• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Aha, tak cibulačku a ten jablečný nebo ořechový koláč.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Právě, spíš do Francie, tak bych se té myšlenky ráda přidržela i v ostatních chodech. Obráceným jablečným koláčem nebo alsaským koláčem, třeba.
    Boršč dělám tak vydatný, že by se po něm už do nikoho nevešlo nic jiného.:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Boršč nebo minestrone, když teda ne vývar. A klidně už předvánoční štolu, když ne štrůdl...
    A vlastně to kuře na víně bude spíš do Francie nebo jak? Co příloha?
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Hovězí vývar a štrůdl jsou rakousko-uherská klasika, kuře bude spíš coq au vin. To by neladilo.:-) Oběd bude sváteční rodinná sešlost, dítě jen jedno, poměrně velké a dobře vychované (tj. "žere všechno").
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EDERA: pro tradiční oběd bych šla do toho vývaru, ale jinak si pamatuju, že tvojí rodině hodně chutnala ta krémová bramborová s houbami, co jsem kdysi dávala recept?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    EDERA: vývar, rajská, hrstková, zmrzlina se šlehačkou, štrůdl, Harlekýn... rodinný oběd je pro osmdesátiletou babičku? Nebo standartní rodinný oběd středeční? Nebo tam budou děti? Sto lidí, sto chutí, chabé zadání.

    Za mě vývar hovězí a štrůdl.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Potřebuju vymyslet polévku a moučník k rodinnému obědu, kde hlavní chod bude kuře na víně (na vyžádání oslavence). Původně jsem myslela na dýňovou, ale tu jsme měli poslední dobou několikrát, tak už by mi ji nejspíš vylili na hlavu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KEMENTARI: bohuzel zatim ne, ale je v planu. Zatim nechavam bud vakuovat u reznika, nebo zneuzivam stryckovu.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    LUCIASHECK: Chápu dobře, že máš doma nějakou vakuovačku?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FIN: hm... takova jehněčí sušená kýta....
    FIN
    FIN --- ---
    ANNNA: jehněčí může rovnou do mrazáku. respektive, abych byl přesný, již řadu let mi dodavatel porazí jehně a večer je přiveze, já jej rozbourám v kuchyni a nastrkám do mrazáku (žádné odležení se nekoná, jediné je ten den, než to ráno/dopoledne porazí a večer doveze do prahy a rozveze odběratelům) a funguje to naprosto v pořádku.
    FITH
    FITH --- ---
    Dam sem odkaz na blog,kde cerpam casto inspiraci,btw zde najdete upravu jehneciho http://www.nikosuvrohlik.cz/home/category/jehněčí
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: Hlavne bych zduraznila to skutecne ZAVAKUOVAT.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    ANNNA: jehněčí určitě marinovat, my dáváme směs oleje, gyrosu a česneku.
    FITH
    FITH --- ---
    ANNNA: Predpokladam,ze odlezeni si zada kazde maso,ale nejsem odbornik,takze radeji over z vice zdroju.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FITH: Moje "nulová zóna" byla bohužel hrozně prťavá - vešel se tam tak balíček salámu a možná vedle sebe ryby k večeři. Rozhodně ne 5 kilo masa.
    Nakonec jsem všechny speciální šuplíky z ledničky vyndala, protože mě hrozně štvaly a zabíraly místo (asi jsem si špatně vybrala lednici). Na maso používám poličku nad zeleninou, kde původně byl šuplík na nulovou zónu, a kde je doufám nejnižší teplota. 2 stupně to ale nebudou... musím změřit a odhodlat se k delšímu staření!

    Když jsme u staření... Co jehněčí? Má jít rovnou do mrazáku/na pekáč, nebo mu taky prospěje odležení?
    FITH
    FITH --- ---
    ANNNA: Mam v chladnicce zonu kde jsou cca 2 st a tam se nebojim starit i tri tydny.Po moji tristni zkusenosti s prilis cerstvym masem jsem se na to ptala Ksany, a ten mi to takto doporucil.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FITH: Dobrá poznámka... dostávám to zavakuované s datem porážky, nechávám to v lednici alespoň 10-14 dní odležet před zamražením. Odhodlávám se k delšímu odležení, ale zas se bojím že přijdu o velký kus masa. Příště vyberu nejmenší kousek a nechám ho tři týdny, uvidíme, co to udělá...
    FITH
    FITH --- ---
    KLAIR: Pokud bylo maso bourane vcera,a pokud nebylo vyveseno a stareno,tak doporucuji rozporcovat,zavakuovat a pred zamrazenim a upravou nechat odlezet.Jednou jsem se takhle dostala k cerstve rozbouranemu ,neulezelemu masu a bylo to tezko udusitelne,dnes uz vim,ze si takove maso zada cas na ulezeni a pak je to celkem jina kava.KLAIR:
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ... ale hlavne zadnej stres, je to jenom maso. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KLAIR: Mivam stejnej problem, protoze tata casto dostava podobne veci darem, nezridka i zverinu, popis veskery zadny. Rozlisuju to od oka podle mnoztvi tuku na prorostle/libove a podle toho upravuju. Kdyz neco vyslovene vypada jako panenka/svickova/rostenka/apod. (vaham-li, guglim obrazky), nekdy tu minutkovou upravu risknu - ale uz jsem se taky jednou spletla a meli jsme "stejk", co nesel pomalu ani normalne krajet... :D
    Kdyz fakt nevim, dusim/pecu hodne dlouho a pomalu, to mi pripada jako nejjistejsi cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam