• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Měli jsme zrovna včera.:-) Já začínám tím, že udělám hovězí vývar a řepu předpeču v troubě zabalenou do alobalu. Pak orestuju cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, přidám plechovku rajčat, nakrájenou řepu, na kostičky nakrájené brambory, doředím vývarem, přidám obrané maso, nové koření, pepř, bobkový list a vařím, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec přidávám kysané zelí. Na talíř k tomu dávám kysanou smetanu, Rusy jsem viděla dávat i majonézu.
    A souhlasím se ZUZKAOU, že to chce s konzumací vydržet do dalšího dne, než se boršč rozleží.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

    Protože boršč ze zkvašenou řepnou šťávou je nejlepší.

    Ale jinak chceš silný vývar (jedno jaký) a v něm uvařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, řepu a kysaný zelí. (další varianta je sladký zelí a nakládaná a nebo kysaná řepa), cibuli, česnek, nový koření, bobokový list, pepř a muškátový ořech. Je dobrý do toho dát trošku rajčatovýho protlaku nebo rajče a poláci tam dávaj sušený houby a taky je to dobrý.

    Pokud používáš masový vývar, tak do hotové polívky přidat obrané maso z vývaru, případně můžeš přidat k zeleněině trošku na kostičky nakrájené uzené klobásy. Údajně pravý bojarský boršč má být s třemu druhy masa. Hotovou polívku podle chuti dosolit, dopepřit, dosladit a dokyselit - dokyselovat ideálně řepným kvasem a nebo lákem ze zelí. Nebo teda zbaběle citronem a nebo octem - ocet to ovšem chce převařit.

    Velmi mu pomůže se den rozležet v chladu.

    Do polévky, kterou naliješ do talíře dát lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu a posypat sekanou petřželkou a koprem. Kopr je fakultativní, ale nikdo na východ od odry se bez něj v boršči neobejde.

    Myslím že ten z Ambi se dá vyhlásit za zenový boršč

    Pravý ukrajinský boršč
    http://jidloaradost.ambi.cz/recepty/pravy-ukrajinsky-borsc

    tady pak vege verze.

    Dinner Tonight: Vegetarian Borscht Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2009/02/dinner-tonight-vegetarian-borscht-recipe.html
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Chci zkusit poprvé boršč.
    Nějaký slušný blbuvzdorný recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pečená kuřecí prsa s pohankou a červenou řepou | Kuchyne Lidlu
    https://kuchynelidlu.cz/product/pecena-kureci-prsa-s-pohankou-a-cervenou-repou

    asi není důvod, proč by tohle nemělo být dobré
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: řepný hummus mi moc nechutnal. A to miluju jak řepu, ta hummus. Možná jsem tam té řepy ale dala moc.


    BEBEBE: přidám ji do vývarové polévky, Pečenou do čočkového salátu, zejména s kozím sýrem se hezky kamarádí.

    A teda miluju šubu. Bramborový salát na řepných steroidech a se sleděm (ha, budu ji muset vyrobit)

    http://www.labuznik.cz/recept/suba-aneb-sled-v-kozichu/


    Skvělá je do risotta (a jak tak o tom přemýšlím, tak bude moc dobrá i s ječnejma kroupama a nebo quinou, možná i s pohankou). Nedaří se mi dohledat původní recept. Nakrájíš řepu na kostičky a se solí a olejem upečeš tak, aby měli zkaramelizovanou kůrku. Tak 80 g na porci. Půlku rozmixuješ s vývarem na pyré, půlku necháš na kostičky. Uděláš cibulovej základ na risotto, přidáš rejži a červené víno a podlejváš tím řepným vývarem a vaříš s bobkovým listem a novým kořením. do uvařené rejže přidáš pečenou řepu, parmezán a máslo.

    A pak jsem našla Blumenthalí recept na řepné risotto ;-) https://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/beetroot-risotto

    Ale taky dělá s řepou špaldoto a to vypadá daleko reálněji pro domácí podmínky. http://www.saveur.com/article/Recipes/Spelt-Risotto-with-Beets-and-Horseradish

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BEBEBE: Z vařené salát: řepa, vlašské ořechy, opražená slunečnicová semena, olivový olej, balsamico a kozí sýr - váleček z Lidlu. Syrovou strouhám na salát s citronem a křenem.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BEBEBE: vim, ze holky z ni pecou zdrave dezerty a jinak se da udelat repny hummus, zrovna se na nej chystam
    GALE
    GALE --- ---
    BEBEBE: Delam salat. Upečená řepa, nastrouhané jablko, cibule, zakysaná smetana. Všeho stejný díl.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBEBE: uvarenou nastrouhanou se smetanou/jogurtem,trochou horcice (popr.pridat i cesnek) a pak teple salaty typu pecena dyne,cervena repa,osmahle prouzky cibule,trocha horcice, nebo rusky salat cervena repa,brambory,kysane zeli,cibule
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BEBEBE: strouhaná se zelím a křenem nebo zapečená s parmazánem
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Co děláváte za jídla z červené řepy krom boršče, carpaccia a pečené řepy?
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: u nas rillettes nikdo neji

    AIJA: ne, je to vysoka plec nebo jak se tomu cesky rika.

    Udelam to veprove v mlece, to jsem jeste nedelala. V zaloze bylo to upeci s jablky a cibuli, ale to uz je takovy ohrany recept.
    PETATA
    PETATA --- ---
    MIST: veprove v mlece znas?

    Michael Pollan — Cooked | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=12251
    EDERA
    EDERA --- ---
    MIST: Přikoupit sádlo/bůček a rillettes?
    Ale jsem taky zvědavá na další tipy. Já z plecka obvykle zcela nudně dělám moravské vrabce.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MIST:
    Není moc cucková? Dá se nakrájet na balitelný plátky?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MIST: Perkelt.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, tak to jsem úplně mimo, já myslela, že mluvíme prostě o zapečeném květáku s bešamelem a sýrem, nikoliv o konkrétní nápodobě mac'n'cheese :)


    TRISSIE: Jo, Jamie umí z jednoduchých "prázdných" jídel udělat složitá výborná díla, která původní skoro fast food připomínají jenom zlehka. Máme moc rádi tyhle jeho macaroni cheese http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/quick-tomato-macaroni-cheese/ . Ale to "quick" v názvu je dost legrační. Jako jo, není tam bešamel, ale jinak...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA: imho nejdivnější je to, že tam dávaj toho bešamelu fakt hodně, aby to mělo konzistenci těch mac'n'cheese. květákovej nákyp je v pořádku, ale tohle prostě bylo divný. (už se mi nedaří dohledat původní recept)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: není tam nic, co by se mrazem nějak pokazilo. Jen bude klíčová pachutěsnost nádoby, ve které to budeš zamražovat, aby to nechytalo pachy z okolí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: u nás se velmi rychle dostalo na seznam "oblíbených" tohle: http://www.jamieoliver.com/...bles-recipes/the-best-cauliflower-broccoli-cheese/#r3UlpIqxmzBX1LkQ.97

    ale teda není to úplně rychlé, když počítáš i ten brokolicový bešamel a pak zapékání (ale zas to zapékání už nevyžaduje žádnou aktivitu ze strany kuchaře...)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Vidíš, zrovna květák (nebo i jinou zeleninu) zapečený s bešamelem a sýrem považuju za docela rychlé a pohodové jídlo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam