Hele tak smíchat drobnozrnnou čočku a kroupy je moc dobrej nápad.
French in a Flash: Olivey French Lentil and Barley Salad Recipe | Serious Eats
http://www.seriouseats.com/...03/french-in-a-flash-olivey-french-lentil-and-barley-salad-recipe.html
Ve slaném vývaru s kořením a zeleninou (bobkový list, pepř, tymián, česnek, cibule, mrkev, celer) uvařit krouby a čočku. Čočce stačí 2:1 a 15 minut a pak nechat dojít, velké kroupy chtějí 3:1 a tak 40 minut, střední okolo 20 min, drobné jedou 2:1 10 minut varu a pak nechat dojít dalších 10 minut.
A pak to smíchat se zálivkou z citronové štávy, olivového oleje a tapenády. Dělejte to kyselejší, než byste chtěli, tím jak se to rozleží, tak se část kyselosti ztratí. K tomu sůl a pepř a přidat zelené petržel, jarní cibulku a tymián. Kdo má kerblík a estragon, tak tam nebude dávat tymián, ale kerblík a estragon. Případně je v tom moc dobrej medvědí česnek.
Nechat přes noc v lednici uležet.