• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUCKAZ: byl v babicáriu a navíc v zálohách (ale co bych neudělala kvůli tomu, abych nemusela hledat kuchařku :-)

zelenina v soli
    1,5kg mrkve
    0,5kg petržele
    0,5kg celeru
    0,17kg paprik
    0,25kg červených rajčat
    0,5kg cibule
    0,08kg česneku
    0,17kg petrželové nati
    0,17kg celerové nati
    oprat, pomlýt na masomlýnku. přidat 0,5kg soli, promíchat, plnit do sklenic od dětské výživy a pevně zavřít. nesteriluje se.

část rodiny pracovala v 50. a 60. letech v konzervárenském průmyslu, předpokládám, že recept může pocházet odtud (a proto ty divné váhy, je to dělané na větší množství).

trvanlivost zavřených lahviček je dlouhá, tuším jsem testovala asi desetiletou a dobrý. Načaté skladuju v ledničce. dává se asi 1-2 čajové lžičky na hrnec vývaru.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LUCKAZ: babička dělá "polévkovou směs" - strouhaná kořenovka, krájený pórek a petrželka, to je aspoň to co identifikuju :) myslím že možná i ten květák. Vždycky kydneme lžíci do polívky (vývar i např. bramboračka), na zimu vděčný.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Nemate prosim nekdo osvedceny recept na zeleninu konzervovanou soli? Ja tu nekdy zahledla recept, mozna od Trissie, nejsem si jista, ale nemuzu dohledat. Myslite, ze krome korenovky tak muzu konzervovat i porek a kvetak? Sklidili jsme na zahrade velky mnozstvi, neco pujde do mrazaku, ale cast bych zkusila do tech sklenicek... diky za tipy!
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TOOMIX: nadivku jako nadivku, udelam ji s petrzelkou a orechama, houby jsou letos dost bida,mno:(
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SARAJ: chceš nádivku jako nádivku nebo nějakou náplň? Zrovna mám v troubě kuře podle Gordona Ramsayho z Ultimate Cookery Course S01E01. Je nacpaný fazolema s chorizem, opaprikovaný, obložený tymiánem a podlitý bílým vínem
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PEPITO: dik.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    SARAJ: Osmahnu je na troše másla a dám to tam i s tím máslem..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VESPER_INDIGO: ehm, ooooooooook.

jinak - pokud davate vlasske orechy - upravujete je nejak predem, nebo rovnou nasekane pridate do nadivky?
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    SARAJ: ...něco něco něco... něco... houska... kousky toho takovýho tamtoho... něco... MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK... něco něco... v troubě... něco... sakra nedal jsem tam petržel :(

víc nevím :(
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    zdravim, mam po delsi dobe chut upect kure s nadivkou - trosku jinak, podelite se o recept na tu"vasi" nadivku?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOUNTBATTEN: Flame bych nerada:-) Je pravda, že jen obyč majonézu stejně skoro nikdy nedělám, vždycky do toho receptu, co jsem se dávala, něco přidávám.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ADELHAIDA: taky sem si myslela,ale pry je to soucast zakladu.
    (a ted asi flame zacne... vychazim z debat z myho okoli;-) )
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOUNTBATTEN: To už je pak asi jedno, co tam člověk přidá... Do toho základu hořčice nepatří, nebo jo? Myslela jsem, že pak už je to nějaká jiná omáčka (jakože s okurkou je to tatarka, atd.).
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ADELHAIDA: take tak. Ale davame tam i dijonskou horcici.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Moje mamka dela tuhle, i když moje vnitrni ja nad tim place, tak jsem rozdíl vubec nepoznala. To je tak pro zpestreni :-) http://www.moje-dobroty.cz/mm-neboli-mlcn-majonza/
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    rucni slehac vs. tycak - vysoke otacky velice usnadni dokonale zemulgovani smesi,m old-school metoda spoleha na postupne vyslehavani (olej ze zacatku pridavame po kapkach, pak malym praminkem a postupne muzeme pridavat vice..

a klasicky pro ty co se nebojej niceho:

1 vajicko
    lzicka az lzice horcice
    lzicka citronovy stavy nebo o torchu vic laku z okurek
    trocha soli a papre

a olej.. toho muze byt klidne i pul litru.. chce to vyslehat hodne do husta..
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: babička dělala v podstatě totéž ručním šlehačem, trvalo to déle, ale troufnu si říct, že výsledek byl podobný :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOUNTBATTEN: Já jsem jednou někde viděla výrobu za pomoci tyčového mixéru a od té doby používám ten. Do válce dám dva žloutky a zaleju olejem (slunečnicový, řepka, jednou z nouze oliváč - divný) tak, aby tekutina dosahovala na 200 ml. Osolím, do válce strčím mixér až na dno, zapnu a protáhnu to nahoru a dolů. Za pár vteřin je hotovo.
    MIST
    MIST --- ---
    MOUNTBATTEN: jako druhy?....pridavam nekdy jen cesnek, nebo misto citronu pouziju limetku.
    K rybe delam mayo do ktere pridam lzici protlaku, cesnek a cayenne, nekdy jen harissu nebo pridam papriku a snytlik nebo sun-dried tomatoes. Kapary a kuru z citronu.
    Na sladko - med a bazalku.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    prosim vas, jak kdo delate majonezu? Predem diky za vase osobni recepty
    (teda snad tu nerozvirim flejm ala "spravny brsalat musi obsahovat..." :)) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam