• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: moje repny rizoto je bez zmrzliny, se zmrzlinou je gazpacho z cervenyho zeli :-D
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    FITH: Takze variace na carpaccio, to je prece uplna klasika :) Ja jsem hledala spis tipy na neco netradicniho. Dik vsem, uz mam tipu az az.
    FITH
    FITH --- ---
    BEBEBE: Uvarim cele bulvy repy ve vode hodne osolene a hodne okyselene obyc. octem. Varim v papinaku vic jak hod.zalezi na velikosti bulv. Oloupu, necham vychladnout. Nakrajim na tenke platky,zaliju olivovym olejem, opeprim a posypu vydatne sekanou hladkolistou petrzelkou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    VSICHNIMAME: Taky jsem tu po ní kdysi pátrala a nakonec jsem kombinací receptů a možností surovin, který byly při ruce, vynašla následující: Mrkev s bramborama v poměru tak 3:1 nakrájený na kousky orestuju, posypu kari kořením, přidám trošku čerstvýho zázvoru, šafránu, dosolím a vařím doměkka. Pak rozmixuju a je to zahřívací mrkvovej krém.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    děkuji oběma za recepty, vypadají podobně a chutně, tak zkusím.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    VSICHNIMAME: U nás vede tahle:
    Polévka z pečené mrkve se zázvorem recept - Vareni.cz
    http://recepty.vareni.cz/polevka-z-pecene-mrkve-se-zazvorem/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    4 porce:
    500 g mrkve a 100 g cibule (jedna větší cibule) nakrájej na větší kusy, posol, popepři, pokap olejem a upeč v troubě, aby vznkly hnědé plošky.

    Rozpusť v hrnci něco másla, dej na to lžičku nastrouhaného zázvoru a 1-2 na plátky nakrájené stroužky česneku a počkej, až česnek opeče, ale nezačně hnědnout. Přidej tam 2 na malé kostičky nakrájné brambory, opečenou mrkev a cibuli a zalij to vývarem (cca 500-700 ml) a přidej trošku tymiánu. Uvař do měkka, rozmixuj na krém, dosol, dopepři, dokysel citronem a zjemni máslem/olejem a nebo smetanou. Posyp něčím zeleným, případně nějakejma opečenejma semínkama či ořechama.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Máte někdo recept na ultimátní mrkvovou polévku?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mně je jasné, že boršč bude takový guláš. Suroviny i postup v podstatě stejné, ale každá domácnost to bude mít trochu jiné:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Měli jsme zrovna včera.:-) Já začínám tím, že udělám hovězí vývar a řepu předpeču v troubě zabalenou do alobalu. Pak orestuju cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, přidám plechovku rajčat, nakrájenou řepu, na kostičky nakrájené brambory, doředím vývarem, přidám obrané maso, nové koření, pepř, bobkový list a vařím, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec přidávám kysané zelí. Na talíř k tomu dávám kysanou smetanu, Rusy jsem viděla dávat i majonézu.
    A souhlasím se ZUZKAOU, že to chce s konzumací vydržet do dalšího dne, než se boršč rozleží.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Grilovanou a posypanou třeba chimichuri jako přílohu k masu nebo s další grilovanou zeleninou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: moment - jako že si dělala i tu zmrzlinu? :-O
    SACHMETT
    SACHMETT --- ---
    LUCIASHECK: Nemáš někde odkaz na recept na to řepné rizoto?
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    BEBEBE: My ještě děláme na jemno nastrouhanou syrovou řepu s mrkví, zakysanka, vlašský ořechy (opražený slunečnicový semínka). Buď k něčemu, nebo jen tak samotný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

    Protože boršč ze zkvašenou řepnou šťávou je nejlepší.

    Ale jinak chceš silný vývar (jedno jaký) a v něm uvařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, řepu a kysaný zelí. (další varianta je sladký zelí a nakládaná a nebo kysaná řepa), cibuli, česnek, nový koření, bobokový list, pepř a muškátový ořech. Je dobrý do toho dát trošku rajčatovýho protlaku nebo rajče a poláci tam dávaj sušený houby a taky je to dobrý.

    Pokud používáš masový vývar, tak do hotové polívky přidat obrané maso z vývaru, případně můžeš přidat k zeleněině trošku na kostičky nakrájené uzené klobásy. Údajně pravý bojarský boršč má být s třemu druhy masa. Hotovou polívku podle chuti dosolit, dopepřit, dosladit a dokyselit - dokyselovat ideálně řepným kvasem a nebo lákem ze zelí. Nebo teda zbaběle citronem a nebo octem - ocet to ovšem chce převařit.

    Velmi mu pomůže se den rozležet v chladu.

    Do polévky, kterou naliješ do talíře dát lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu a posypat sekanou petřželkou a koprem. Kopr je fakultativní, ale nikdo na východ od odry se bez něj v boršči neobejde.

    Myslím že ten z Ambi se dá vyhlásit za zenový boršč

    Pravý ukrajinský boršč
    http://jidloaradost.ambi.cz/recepty/pravy-ukrajinsky-borsc

    tady pak vege verze.

    Dinner Tonight: Vegetarian Borscht Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2009/02/dinner-tonight-vegetarian-borscht-recipe.html
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BEBEBE: Dosladit podle chuti, trochu oleje a nejlépe nechat zaležet. :-)
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LUCIASHECK: To je zajímavá kombinace, s pomerančem jsem ji nezkoušela...hmm

    LUCIASHECK: Tomu věřim...pár věcí od něj jsem zkusila a vždycky to stálo za to...dělám podle něj třeba hranolky a sice si na to musim vyhradit den volna, ale jsou dokonalý :D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBEBE: a to řepný rizoto je teda skvostný :-) jeden z mála receptů z Hestona, kterej jsem zkusila... je to strašný sraní, ale stojí to za to :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    řepu ze všeho nejvíc zbožňuju v salátu v kombinaci rukola, feta, pomeranč, vlašáky/kešu! po tom bych se užrala a je to i geniální přílohovej salát ke steaku
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Díky všem, všechno to jsou v podstatě variace na pečenou řepu, jak ji používám taky :) Akorát syrovou strouhanou s citronem a křenem jsem neznala, tak vyzkouším, to mi bude určitě chutnat.

    ZUZKAOU: Hestonova řepná rizota/špaldota znám, ale popravdě se mi do nich nějak nechce, řepný rizoto mě zas tak neuchvacuje, aby se mi chtělo vařit. Ta šuba ale vypadá docela zajímavě, to zkusím.

    Teď mi došlo, že mám vlastně freshovač, takže minimálně půlku jí vypiju :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam