• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    U nás to naštěstí jistí Ivančice a okolí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: no a ti poláci vozili zeleninu tak, aby ji ještě před obědem vyprodali a ti jedni teda byli normální prodejci, ale ti druzí měli tak 2/3 sortimentu fakt od polskejch zemědělců z širšího okolí.

    A kamarádka se sice snaží pořádat trhy, ale místní české zelináře samozřejmě nemá, na horách tu rostou leda dýně a zelí a jsou až na podzim a prostě odmítá přidat poláky, že jsou za hranicí a není to dostatečně místní.

    :-(
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: aha, tudiz to je ten duvod. kolecko - lidi nekupujou, netoci se, unavenej..
    ja taky chodim kdyz zavazej zeleninu v utery..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: 70 kč balíček, dovozovej a hlavně velmi, velmi unavenej. Voni ho místní moc nekupujou a takže se na regálne netočí.

    Jako zelenina tady je mizerná a zachraňovali to ti poláci.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: tedka imho je to jedno. vsichni maj sparglu plnou prdel a je levnej, protoze vrcholi sezona. tady v kanade maloobchodni prodej v marketu skoro o dva dolary levnejsi na kilo, nez normalne (celorocne hlavne mexickej)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ZUZKAOU: Zrovna v Lidlu maj libovej chrest (zelenej, ten ja radsi).
    Delame chrestovy risotto, nebo s tou parmskou a parmigiano.. lehce opraskly na olivaci uplne staci, aby byl polosyrovy :).
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Objednala jsem z Kútů na Slovensku, vozí to bedýnkáři. Dnes bude čerstvý. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jděte s chřestem do háje, kvůli EET přestali do pohraničí vozit snesitelnou zeleninu poláci a je tu jen supermarketová :,-(
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BEREGOND: U nás včera chřest v páře s holandskou omáčkou, dneska chřestové rizoto, zítra bude chřestová polévka.
    A přes Velikonoce bude chřestový klid!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VENIKA: hlasuju pro holandskou, nebo osmažit strouhanku na másle
    chřestová polévka mi přijde hrozně planá
    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Díky.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    BEREGOND: uvarit, polit holandskou. Nebo treba do quiche. Nebo zabalit do parmske sunky, posypat trochou parmezanu a chvilku zapect.
    Ja jim teda chrest vetsinou samotnej, jen tak uvarenej, se soli, peprem a trochou masla. Pul kila je nic :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    FAT:
    Na česneku a kmínu. Zeleninu k tomu griluju.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Nemáte nějaký dobrý recept na bílý chřest? Mám ho doma ještě přes půl kila a rád bych ho zpracoval dokud je ještě čerstvý.
    FAT
    FAT --- ---
    Nemáte někdo nějaký poměrně jednoduchý a dobrý recept na nutrii? Upéct na česneku nebo na zelenině nebo něco jiného?
    Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele tak smíchat drobnozrnnou čočku a kroupy je moc dobrej nápad.

    French in a Flash: Olivey French Lentil and Barley Salad Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/...03/french-in-a-flash-olivey-french-lentil-and-barley-salad-recipe.html

    Ve slaném vývaru s kořením a zeleninou (bobkový list, pepř, tymián, česnek, cibule, mrkev, celer) uvařit krouby a čočku. Čočce stačí 2:1 a 15 minut a pak nechat dojít, velké kroupy chtějí 3:1 a tak 40 minut, střední okolo 20 min, drobné jedou 2:1 10 minut varu a pak nechat dojít dalších 10 minut.

    A pak to smíchat se zálivkou z citronové štávy, olivového oleje a tapenády. Dělejte to kyselejší, než byste chtěli, tím jak se to rozleží, tak se část kyselosti ztratí. K tomu sůl a pepř a přidat zelené petržel, jarní cibulku a tymián. Kdo má kerblík a estragon, tak tam nebude dávat tymián, ale kerblík a estragon. Případně je v tom moc dobrej medvědí česnek.

    Nechat přes noc v lednici uležet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: ale tenhle vypadá taky moc dobře. jen je výrazně​ pracnější
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: to není von. tak jsem se alespoň naučila ctrl+c v androidu... http://www.ottolenghi.co.uk/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint-shop
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: sry, já byl zvědavej a do večera bych to nevydržel :)

    Omlouvám se, pane Ottolenghi | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=7680
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IDENTITY: uvař je ve vývaru a přidej do rejze. k tomu nějaké korejské jídlo, případně jinou Asii, ale dělaj to Korejci. případně je přidej jako plnidlo do směsí z mletého masa (pokud máš ty velké, tak je hod na chvíli do mixéru či mlýnku na koření.) případně je var jako rejzi (ideálně ve verzi pilaf) a pouzij jako přílohu k něčemu se šťávou. jsou skvělé třeba y jehněčím. já je zítra či pozítří budu dělat s bryndzou, cibulkou a slaninou. nejspíš udusum coby pilaf na cibuli, slanině a česneku a do hotového přidám bryndzu a osmaženou cibuli s nasekanou jarní cibulkou a možná špenátem a nebo kopřivama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: ottolengiho salát s celerem. fakt je naprosto boží, link až večer, za se dostanu k počítači...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam