• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    poradíte, do čeho spotřebovat co nejvíc z kila (chemicky ošetřených) citrónů najednou? zmrazit a vyhodit?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Nemáte někdo po ruce sadu receptů do jednoho hrnce / woku? Ideálně něco ne extra nákladného. Budu teď pár měsíců na firemním bytě kde není prakticky žádné nádobí.. :D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MOUNTBATTEN: pardon,zila jsem v tom,ze se odkaz prilozil: https://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BEBEBE: saltibarsciai! v lete idealni, ale delavam to i v zime (bez cerstve jarni cibulky:-) )
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: rozdelila jsem tu plec na dva kusy a z casti jsem delala tohle (misto cibulky a fiku jsem dala jen mrkev a meli jsme to s bramborovou kasi). Tak, jak veprove s mrkvi nemusim, tak tohle teda muzu a budu definitivne opakovat.

    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    http://waitingonmartha.com/bourbon-honey-braised-pork-shoulder/


    PETATA: dobry to bylo, to taky jeste nekdy zopakuji
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: moje repny rizoto je bez zmrzliny, se zmrzlinou je gazpacho z cervenyho zeli :-D
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    FITH: Takze variace na carpaccio, to je prece uplna klasika :) Ja jsem hledala spis tipy na neco netradicniho. Dik vsem, uz mam tipu az az.
    FITH
    FITH --- ---
    BEBEBE: Uvarim cele bulvy repy ve vode hodne osolene a hodne okyselene obyc. octem. Varim v papinaku vic jak hod.zalezi na velikosti bulv. Oloupu, necham vychladnout. Nakrajim na tenke platky,zaliju olivovym olejem, opeprim a posypu vydatne sekanou hladkolistou petrzelkou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    VSICHNIMAME: Taky jsem tu po ní kdysi pátrala a nakonec jsem kombinací receptů a možností surovin, který byly při ruce, vynašla následující: Mrkev s bramborama v poměru tak 3:1 nakrájený na kousky orestuju, posypu kari kořením, přidám trošku čerstvýho zázvoru, šafránu, dosolím a vařím doměkka. Pak rozmixuju a je to zahřívací mrkvovej krém.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    děkuji oběma za recepty, vypadají podobně a chutně, tak zkusím.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    VSICHNIMAME: U nás vede tahle:
    Polévka z pečené mrkve se zázvorem recept - Vareni.cz
    http://recepty.vareni.cz/polevka-z-pecene-mrkve-se-zazvorem/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    4 porce:
    500 g mrkve a 100 g cibule (jedna větší cibule) nakrájej na větší kusy, posol, popepři, pokap olejem a upeč v troubě, aby vznkly hnědé plošky.

    Rozpusť v hrnci něco másla, dej na to lžičku nastrouhaného zázvoru a 1-2 na plátky nakrájené stroužky česneku a počkej, až česnek opeče, ale nezačně hnědnout. Přidej tam 2 na malé kostičky nakrájné brambory, opečenou mrkev a cibuli a zalij to vývarem (cca 500-700 ml) a přidej trošku tymiánu. Uvař do měkka, rozmixuj na krém, dosol, dopepři, dokysel citronem a zjemni máslem/olejem a nebo smetanou. Posyp něčím zeleným, případně nějakejma opečenejma semínkama či ořechama.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Máte někdo recept na ultimátní mrkvovou polévku?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mně je jasné, že boršč bude takový guláš. Suroviny i postup v podstatě stejné, ale každá domácnost to bude mít trochu jiné:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Měli jsme zrovna včera.:-) Já začínám tím, že udělám hovězí vývar a řepu předpeču v troubě zabalenou do alobalu. Pak orestuju cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, přidám plechovku rajčat, nakrájenou řepu, na kostičky nakrájené brambory, doředím vývarem, přidám obrané maso, nové koření, pepř, bobkový list a vařím, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec přidávám kysané zelí. Na talíř k tomu dávám kysanou smetanu, Rusy jsem viděla dávat i majonézu.
    A souhlasím se ZUZKAOU, že to chce s konzumací vydržet do dalšího dne, než se boršč rozleží.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Grilovanou a posypanou třeba chimichuri jako přílohu k masu nebo s další grilovanou zeleninou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: moment - jako že si dělala i tu zmrzlinu? :-O
    SACHMETT
    SACHMETT --- ---
    LUCIASHECK: Nemáš někde odkaz na recept na to řepné rizoto?
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    BEBEBE: My ještě děláme na jemno nastrouhanou syrovou řepu s mrkví, zakysanka, vlašský ořechy (opražený slunečnicový semínka). Buď k něčemu, nebo jen tak samotný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

    Protože boršč ze zkvašenou řepnou šťávou je nejlepší.

    Ale jinak chceš silný vývar (jedno jaký) a v něm uvařit na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, řepu a kysaný zelí. (další varianta je sladký zelí a nakládaná a nebo kysaná řepa), cibuli, česnek, nový koření, bobokový list, pepř a muškátový ořech. Je dobrý do toho dát trošku rajčatovýho protlaku nebo rajče a poláci tam dávaj sušený houby a taky je to dobrý.

    Pokud používáš masový vývar, tak do hotové polívky přidat obrané maso z vývaru, případně můžeš přidat k zeleněině trošku na kostičky nakrájené uzené klobásy. Údajně pravý bojarský boršč má být s třemu druhy masa. Hotovou polívku podle chuti dosolit, dopepřit, dosladit a dokyselit - dokyselovat ideálně řepným kvasem a nebo lákem ze zelí. Nebo teda zbaběle citronem a nebo octem - ocet to ovšem chce převařit.

    Velmi mu pomůže se den rozležet v chladu.

    Do polévky, kterou naliješ do talíře dát lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu a posypat sekanou petřželkou a koprem. Kopr je fakultativní, ale nikdo na východ od odry se bez něj v boršči neobejde.

    Myslím že ten z Ambi se dá vyhlásit za zenový boršč

    Pravý ukrajinský boršč
    http://jidloaradost.ambi.cz/recepty/pravy-ukrajinsky-borsc

    tady pak vege verze.

    Dinner Tonight: Vegetarian Borscht Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2009/02/dinner-tonight-vegetarian-borscht-recipe.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam