BRUKEV:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html
Protože boršč ze zkvašenou řepnou šťávou je nejlepší.
Ale jinak chceš silný vývar (jedno jaký) a v něm uvařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, řepu a kysaný zelí. (další varianta je sladký zelí a nakládaná a nebo kysaná řepa), cibuli, česnek, nový koření, bobokový list, pepř a muškátový ořech. Je dobrý do toho dát trošku rajčatovýho protlaku nebo rajče a poláci tam dávaj sušený houby a taky je to dobrý.
Pokud používáš masový vývar, tak do hotové polívky přidat obrané maso z vývaru, případně můžeš přidat k zeleněině trošku na kostičky nakrájené uzené klobásy. Údajně pravý bojarský boršč má být s třemu druhy masa. Hotovou polívku podle chuti dosolit, dopepřit, dosladit a dokyselit - dokyselovat ideálně řepným kvasem a nebo lákem ze zelí. Nebo teda zbaběle citronem a nebo octem - ocet to ovšem chce převařit.
Velmi mu pomůže se den rozležet v chladu.
Do polévky, kterou naliješ do talíře dát lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu a posypat sekanou petřželkou a koprem. Kopr je fakultativní, ale nikdo na východ od odry se bez něj v boršči neobejde.
Myslím že ten z Ambi se dá vyhlásit za zenový boršč
Pravý ukrajinský boršč
http://jidloaradost.ambi.cz/recepty/pravy-ukrajinsky-borsc
tady pak vege verze.
Dinner Tonight: Vegetarian Borscht Recipe | Serious Eats
http://www.seriouseats.com/recipes/2009/02/dinner-tonight-vegetarian-borscht-recipe.html