• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    ANNNA: jehněčí určitě marinovat, my dáváme směs oleje, gyrosu a česneku.
    FITH
    FITH --- ---
    ANNNA: Predpokladam,ze odlezeni si zada kazde maso,ale nejsem odbornik,takze radeji over z vice zdroju.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FITH: Moje "nulová zóna" byla bohužel hrozně prťavá - vešel se tam tak balíček salámu a možná vedle sebe ryby k večeři. Rozhodně ne 5 kilo masa.
    Nakonec jsem všechny speciální šuplíky z ledničky vyndala, protože mě hrozně štvaly a zabíraly místo (asi jsem si špatně vybrala lednici). Na maso používám poličku nad zeleninou, kde původně byl šuplík na nulovou zónu, a kde je doufám nejnižší teplota. 2 stupně to ale nebudou... musím změřit a odhodlat se k delšímu staření!

    Když jsme u staření... Co jehněčí? Má jít rovnou do mrazáku/na pekáč, nebo mu taky prospěje odležení?
    FITH
    FITH --- ---
    ANNNA: Mam v chladnicce zonu kde jsou cca 2 st a tam se nebojim starit i tri tydny.Po moji tristni zkusenosti s prilis cerstvym masem jsem se na to ptala Ksany, a ten mi to takto doporucil.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FITH: Dobrá poznámka... dostávám to zavakuované s datem porážky, nechávám to v lednici alespoň 10-14 dní odležet před zamražením. Odhodlávám se k delšímu odležení, ale zas se bojím že přijdu o velký kus masa. Příště vyberu nejmenší kousek a nechám ho tři týdny, uvidíme, co to udělá...
    FITH
    FITH --- ---
    KLAIR: Pokud bylo maso bourane vcera,a pokud nebylo vyveseno a stareno,tak doporucuji rozporcovat,zavakuovat a pred zamrazenim a upravou nechat odlezet.Jednou jsem se takhle dostala k cerstve rozbouranemu ,neulezelemu masu a bylo to tezko udusitelne,dnes uz vim,ze si takove maso zada cas na ulezeni a pak je to celkem jina kava.KLAIR:
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ... ale hlavne zadnej stres, je to jenom maso. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KLAIR: Mivam stejnej problem, protoze tata casto dostava podobne veci darem, nezridka i zverinu, popis veskery zadny. Rozlisuju to od oka podle mnoztvi tuku na prorostle/libove a podle toho upravuju. Kdyz neco vyslovene vypada jako panenka/svickova/rostenka/apod. (vaham-li, guglim obrazky), nekdy tu minutkovou upravu risknu - ale uz jsem se taky jednou spletla a meli jsme "stejk", co nesel pomalu ani normalne krajet... :D
    Kdyz fakt nevim, dusim/pecu hodne dlouho a pomalu, to mi pripada jako nejjistejsi cesta.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KLAIR: Beru tyhle balíky, a bývá to popsáno "přední" a "zadní", což mi v kuchařské úpravě moc nepomáhá. V zásadě: co je libový, uvařím do omáčky, nebo naplátkuju na ptáčky a podobně. Co je prorostlé, z toho udělám pomalým dušením guláš či jinou dušeninu. Pokud mám chuť pouštět se do roastbeefu, nebo nějaké speciálnější úpravy, dokoupím k tomu příslušný kousek masa. Dál po tom nepátrám...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: A vida - internety mají kartu i pro české řezy hovězím - tak ty nejcharakterističtější kousky bys mohla zkusit identifikovat podle tohohle :

    Fotogalerie: Průvodce hovězím masem - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/galerie/pruvodce-hovezim-masem/

    Stejně většina toho, co ti dali bude spíš na dušení, drahé kusy masa se do těch balíků nedávaj.

    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ZUZKAOU: Dkuji moc, provedu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: tak před tím, než to zabalíš do jednotlivých porcí do mrazáku, tak to nafoť a hoď nám to jako tipovačku sem - stejně se v tom auditku nic moc neděje. Chceš aby byl vidět tvar toho řezu a struktura masa.

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LUCIASHECK: Dobře, máš pravdu... Koupila jsem to, protože přišla fajn nabídka. Měla jsem asi napsat, že jsem se k tomu dostala. Částečně jsem napsala, že dostala, abych nepůsobila jako tak pitomá, že jsem si objednala něco, o čem nevím, co s tím. A protože nepředpokládám, že kolem toho bude takové haló. Ale děkuji za připomenutí, dám si pozor, že i sebenevinnější lež se provalí a bude mi dostatečně omlácená o hlavu. Nicméně na cestě je další balík (ano, tentokrát ho opravdu dostanu. z úplně jiného zdroje, tentýž případ)

    Proč to lidi dělají? Protože mají rádi maso. Protože mají nějakou nabídku, která byla neodolatelná a protože prostě chtěli maso z lepšího zdroje, než je supermarketový plastový tácek. A pak koukají na obrovský balík masa, které vlastně nepoznávají a moc neví, co s tím dělat, ale vidí, že je krásné, že skvěle voní a nechtějí, aby přišlo vniveč

    Když kupuju u řezníka, tak se zeptám, že chci něco na pečení/steak... tady poznám kosti na vývar.

    K řezníkovi s tím nechci právě proto, že ho tím nechci zdržovat. Naivně jsem doufala, že tu třeba někdo má nějakou skvělou stránku, jak poznat jaké maso... protože moje google-fu bohatě stačí na to najít si na co je svíčková, na co je plec. Ale jak tyto věci poznám, to tam nějak není.

    Maso je zatím v chladničce, bourané včera nebo předevčírem, zatím jsem to nemrazila.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: je to mražený a nebo ještě ne?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DIVER: protože nedostala.

    Mně se to stává tak ob návštěvu. Asi můj řezník doplácí na to, že krom toho, že je široko daleko jedinej dobrej, nemá srdce dotyčné vyfuckovat.
    DIVER
    DIVER --- ---
    LUCIASHECK: něco nejasnýho? ""dostala jsem šestikilový balík""

    ten zbytek snad radši bez komentáře. ale mě se něco takovýho nikdy nestalo...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    tak v tom případě asi jenom zamrazit a vyhodit :-D

    (mohli by mi ti, co to tak provozují, vysvětlit, proč si kupují věci, se kterými netuší, co mají dělat, a pak věnují - často nejen svoje - úsilí a čas do toho se po tom pídit? doposud se mi tuhle záhadu nepovedlo rozklíčovat, zato se mi vcelku pravidelně stává, že u řezníka trávím absurdně zbytečně dlouhý čas, protože si někdo někde něco koupí a pak s tím jde prudit řezníka, který z toho nemá ani korunu, a zjišťovat, přičemž krom řezníka krade čas i všem ostatním)
    DIVER
    DIVER --- ---
    KLAIR: tak to fakt vem k tomu řezníkovi a poradí ti, co s tim. jenze je sobota a to maso by mělo zmrznout...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LUCIASHECK: ani ne jak se jmenuje, ale co je dobré k čemu... protože upřímně, fakt jsem zatím nikdy nevařila s tak velkým úspěchem, abych se na to spolehla
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KLAIR: a potřebuješ to tak nutně vědět, jak se co jmenuje? V životě jsi žádný maso nedělala, abys neodhadla, jak se podle struktury/prorostlosti atd. bude chovat a co tudíž použít na steak a co třeba upéct/udusit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam