• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nerozumím tomu. V 6 l hrnci vařím vajvr minimálně jednou týdně, poměr vody a masa tak 1:1, takže víc jak 3 l vody tam reálně nebude. Poslední dolití vody až po okraj provádím tak ve dvě ve tři v noci, vypínám v deset jedenáct dopoledne, odvaří se tak třetina hrnce. Dělám na nejmenším plameni největšího hořáku, pořád jsou tam ještě možnosti zásadně ubrat dodávaný teplo. Nikdy se mi nic nevyvařilo. Nemáte moc velký plameny? To se prostě nemůže vyvařit.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEVIL: od kamaráda spolužák takhle umřel. Přišel z hospody, dal si vařit klobásy a udusil se.
    E_D
    E_D --- ---
    WOJTYLA: kdyz delame jerky tak nechavam maso min tejden premrznout. Pak pozvolny rozmrazeni a jak to povoluje tak toho vyuziju a nakrajim si pekne tenky platky :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: ja se takhle malem udusil, kdyz sem si sel zdrimnout pri vareni jazyku. probrali me sousedi, ktery zurive busili na my pancerovy dvere, kdyz se valil kour z pod dveri do chodby baraku!
    to je snad jeste horsi nez do bela rozpalenej volej!
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    ZUZKAOU: larvy teoreticky přežijou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WOJTYLA: český maso je na jatkách kontrolovaný i právě na parazity. Plus teda nevím, jak moc takový parazit přežije to sušení.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    WOJTYLA: Maso napadený parazitama obvykle vypadá dost ošklivě, takže bys ho nejspíš ani nekoupil, natož použil na něco takovýhleho. Salmonela tam IMHO může být, pokud to ošahá zaměstnanec řeznictví špinavýma rukama, ale to je prostě jenom smůla.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BRUKEV: Spis se bojim parazitu nakejch. Velje sice sem ale taky uz par let dost ruzne nemocnej. :-))
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WOJTYLA: brousíš a vyrábíš nože, bouchačky máš, těžší než 90 kg jsi taky...a bojíš se salmonely? Ts, ts, ts :)

    Jak to mám zafixované já. Na*rat na salmonelu. Co vím, tak u hovězího bych se jí nějak nebál. Drůbež je asi horší, někdo nepoužívá ani domácí vejce.

    Já žeru tataráky, rare steaky, jerky a neplánuju se omezovat.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    helejte lidi, jinej dotaz k ten Jerky všichni kolem me vypruzujou že Ježišmarjá tys to nedal na pul hodiny do trouby na 75stupnu salmonela bakterie blabla...

    nevim proč mám nejak zafixováno že v hovězim takovýdle sračky nejsou... tataráky, steaky rare a podobně...

    jak to je prosim?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BRUKEV: recept takovej klasickej Japonská Shoyu (je trošku sladší a má trochu jinou chut než klasickej Kikkoman), sůl, hodně pepře, chilli a dva velký stružky českýho česneku utřený s tou solí... Balsamiko jsem nedával páč by se to tlouklo s tou Shoyu. nechal jsem 4 hodiny macerovat a pak na 10 hodin přes noc do sušičky...

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Imho 5l :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Jak to byl velkej hrnec? Ja bezne varim vyvar 20+hod a vyvari se toho tak 1/10 max.
    AIJA
    AIJA --- ---
    WOJTYLA:
    Vypadá to jako usušení netopejři:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WOJTYLA: jaký jsi použil recept a maso? Já byl po prvním sušení lehce v šoku z toho, jak se ten ukrutný flák masa, který jsem na to spotřeboval, smrsknul :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BRUKEV: me se Jerky povadly...

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak si včera takhle ve 21 hodin založím krůtí vývar, le..hou..lin..ce si občas probublnul, pohodička. Plánoval jsem tak do půlnoci dělat na pc, že to vypnu. Kolem 23. hodiny začala poplakávat dcera, tak jsem si k ní lehnul, at se uklidní.

    ....

    Otevřu oči, dvě vteřiny najížděl systém, co se jako děje, než mi to došlo. V bytě smrádek, jak když ukápně trocha mléka na plotnu. Tak jsem teda dosprintoval do kuchyně, kde se už pár minut úspěšně smažily zbytky krůtího vývaru. Na hodinách 3:56, no stihnul jsem to tak akorát. Půl litra čaje z konvice, která byla právě po ruce, zahučelo do hrnce, zasyčelo, zamrdělo. Naštěstí ani byt nijak nenačichnul.

    Asi si dám od nočního vaření do ledna pokoj.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    WOJTYLA: zadni. vyber co nejmin prorostly, aby bylo co nejkompaktnejsi a nemusel si vymrdavat ven nakou zilnatinu ci luj.


    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BEBERA: bude nudná:)

    Za sebe doporučuji Dva gurmány (oba díly). Věkem budou babičce pasovat, pěkné fotky, pěkné povídání, dobré recepty.
    PETATA
    PETATA --- ---
    KASUMI: jj, u kazdeho receptu
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PETATA: v tom budou urcite i pekny obrazky, ne?
    PETATA
    PETATA --- ---
    BEBERA: ja rada varim podle kucharek od Romana Vanka, ma nekolik tematickych titulu, tak treba vyberea
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASUMI: dik,Hazanove rajcatova omacka s cibuli je moje nejoblibenejsi. Prohlednu si ji v knihkupectvi, ctu,ze tam nejsou zadne fotky, tak aby to pro babicku nebyl prilis velky sok a neodlozila ji jako "nudnou"...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BEBERA: Hazanka? Neni imho prilis exoticka a suroviny jsou dostupne
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Rada bych babicce dala k Vanocum knizni kucharku. Mate prosim nekdo tip na dobrou kucharku,ktera by splnovala nasledujici kriteria?
    - Musi byt cesky psana
    - Tradicni ceska jidla ma babicka v maliku
    - Na druhou stranu to nesmi byt prilis exoticke, (ani alternativni) asijske recepty neoceni,plus suroviny musi byt dostupne v Lidlu a Penny
    - Chci,aby tam byla zajimava,kvalitni jidla, babicka ma spoustu kucharek typu Babica,Hruska,Bohdalova vari,chci presne pravy opak. Aby tam byly lakave fotky,aby byly recepty a postupy pekne rozepsane apod...

    Za tipy budu vdecna, skocila jsem do knihkupectvi,ale kucharek tam bylo spousta a prochazet knihu po knize se mi nechce...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FIONOR: tak všeho dle chuti přirozeně. Já té sojovky taky dávám minimum.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WOJTYLA: takže mé postřehy

    Libové hovězí je nejlepší, ale to úzkostlivé vyhnutí se sebemenšímu množství tuku je nesmysl. Sežereš to po usušení dřív, než to žlukne. Já kupoval přední, zadní, nepozoruju rozdíl.
    Na netu je klasika marináda worcester, sojovka, sůl, pepř. Vyzkoušej, uvidíš. Já to dělám víceméně by vočko ze sojovky, soli, více pepře, nadrceného česneku. Přes noc marinovat, přes den usušit, večer sežrat.
    DIVER
    DIVER --- ---
    WOJTYLA: to jsem taky delal. zadnej problem. ale me na tom procesu fascinuje spis to, ze to v pohode vyschne uplne samo.

    jinak si to uz moc nepamatuju: mozna jsem pouzival rychlosul (nebo kourovou - ted nevim) a snad nejakou sojovku na ochuceni - byl to muj prvni pokus :) vysledek byl trochu presolenej, ale jinak tomu nic nebylo.

    kdysi jsem uvazoval, ze bych to i vyrabel a prodaval...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    DIVER: já budu určitě sušit v sušičce... to neni problem
    DIVER
    DIVER --- ---
    WOJTYLA: ja kdysi davno zkousel susit ve ctvrtym patre v panelaku hovezi, veprovy a kureci (vim, to posledni by se nemelo). jenom jsem napnul provazky od stoupacek k lustru a knihovne a povesil to na to. za dva tri tydny hotovo...

    vychazel jsem puvodne z receptu nejakym Loskutakovi na Nove, kde delal ceskej Bulhar v garazi pršut. jenom ho pověsil na tři týdny k větracímu okénku a nechal prirozene proudit vzduch.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam