• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ANNNA: daikon? to by šlo! Dík.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GUDRUN: Ředkvičky a ředkve, kedlubny.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    co s kurkami od parmezanu? cetl jsem nahazet do polivky, omacek, pry se da delat i vyvar jen z tech kurek + nejake korenovky, ale to uz mi prijde moc. muzu to s cistym svedomim hazet do vseho, nebo to ma nejaka speficika?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: což mi připomíná, potrebuju rozšířit škálu stir-fry, surovinove nenarocny. aby to člověk bud mel furt doma, nebo to vydrželo pět dni v lednici a nebylo to drahy. resim zeleninovou část, ochucení i bílkoviny variuju bez problémů. střídám mrkev, shitake, cibuli, zelený fazolky. porek. brokolice, cukina a žampiony neprojdou pres muze. papriky jsou drahy. tenhle tejden udělám se zelím :-) ale to obvykle doma nemám. umím i čínský zelí, ale tím končim. prehlizim něco běžně dostupného, co se hodí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: hele čínský polívky jsou úplně samostatná kapitola, často je vlastně nekoření.

    http://www.thechinesesouplady.com/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    jinak díky všem za tipy a výjimečně konstruktivní přístup :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MACHALIK: to vypadá hodně dobře, ale dneska jsem kus zelí narvala do free-style minestronky, což vyjde trochu podobně... fakt se tam nedává žádný čínský koření? zvlastni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    The Secret to Crisp Arancini (Rice Balls) With Molten Centers: Sushi Rice | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2014/10/how-to-make-the-best-arancini-rice-balls.html

    Konečně mi zbylo nějaké risotto a zkusila jsem arancini, na které jsem byla zvědavá už od té doby, co se vedle u Babiců objevily.

    Jako - představovala jsem si chuťově výrazně lepší jídlo, ale je to takové to - hm... nic moc... chroust, chroust... nemáme ještě jednu.. chroust, choust... hm, ještě jedna tu je!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TATONKA: holoubci to vyhráli, teda, rejze bude asijská, jinak postup dodrzim, ale zkusim asi pekac. přesně na tohle jsem mela chuť, ale netušila ani, jak na to. díky!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dá se vynechat i ta mrkev a celer, vlastně jen cibula, zelí, brambory, rajčata.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GUDRUN: Já z půl hlávky dělávám strašně dobrej čínskej (internet praví, že hong kongskej) boršč. Poprvé jsem ho jedl v jedné hospě v San Franciscu a bylo to tak dobrý, že jsem se nakonec dopátral názvu a nakonec i receptu, kterej ho nejvíc připomíná. Potřebuješ k tomu vývar, jinak jen zeleninu.

    Cantonese (Hong Kong) style Borscht 羅宋湯 | Yi Reservation
    http://yireservation.com/recipes/cantonese-hong-kong-style-borscht/
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    TATONKA: tip na zaver: cim mensi holubky, tim vetsi labuzo, ale taky voser pri baleni. A nejvic mi to chutna podavane se zakysanou smetanou. A mama mi ted jeste rika, ze to nekdo pee v hlubokym pekaci v troube.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    GUDRUN: udelej si holubky (tak tomu rikame na vychodnim slovensku).
    Uvaris kratkozrnou (ne asijskou) ryzi, nameles veprovou plec - na dil ryze, dva dily masa, v mise vse smichas. Ze zeli vyrezes kostal a das ho varit do osoleny studeny vody. Jak se zeli vari, postupne mu odpadavaj jednotlivy listy, ktery postupne vyndavas. Osmazis na sadle cibulku nadrobno, nakonec pridas cervenou papriku a odstavis. Cibulku pridas do misy se smesi masa a ryze, vyklepnes tam vejce, pridas sul a pepr a promichas. Tuhle smes kydnes na zelny list a zabalis do rolky. Rolky naskladas do hrnce jeden vedle druhyho a zalejes vodou tak, aby byly vsechny rolky pod vodou, ale ne nejak moc. Pridas bobkovej list, novy koreni a pepr, a kdyz se to zacne varit, vmichej racatovej protlak. Prijryte var asi hodinu. Neni na skodu holubky zatizit nejakou mensi poklickou, aby nevyplavaly a az pak prikyt poklici odpovidajici hrnci.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GUDRUN: u nás chleba. Asi by šly brambory, ale nezkoušela jsem.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: a obvyklá příloha pls?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: grilované/pečené zelí - nakrájet po rovnoběžkách na silnější kolečka. Posolit, popepřit a poolejovat, dát na plech a péct při 180°C dokud to nezačne karamelizovat. K tomu nějaký dressing

    Roasted Cabbage Recipe on Food52
    https://food52.com/recipes/34857-roasted-cabbage
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GUDRUN: tohle je se syrovým. Musím zas někdy udělat, je to pálivý a vynikající.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    QUANTI: znám.kolosvarsky zeli, to je moc dobrý, ale taky s kysanym :-/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    1 kg bůčku (dávám plecko nebo něco podobného libovějšího), 1 ks hl. zelí, 1 plechovka rajčatové šťávy, 1 plechovka vody, cibule, sl.paprika, pál. paprika (sl.papriky se dává asi jedna lžička, pálivé špetka) feferonka (dávám jugoslávské krátké špičaté, prostě něco pálivějšího), pepř, kmín, česnek.
    Na sádle zpěnit cibuli, přidat na kostky nakrájené maso - orestovat. Potom vyndat, na šťávě podusit pokrájené zelí, maso zpět, přidat koření a dusit v troubě cca 1 hodinu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GUDRUN: bulharský zelí... zkusím najít recept
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    mám doma velký zelí a nechci ho dělat jako přílohu k český klasice, ani jako salát, ani nic smazit. nějaký nápady? chtěla jsem dělat zelný placky v troubě, ale všechny recepty říkají kysany zelí... dík :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam