• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    btw. to opejkání na pánvi jsem u chřestu nikdy neviděl. fakt se to dělá nasucho?
    DIVER
    DIVER --- ---
    MACHALIK: ohradil bych se proti "smrdí". já si to na hajzlíku vždycky užívám - jako bych ten chřest měl podruhý :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TATONKA: ogriluj na rozpálené pánvi hodně chřestu (tak balíček na jednoho), nakrájej je, zalij vinaigrette z citronu a mandlového a nebo lískooříškového oleje. Přidej do toho nasekané, opražené mandle a jarní cibulku.

    To použij jako přílohu k tomu steaku a batátama se nezalamuj. Případně pokud se ti nechce investovat tolik do chřestu, tak toho chřestového salátu udělej méně a jako přílohu udělej květákovou "rejži". Nasekej květák v mixeru na kousky velikosti rýže. Posol, poctivě poolejuj, popepři, rozprostři na plech a peč troubě na 180°, dokud hodně z toho květáku nezezlátne - tak 30 minut to dá.

    Nebo teda z batátů (ale i whole 30) udělej hranolky v troubě a k tomu domácí majonézu z nějakého oleje co jedou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---

    Smrdí vám chcánky po chřestu?

    53 hlasy od 53 respondentů

      LUCIASHECK
      LUCIASHECK --- ---
      TATONKA: Ja ho vzdycky jenom oblansiruju
      VECTOR
      VECTOR --- ---
      TATONKA: Bilej normalne na panvi na sucho, pak sul pepr citron. Zelenej, pokud ho nebudes delat teplej, tak mi uplne nejvic chutna syrovej, proste ho chroupat jako mrkev .)
      BEBERA
      BEBERA --- ---
      TATONKA: Hlavně ho před vařením nejdřív oškrábej škrabkou :) Kamarádi si ho prvně uvařili a nenapadlo je to, a pak nadávali, že se to nedá jíst...
      ADITU
      ADITU --- ---
      LUCIASHECK: pokud nejí ani brambory, které AFAIK byly v rámci paleo nějakou dobu vzaty na milost, tak možná jedou whole30. A tam máslo striktně nesmí.
      TATONKA
      TATONKA --- ---
      AKISAN: zelenej bude příště, teď už mám koupenej bílej..
      AKISAN
      AKISAN --- ---
      TATONKA:
      LORAIN: radsi zelenej, v pare nejlepsi ale delam v hrnci v osoleny vode a fakt asi jen max 4-5 minut aby byl na skus.
      LORAIN
      LORAIN --- ---
      TATONKA: tak 10 min (nepočítám zahřívání)
      TATONKA
      TATONKA --- ---
      LORAIN: jak dlouho?
      LORAIN
      LORAIN --- ---
      TATONKA: nejlíp v páře ;-)
      TATONKA
      TATONKA --- ---
      LUCIASHECK: Já se v tom moc neorientuju, ale vím, že rodiče ani to máslo nejí. Zkusím jim o tom říct :) Ultrarychle v troubě, na pánvičce, nebo ve vodě? Jaký se k němu hodí koření?
      LUCIASHECK
      LUCIASHECK --- ---
      TATONKA: paleo "grass-fed butter" nezavrhuje a nikdy nezavrhovalo, pokud vím...

      Jinak osobně bílej chřest nemám moc ráda a nedělám, radši dělám zelenej a ten stačí fakt ultrarychle.
      TATONKA
      TATONKA --- ---
      Mám rodiče na paleo stravě (tj. žádný obiloviny, luštěniny, brambory, mléčný výrobky a cukr) a chtěla bych jim uvařit něco s bílým chřestem. Ideálně nějakou ne příliš velkou piplačku (ne časově moc náročný).

      Napadl mě nějakej stejk s batátovou kaší a chřestem. Jenže jsem chřest nikdy nedělala, tak nevím, jak ho nejlíp upravit (bez másla).

      Poradíte mi prosím? :)
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      Yakamein New Orleans Beef and Noodle Soup
      http://food52.com/blog/16740-this-soup-is-reason-enough-to-move-to-new-orleans

      Ten článek byl natolik zajímavý, že jsem to zkusila uvařit. Po shlédnutí tohohle videa jsem naznala, že to zkusím i s tou sojovkou, bujonen a kečupem do vývaru. I když teda to stálo trošku přemáhání - nakonec se v tom vývaru rozvařili a nechutnalo to jako práškovaná polévka. Ve výsledku to byla zajímavá fůze mezi asijskou nudlovou polévkou a vlastně gulášovkou.

      Na kocovinu to nicméně musí fungovat skvěle, ovšem zase tak chuť není nic, co by mně nutilo vařit to znovu, na rozdíl od asijských polévek.

      Yaka Mein: Investigating New Orleans' Secret Soup
      https://www.youtube.com/watch?v=QSuEo6T4fRo


      Dělal jsem to v pomalém hrnci, takže jsem nejdřív opekla kus morkové kosti a hovězího předního (dohromady cca 500 g hmoty), přidala k tomu cibuli, česnek, chilli papričku, litr vody, kelímek knorrového hovězího bujonu, lžíci kečupu, lžičku worcesteru a decku světlé sojovky. A nechala jsem to táhnout asi tři hodiny, na poslední hodinu jsem tam přidala lžíčku sladké papriky, půl lžičky oregana a půl lžičky tymianu a ještě čerstvej česnek. Vývar jsem zcedila. Hovězí nasekala na drobno a dala do talíře spolu s uvařenejma nudlema, jarní cibulkou, petrželkou a koriandrem. Vejce na tvrdo v polívce mně nebavěj, proto tam nebylo.

      Asi si umím představit, že bych vývar hodně vyvařila, zamrazila v kostkách a na případnou kocovinu dala do misky kostku vývaru, instnatní nudle, cibulku a zalila to horkou vodou a fungovalo by to. Ale možná je lepší tam mít zamražený tare a vývar a udělat si rychlo ramen.
      MEANKITTY11
      MEANKITTY11 --- ---
      RUTHLESS: Tvrdit to může, krevety na lodích skutečně mrazí. http://www.thefishermansdock.com/faqs
      Nebyla řeč o tom, odkud krevety pocházejí.
      JAJITA
      JAJITA --- ---
      Tak konečně došlo na hovězí pupek, crcačka s odblaněním nic moc, ale ten výsledek...uuu!! :)
      RUTHLESS
      RUTHLESS --- ---
      Jenom bych teda netvrdil, ze mrazi uz na lodi :-) spis na sadkach. 90% světového krevetolovu jsou sadky. Bubba-gump asi tolik nejede... :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam