GUDRUN: udelej si holubky (tak tomu rikame na vychodnim slovensku).
Uvaris kratkozrnou (ne asijskou) ryzi, nameles veprovou plec - na dil ryze, dva dily masa, v mise vse smichas. Ze zeli vyrezes kostal a das ho varit do osoleny studeny vody. Jak se zeli vari, postupne mu odpadavaj jednotlivy listy, ktery postupne vyndavas. Osmazis na sadle cibulku nadrobno, nakonec pridas cervenou papriku a odstavis. Cibulku pridas do misy se smesi masa a ryze, vyklepnes tam vejce, pridas sul a pepr a promichas. Tuhle smes kydnes na zelny list a zabalis do rolky. Rolky naskladas do hrnce jeden vedle druhyho a zalejes vodou tak, aby byly vsechny rolky pod vodou, ale ne nejak moc. Pridas bobkovej list, novy koreni a pepr, a kdyz se to zacne varit, vmichej racatovej protlak. Prijryte var asi hodinu. Neni na skodu holubky zatizit nejakou mensi poklickou, aby nevyplavaly a az pak prikyt poklici odpovidajici hrnci.