• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    DEVIL: dobře, beru na vědomí a nebudu blbnout s dýněmi :) Zkrátka je zpracujeme normálně. Díky za vyčerpávající odpověď :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BESSAYA: cuketa je pomerne mekka. dyne ma velkou hustotu a nalev sam o sobe ji podle myho moc 'nenalozi'. dyni je nutno v tom povarit do urcityho stupne mekkosti...az bude lehce propichnutelna paratkem. bud na sladko nebo na kyselo, aby se nezkazila (nekvasila).
    ja uz bych to ale nenazyval nakladani, ale vareni v predem pipraveny stave. chut dyni je nevalna/zadna, a proto sladky nalozeny dyne mixovat do testa na kolace nebo tak.. zlaty rychlokvasky nebo nalozeny vokurky. oproti dyni s nima je minimalniho srani
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Chci se zeptat, mám moc ráda různě nakládané cukety s bylinkami apod., myslíte, že jde nějak takhle upravit i máslové dýně? Děkuji
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: s cuketou bych si poradil, trolilng to není :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TOOMIX: stále váhám, jestli jde o real, nebo nějaký bizzar trolling a la mám metrák cuket, co s nima?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a tohle, je strašně dobré. (dršťky s cizrnou)

    Callos a la Andaluza (con garbanzos) /Tripe Andaluz (with chickpeas)
    https://www.youtube.com/watch?v=bLWBXs5LBGA



    poněkud jsem to zbabicovala, protože jsem vzala zbylé lečo (bez vajec, s trvanlivější, paprikovou klobásou maďarského typu), přidala do toho opečenou uzenou slaninu, namočenou cizrnu, bobkové listy, česnek, uzenou papriku a dršťky a udusila do měkka, ale je to fakt super i bez sušených klobásek a choriza.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: používat jako neutrální olej, jestli se nepletu, tak má docela vysokej kouřovej bod, takže se na něm dá smažit. Mám pocit že jsem ho jednou kupovala na domácí majolku, protože nemá jinou vlastní chuť, než "mastnou".
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Dostal jsem půllitr rýžového oleje, nikdy jsem ho na nic nepoužíval. Nějaké tipy co s ním?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Monika Načeva - Udržuj svou ledničku plnou
    https://www.youtube.com/watch?v=aZjV1LWaZ50
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    A kdyz nevyjde Devilova rada, porad je tu sance, ze je muzes bez obav vyhodit.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: uvar je, zkus je vychladit v ledovy vode aby se zavreny v lednici nesparily
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Mám tu misku naklíčených luštěnin, které nestihnu zpracovat před víkendem, proti plánu, holt. Opět vím, že je mou vyhodit, ale pokud nechci, je lepší je:
    - spařit a dát do lednice
    - propláchnout a dát do lednice
    - hodit do mrazáku
    - něco jiného?

    Zpracuju je v neděli večer asi.
    Díky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Zkoušela jsem hledat tu omáčku a tohle mi vyjelo:-)
    Smetanová omáčka se šunkou recept, Recepto.cz
    http://recepto.cz/smetanova-omacka
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: hrášek a šunka, to je ono. Děkuji!
    GALE
    GALE --- ---
    BRUKEV: Na základce nám něco takového vařili. Bílá omáčka s mrkví, okurkou a salámem. Nejedla jsem to... Jmenovalo se to podle nějakého města, ale už si nevzpomenu jakého.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HENNYVILLE: vajíčko, okurka, uzenina, brambory ;)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    S vokurkama je Znojmo, s hraskem a sunkou je Praha.

    Do Hodolan se davala snad nejaka klobasa ne? :-) nevidel sem to snad 25let na taliri )
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    RUTHLESS: imho spis nebude, ta bratislavska stoji na ty pleci. Ale jajita to nejspis uhodla.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: hodolanská
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: to bude ona :-)
    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: A nebyla to tedy Bratislavská?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: stepankska je zase ale tmava... (taky jsem ji puvodne daval hlas)

    nebyla to franktfurtska? ja si uplne pamatuju svetlou omacku se sunkou a hraskem :)
    FAT
    FAT --- ---
    87HIGHFLYER: Ve znojemský jsou okurky. Spíš bych to viděl na štěpánskou...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ale v křenove je jako plátek, ne?
    Já si ji pamatuju prostě nasekanou na nudličky/kostičky v nějaké omáčce, skoro si myslím, že to bylo s okurkou, což by tedy ukazovalo na znojemskou.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    BRUKEV: V křenové. Ale to asi nechceš slyšet, co? :)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    87HIGHFLYER: Do znojemský se dává párek, myslím.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: neni ve znojemsky?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    BRUKEV: Hel, já ani nevím, jestli je tohle origo recept na "Bratislavskou omáčkou", jen jsem přepsala babiččin postup (a babička je z východního Slovenska, takže je možný, že to je poupravený). Nicméně šunku do toho fakt nedávala. A jestli se šunka dává do nějaký omáčky? Určitě. Ale přijde mi to jako prasárna :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nedávala se tam šunka? Respektive ve které omáčce je šunka?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Asi jsem u babičky objevila novou oblíbenou omáčku.
    Říká se jí bratislavská a je fakt jednoduchá.

    Na másle/oleji zpěníme nadrobno cibuli, po chvilce na malý kousky nakrájenou vepřovou plec. Asi 5 minut opékáme, pak přidáme na malý kostky nakrájenou mrkev a celer a zase asi 3 minuty opékáme. Pak přidáme nový koření, pepř vcelku, bobkáč a sůl, podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkký. Nakonec zahustíme jednou smetanou na šlehání a jednou zakysanou smetanou, povaříme cca 5 minut a je to. Podáváme s knedlíkem, nebo těstovinama / nokama.
    Je to taková jakoby rychlejší svíčková z vepře. Chuť hodně podobná. Někdo prej zahušťuje jíškou, ale přijde mi to zbytečný. Případně se taky omáčka může propasírovat, ale to je zas práce navíc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam