• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    SOFIJKA: citrony je hezky nalozit vcelku do soli/na marocky apod. zpusob, jako treba tady (nahodnej orientacni link v cz ukradenej od jamie o. + dalsich dvou):
    https://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0003.html
    jinak "lacto-fermented (whole) lemons"
    nebo pak jakykoli "pickles", treba
    lemon pickle recipe, how to make lemon pickle | nimbu ka achaar
    http://www.vegrecipesofindia.com/lemon-pickle-recipe/
    (oboji imo rozhodne velmi zajimavy chutove, pouziva se pak dal jako prisada/priloha)

    (na rezidua pesticidu je pri omyvani plodu je ethanol ucinnejsi vody, z toho lze mozna taky vyjit v dalsim praktickem vyuziti)) biocitrony se kazdopadne muzou zpracovat zajimave, ale asi o to rychleji

    jinak pokud ne takhle, kupr. stredomorsky masa, ryby, salaty maj haldu receptu s citronem - treba recko
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    KURE: jasně, neni to zas tak moc, ale v běžnym provozu to nestihnu využít, tak bych to ráda zpracovala nějak zajímavěji.
    DEVIL: díky za tipy.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SOFIJKA: jsou dve uplne jednoduchy veci. naslano ci nasladko. udelej citronovou sul http://www.popsugar.com/food/Flavored-Salt-Recipes-20854513
    coz je uplne jednoduchy a efektni. nasypes to treba pak na kure nebo na rybu
    nebo udelej kandovany citrony. navod viz https://www.youtube.com/watch?v=Jf8CSurANUk.
    kandovanejma citronama pak zdobis sladky veci, nebo nastrouhas pri peceni do testa
    oboji vydrzi mega dlouho
    KURE
    KURE --- ---
    SOFIJKA: jednoho kila? lol
    udelej si citronadu, to mas tak na petflasku, max dve. nebo caj s citronem.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    poradíte, do čeho spotřebovat co nejvíc z kila (chemicky ošetřených) citrónů najednou? zmrazit a vyhodit?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Nemáte někdo po ruce sadu receptů do jednoho hrnce / woku? Ideálně něco ne extra nákladného. Budu teď pár měsíců na firemním bytě kde není prakticky žádné nádobí.. :D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MOUNTBATTEN: pardon,zila jsem v tom,ze se odkaz prilozil: https://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BEBEBE: saltibarsciai! v lete idealni, ale delavam to i v zime (bez cerstve jarni cibulky:-) )
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: rozdelila jsem tu plec na dva kusy a z casti jsem delala tohle (misto cibulky a fiku jsem dala jen mrkev a meli jsme to s bramborovou kasi). Tak, jak veprove s mrkvi nemusim, tak tohle teda muzu a budu definitivne opakovat.

    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    http://waitingonmartha.com/bourbon-honey-braised-pork-shoulder/


    PETATA: dobry to bylo, to taky jeste nekdy zopakuji
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: moje repny rizoto je bez zmrzliny, se zmrzlinou je gazpacho z cervenyho zeli :-D
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    FITH: Takze variace na carpaccio, to je prece uplna klasika :) Ja jsem hledala spis tipy na neco netradicniho. Dik vsem, uz mam tipu az az.
    FITH
    FITH --- ---
    BEBEBE: Uvarim cele bulvy repy ve vode hodne osolene a hodne okyselene obyc. octem. Varim v papinaku vic jak hod.zalezi na velikosti bulv. Oloupu, necham vychladnout. Nakrajim na tenke platky,zaliju olivovym olejem, opeprim a posypu vydatne sekanou hladkolistou petrzelkou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    VSICHNIMAME: Taky jsem tu po ní kdysi pátrala a nakonec jsem kombinací receptů a možností surovin, který byly při ruce, vynašla následující: Mrkev s bramborama v poměru tak 3:1 nakrájený na kousky orestuju, posypu kari kořením, přidám trošku čerstvýho zázvoru, šafránu, dosolím a vařím doměkka. Pak rozmixuju a je to zahřívací mrkvovej krém.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    děkuji oběma za recepty, vypadají podobně a chutně, tak zkusím.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    VSICHNIMAME: U nás vede tahle:
    Polévka z pečené mrkve se zázvorem recept - Vareni.cz
    http://recepty.vareni.cz/polevka-z-pecene-mrkve-se-zazvorem/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    4 porce:
    500 g mrkve a 100 g cibule (jedna větší cibule) nakrájej na větší kusy, posol, popepři, pokap olejem a upeč v troubě, aby vznkly hnědé plošky.

    Rozpusť v hrnci něco másla, dej na to lžičku nastrouhaného zázvoru a 1-2 na plátky nakrájené stroužky česneku a počkej, až česnek opeče, ale nezačně hnědnout. Přidej tam 2 na malé kostičky nakrájné brambory, opečenou mrkev a cibuli a zalij to vývarem (cca 500-700 ml) a přidej trošku tymiánu. Uvař do měkka, rozmixuj na krém, dosol, dopepři, dokysel citronem a zjemni máslem/olejem a nebo smetanou. Posyp něčím zeleným, případně nějakejma opečenejma semínkama či ořechama.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Máte někdo recept na ultimátní mrkvovou polévku?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mně je jasné, že boršč bude takový guláš. Suroviny i postup v podstatě stejné, ale každá domácnost to bude mít trochu jiné:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Měli jsme zrovna včera.:-) Já začínám tím, že udělám hovězí vývar a řepu předpeču v troubě zabalenou do alobalu. Pak orestuju cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, přidám plechovku rajčat, nakrájenou řepu, na kostičky nakrájené brambory, doředím vývarem, přidám obrané maso, nové koření, pepř, bobkový list a vařím, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec přidávám kysané zelí. Na talíř k tomu dávám kysanou smetanu, Rusy jsem viděla dávat i majonézu.
    A souhlasím se ZUZKAOU, že to chce s konzumací vydržet do dalšího dne, než se boršč rozleží.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Grilovanou a posypanou třeba chimichuri jako přílohu k masu nebo s další grilovanou zeleninou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: moment - jako že si dělala i tu zmrzlinu? :-O
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam