavřeným igeliťákem s vodou, nebo jinou, dovnitř pasující lahví s vodou, vyvařeným podšálkem na který dáš vyvařené kameny a tak) a necháš prokvasit. V té lednici to vydrží měsíce - rozhodně to nezavařuj. Ocet se tam nedává, protože ti tam bakterie vytvoří kyselinu mléčnou.
Případně to nemusíš celé dávat do lednice, jen vyndáš zeleninu s trochou láku do nějaké menší nádoby a do zbytku láku dáš čerstvou zeleninu.
Sušená sladká syrovátka ti je na nic, ale ono to zkvasí i samo od sebe z té zeleniny.
Pokud je můj blogýsek poněkud zmatený (a ty starší články mají ještě více much, než ty čerstvé), tak vřele doporučuju KAtze)
http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/
Rusové kromě kvašených rajčat dělají i ta nakládaná v octu - to dělej stejně jako okruky a pak to ale pochopitelně je potřeba sterilovat.