• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    GUDRUN: Kdyby ti to nešlo balit (jako mně), tak je varianta líných holubců. Na cibulce se osmahne mleté maso, smíchá s rýží, nakrájeným zelím, zalije vývarem, okoření (nijak moc, stačí paprika) a dá péct do pekáče do trouby. Zakryté, aby se rýže podusila. Je to super se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: papriku tam můžeš přidat, kromě klasického zelí také čínské zelí, případně brokolici s květákem. To sice není čínské, ale vůbec to není špatné. ostatně americká "čína" má jako jeden z klíčových pokrmů právě hovězí s brokolicí - číňani ovšem používají takové jiný druh brukvovitých výhonků, než je naše brokolice.

    A kdo má moc chřestu, tak ho hodí do woku.
    Stir-Fried Spicy Asparagus Recipe - NYT Cooking
    http://cooking.nytimes.com/recipes/12418-stir-fried-spicy-asparagus
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICARUS: házej je do všeho, kam leješ vývar anebo je přidej do vývaru. Ale teda je třeba počítat stím, že se nerozvaří, takže z omáček je potřeba je před podáváním vyndat.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GUDRUN: Cokoliv... i obyč ředkvičky, nateplo zpracovávám takové ty zapomenuté...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ANNNA: daikon? to by šlo! Dík.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GUDRUN: Ředkvičky a ředkve, kedlubny.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    co s kurkami od parmezanu? cetl jsem nahazet do polivky, omacek, pry se da delat i vyvar jen z tech kurek + nejake korenovky, ale to uz mi prijde moc. muzu to s cistym svedomim hazet do vseho, nebo to ma nejaka speficika?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: což mi připomíná, potrebuju rozšířit škálu stir-fry, surovinove nenarocny. aby to člověk bud mel furt doma, nebo to vydrželo pět dni v lednici a nebylo to drahy. resim zeleninovou část, ochucení i bílkoviny variuju bez problémů. střídám mrkev, shitake, cibuli, zelený fazolky. porek. brokolice, cukina a žampiony neprojdou pres muze. papriky jsou drahy. tenhle tejden udělám se zelím :-) ale to obvykle doma nemám. umím i čínský zelí, ale tím končim. prehlizim něco běžně dostupného, co se hodí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: hele čínský polívky jsou úplně samostatná kapitola, často je vlastně nekoření.

    http://www.thechinesesouplady.com/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    jinak díky všem za tipy a výjimečně konstruktivní přístup :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MACHALIK: to vypadá hodně dobře, ale dneska jsem kus zelí narvala do free-style minestronky, což vyjde trochu podobně... fakt se tam nedává žádný čínský koření? zvlastni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    The Secret to Crisp Arancini (Rice Balls) With Molten Centers: Sushi Rice | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2014/10/how-to-make-the-best-arancini-rice-balls.html

    Konečně mi zbylo nějaké risotto a zkusila jsem arancini, na které jsem byla zvědavá už od té doby, co se vedle u Babiců objevily.

    Jako - představovala jsem si chuťově výrazně lepší jídlo, ale je to takové to - hm... nic moc... chroust, chroust... nemáme ještě jednu.. chroust, choust... hm, ještě jedna tu je!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TATONKA: holoubci to vyhráli, teda, rejze bude asijská, jinak postup dodrzim, ale zkusim asi pekac. přesně na tohle jsem mela chuť, ale netušila ani, jak na to. díky!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dá se vynechat i ta mrkev a celer, vlastně jen cibula, zelí, brambory, rajčata.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GUDRUN: Já z půl hlávky dělávám strašně dobrej čínskej (internet praví, že hong kongskej) boršč. Poprvé jsem ho jedl v jedné hospě v San Franciscu a bylo to tak dobrý, že jsem se nakonec dopátral názvu a nakonec i receptu, kterej ho nejvíc připomíná. Potřebuješ k tomu vývar, jinak jen zeleninu.

    Cantonese (Hong Kong) style Borscht 羅宋湯 | Yi Reservation
    http://yireservation.com/recipes/cantonese-hong-kong-style-borscht/
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    TATONKA: tip na zaver: cim mensi holubky, tim vetsi labuzo, ale taky voser pri baleni. A nejvic mi to chutna podavane se zakysanou smetanou. A mama mi ted jeste rika, ze to nekdo pee v hlubokym pekaci v troube.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    GUDRUN: udelej si holubky (tak tomu rikame na vychodnim slovensku).
    Uvaris kratkozrnou (ne asijskou) ryzi, nameles veprovou plec - na dil ryze, dva dily masa, v mise vse smichas. Ze zeli vyrezes kostal a das ho varit do osoleny studeny vody. Jak se zeli vari, postupne mu odpadavaj jednotlivy listy, ktery postupne vyndavas. Osmazis na sadle cibulku nadrobno, nakonec pridas cervenou papriku a odstavis. Cibulku pridas do misy se smesi masa a ryze, vyklepnes tam vejce, pridas sul a pepr a promichas. Tuhle smes kydnes na zelny list a zabalis do rolky. Rolky naskladas do hrnce jeden vedle druhyho a zalejes vodou tak, aby byly vsechny rolky pod vodou, ale ne nejak moc. Pridas bobkovej list, novy koreni a pepr, a kdyz se to zacne varit, vmichej racatovej protlak. Prijryte var asi hodinu. Neni na skodu holubky zatizit nejakou mensi poklickou, aby nevyplavaly a az pak prikyt poklici odpovidajici hrnci.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GUDRUN: u nás chleba. Asi by šly brambory, ale nezkoušela jsem.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: a obvyklá příloha pls?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: grilované/pečené zelí - nakrájet po rovnoběžkách na silnější kolečka. Posolit, popepřit a poolejovat, dát na plech a péct při 180°C dokud to nezačne karamelizovat. K tomu nějaký dressing

    Roasted Cabbage Recipe on Food52
    https://food52.com/recipes/34857-roasted-cabbage
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam