• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN:

    Nasyp to do polívky jako zavářku. http://cooking.nytimes.com/recipes/1014581-winter-tomato-soup-with-bulgur

    Upeč kořenovou zeleninu, spař nějakou listovou, přidej k tomu cizrnu, případně maso, sýr či vejce a celé to zalij nějakým dressingem z tahini a máš misku hojnosti. např http://cooking.nytimes.com/recipes/1014584-bulgur-bowl-with-spinach-mushrooms-and-dukkah
    (koukám, že ho jedí i na sladko s ovocem a jogurtem https://www.azurestandard.com/healthy-living/overnight-bulgur-bowls/ )

    Smíchej masem na kibbehy (nebo nějaké jiné placičky/sekané) https://www.youtube.com/watch?v=0Yk6ffx_TU8

    Jů a mujadžára s bulgurem místo rejže vypadá tak dobře, že to výhledově budu muset uvařit http://www.foodnetwork.com/...bulgur-wheat-and-caramelized-onions-moujadara-with-burghul-recipe.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    zbyly mi dvě porce bulguru, už uvarenyho, a nechci ho jako přílohu ani klasicky bulgurovy "rizoto". da se nějak dobře zapect třeba? plněny cukiny ani rajčata by neprošly, plněny papriky s nivou jsou v záloze. nějaký tipy?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: super diky!!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: jablko slyším poprve - ale asi ma nahrazovat rýžový škrob jako nosič objemu? na Koko verzi se bojím podívat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: mno, to to holka dost zbabicovala.
    To co tam popisuje je pálivý salát z pekingského zelí, ne kimči a to se do kimči vejde ledacos. Rozhodně tam chceš přidat alespoň tu jarní cibulku, mrkev a ředkev/tuřín/kedlubnu.

    http://www.menudomu.cz/kimchi/

    V žádném případě tam nedávej 2 lžíce běžné koupitelného chilli. Bude to pálit jak blázen. Dávají se tam 2 lžíce, ale korejských chilli vloček, které pálí jen velmi decentně.

    postup.

    Rozčtvrť to zelí, posypej solí každý list a nech přes noc v lednici v sáčku, aby změklo.

    Pak rozmixuj 1 jablko 4 stroužky česneku tak 50 g zázvoru a půl cibule - každé zvlášť a míchej to dohromady postupně a pastu průběžně ochutnávej, aby to na tebe nebylo moc zázvorové, moc česnekové a podobně. Pak do toho začni přilévat rybí omáčku a pak přidávej postupně, za stálého ochutnávách korejské chilli a nebo směs sladké papriky s klasickým chilli. Rybí omáčku můžeš nahradit sojovkou. Pokud máš doma sušení krevetky, nebo mořské řasy, tak je tam můžeš přidat kvůli umami. Onehdá jsem do té pasty rozmixovala rozmražené vařené krevety a taky dobrý.

    Nakrájej na co nejjemnější nudličky jednu menší mrkev, stejnou váhu bílé ředkve jako mrkve a dvě jarní cibulky (vše pčítáno na jednu hlavu zelí) a promíchej to s pastou. - poměry na 4 litrovou sklenici tady http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/11/kimci.html

    Nasolené zelí opláchni a buď ho nakrájej na větší kusy a smíchej pastou, nebo ho nerozřezávej a pomatlej každý lístek v té čtvrtce zelí. Nacpi to do sklenice, naplň ziplockový sáček trošou vody, dej to na zelí - to přitlačí pevné části pod hladinu láku - zelenina by měla pustit šťávu, uzavřu ti a dej to do lednice. Můžeš to začít ujídat hned příští den, ale stejně tak to tam můžeš nechat několik týdnů (to to tam nevydrží). To že ho necháš v té lednici prokvasit, tak teprve získá tu pravou chuť, bez toho to není ono.

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    diky vsem, samotny ho asi nedame, ani jako salat, udelam kimchi, ostatne beztak je zdrave...nasla jsem easy recept od Koko, bez nejakyho slozityho nakladani, mate nekdo jiny oblibeny a tez jednoduchy?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CMLKA: mně chutná jen tak chroustat. pravidelně ho želvě půlku znárodním (teda ne že bych ho tahala z terárka, ale vždycky list do terárka a list nebo dva pro mě)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kromě kimči (z jedný hlavy je to tak na 1l sklenici) se dá pekingské zelí použít do různých str fry.

    Spicy Stir-Fried Cabbage Recipe - NYT Cooking
    http://cooking.nytimes.com/recipes/1013335-spicy-stir-fried-cabbage
    Chinese Cabbage Stir Fry – China Sichuan Food
    http://www.chinasichuanfood.com/chinese-cabbage-stir-fry/

    a pochopitelně do knedlíčků.

    Chinese Boiled Pork Dumplings Recipe | Steamy Kitchen
    http://steamykitchen.com/5849-chinese-boiled-pork-dumplings.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: já nedávala žádnou, ale pokud něco, zkusila bych něco sladsiho - pomerančová šťáva, možná s kapkou medu?
    REONA
    REONA --- ---
    TRISSIE: Jakou zalivku?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    CMLKA: Jako malá jsem zbožňovala čínské zelí + bílý jogurt + ocet + sůl. Nedávno jsem to udělala doma a kupodivu to mělo úspěch.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CMLKA: dřív jsem to dávala do zelenino-ovocného salátu - čínské zelí, jablka, pomeranče (a pro větší sytost, pokud bylo potřeba, rozinky).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    HOFFMI: jo, kimchi to asi vyhraje...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CMLKA: u nas to zere jenom pes :-D
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    CMLKA: Kimchi
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CMLKA: do zeleninového salátu místo ledového/římského/hlávkového
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    poradte mi, co s cinskym zelim? zelenina, kterou jsem si snad nikdy nekoupila a ted mi prisla v bedynce, tak nevim co s ni
    EDERA
    EDERA --- ---
    MIST: Moje nakonec hráškový krém a čokoládovo-hruškový koláč.
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: bramborovo porkova kremova polevka a eclairs - by byla moje volba.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RISINA: mas nejakej tip na úpravu receptu?
    RISINA
    RISINA --- ---
    VENIKA: http://www.vyuzeno.cz/2014/05/rillettes-rijet-tradicni-francouzska-pochoutka/
    V zásadě postupuju podobně jako v tomto receptu, kombinuju bůček a prorostlejší plecko, kosti ani kůže nejsou nutné - přidávám je, jen pokud jsou součástí bůčku. Občas jsem při dokončování dolila i stopičku koňaku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam