MIDORI: jáhly :-)
Základní trik spočívá v opékání. Jáhly nasucho opraž opravdu tak 4-5 minut, až lehce zezlátnou a začnou vonět. Pak je zalij buď osoleným vývarem, případně s kořením, jestli je cheš na slano a nebo mlékem, případně s kořením, pokud je chceš na sladko. Poměr 1 díl jahel na 2 díly tekutiny Vař 10 minut a pak nech ještě 5 minut odpočívat. Posléze je poctivě omasti.
Pokud chceš kaši, tak 1 díl jahel 3 díly tekutiny.
Používej to jako kuskus, nebo to s něčím zapeč, syp to do salátů, dělej z toho placičky.
Překvapivě dobré jsou jáhly uvařené v lehce osolené vodě, s ovocem, ořechy a zalité máslem a se zakysankou či jogurtem. A nebo jen teplé jáhly zalité dostatkem smetany a s trochou medu. Vařila jsem to na albigenských jako že teda tady máte autentickou kuchyni a samotná jsem zírala na to, jak je to dobré a jak to jede i fousatým larperům.