• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    GUDRUN: Udělej to "na divoko". Nalož maso, kýtu prošpikni, nešetři kořenovou zeleninou a divokým kořením, upeč, nezapomeň na konci odkrýt, aby se zelenina pěkně "přištihrala" a podávej s brkaší nebo šťouchanými.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dostala jsem kančí kýtu a kančí žebra, kýta je nevykoštěná. Nemám chuť na kančí na víně, na smetane, se šípkovou, se zelím, ráda bych něco jinýho, ideálně aby se to nepárovalo s knedlíkama. Nějaké naložení, ochucení a pečení, kdy to půjde dobře s bramborami? Díky!
    FIN
    FIN --- ---
    ANGIOLETTO: odpověď je zřejmá, stačí se zamyslet - a ubírá se přesně tím směrem, který naznačil BRUKEV: u některých koření je to fakt jedno a jsou to "tmavá". nové koření, pepř, hřebíček. u jiných je to sakra rozdíl ("zelená":) a musíš si značky vyzkoušet: majoránka, sušená petrželka, tymián atd. :-)
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ANGIOLETTO: kupuju většinou to levnější nebo co nemaj, tak v prodejně s kořením, a spokojenost.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANGIOLETTO: vyzkoušej více druhů koření a klidně některé vem levnější. Například kmín mám zkušenost, že stačí levnější. Naopak majoránku kupuju od dražších značek, levnější je často takřka prachovitá šepleť, co je snad vymetená z nádob po nabalení dražších značek:)
    Taky si kolikrát říkám, proč jedna značka má 30g za 10Kč a druhá za 25Kč.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANGIOLETTO: Mno jako jak u čeho, třeba u papriky se mi stává, že některá levná je hrozně hnusná, vlastně nemá ani paprikovou chuť, spíš chutná jako spálenina...jiná levná je ale zase dobrá (např. značka Kauflandu). U jiného koření to tolik nepozoruju, ale já nekupuju moc druhů koření, jen pepř, česnek, bazalku, majoránku, kmín, papriku a to bude tak v podstatě všechno.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GUDRUN: lesní houby na sadle s cibulkou, polejt tim sisky, sezrat s domacim kysanym zelim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jáhly, které nejsou hořké, rozvařené a mají vlastní zajímavou chuť.

    Klíčem je opéct jáhly nasucho před zalitím vodou - chce to tak okolo 5 minut hlídání a míchání - dokud opravdu nezačnou zlátnout. Kdo se na hlídání vykašle, tak se mi nejspíš spodní vrstva připálí.

    Posléze jáhly zalít tekutinou. Ideální je použít mléko, pokud jáhly chcete následně podávat na sladko nebo vývar, pokud na slano, ale jsou jedlé i jen s osolenou vodou. Troška soli dost pomůže i v případě, že vaříte jáhly na sladko.

    Klíčový je poměr vody - pokud chcete sypké jáhly, tak 1:2, pokud chcete mazlavější kaši, tak 1:3. Nechat vařit 10 minut a pak 15 minut nechat stát. Po 15 minutách přidat do jahel nějaký omastek a promíchat je.

    Jáhly buď pak použít na sladko (přidat oříšky, ovoce a případně zalít smetanou/jogurtem/řídkým pudingem a spol), nebo jako přílohu k věcem, kam byste dali rýži či kuskus, případně ve fázi zalévání jahel tekutinou přidat další věci (buď na hodně jemno nakrájené a nebo předvařené) a udělat z toho pilaf.


    zdroj návodu zde - funguje to na tolik, že mně chutnala ráno sladká jáhlová kaše (a původně jsem ji tam vařila jen pro autenticitu). Obecně nemám ráda kaše a snídám na slano.

    How To Cook Perfect Millet Every Time — Cooking Lessons from The Kitchn | The Kitchn
    http://www.thekitchn.com/...to-cook-perfect-millet-every-time-cooking-lessons-from-the-kitchn-185974
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    GEISHA: ok, bude quiche.
    Já jen tak syrovou bryndzu právě moc nemusim, jinak bych neměl se zpracováním problém.
    Díky.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Trošku jsem neodhadl poměr těsta vs potřebná bryndza, takže tu mam kostku bryndzy s datem spotřeby zítra a halušek už kýbl. Co s ní? Jinej recept neznám.
    Případně jestli se z toho sejra nedá udělat nic jinýho rozumnýho, mam tu kostku bryndzy k odnosu na J. z Lobkovic :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    bramborovy sisky ble :/
    to se mi zhnusilo, kdyz sem dycky videl, jak babicka cpe podobny sisky do krku husam, aby se rychlejs vykrmily. kdyz sem to pak videl v okynku skolni jidelny jako sisky s makem, tak sem sel jen na polivku...

    kdyz ale neudelate sisky na krmeni hus, ale pekne drobounky specle procedite do vody, tak pak na cibuli slanine a kachnim sadle s kysanym zelim, jak rika MOIRAIN ...to je zradlo!
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    GUDRUN: U nás s dělaly jen posypané spoustou restované cibulky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GUDRUN: bych to udělala jo špecle, na pánev slaninu, na opečenou hodit šišky, a pokrájené kysané zelí
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    GUDRUN: je to divny, ale pamatuju si z detstvi, ze to bylo ukrutne dobry :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    GUDRUN: Olivový olej, česnek na plátky, nechat rozvonět; přidat nakrájená sušená rajčata a (propláchnuté) kapary. Šišky nechávám lehce osmahnout, celé zasypu grana padano.
    MIST
    MIST --- ---
    GUDRUN: to delala babicka, nemela jsem to uz nejmin 30 let a jak jsi se zeptala, tak se mi to vybavilo ;)
    Ja trojobal taky nedelam, ale do strudlu ji prazim. Dostane pak jinou chut.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MIST: pražená strouhanka je něco, co jsem nikdy nepochopila :-) jo, a prakticky nejim věci v trojobalu, protože mi to přijde divný, možná to souvisí :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PEPITO: nechci to jako přílohu. chci zajímavou kombinaci se šiškama v hlavni roli. zatím vede se slaninou a fazolkama nebo se slaninou a se zelím. nebo tak něco :-)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    GUDRUN: Tak je sněz naslano jako noky. Třeba s gulášem nebo kuřetem na smetaně....
    MIST
    MIST --- ---
    GUDRUN: u nas doma se obalily v oprazene strouhance a pokapaly maslem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam