• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: pokoušela jsem se 10 let křen vypěstovat na zahradě a širém okolí, marně :/
    stejné to bylo s rebarbou :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADELHAIDA: dik, tolik jsem toho nevěděl. tak jsem trefil to pěstování :) ale proč ho teda někam nezasadíš? většina lidí ho ani nepozná. imho ho fakt můžeš mít celkem bez rizika i někde na tom pražským sídlišti, když tam poroste. já to plánuju zkusit někde u té řeky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    mě učili křen sázet tak, že do hlíny zapustím kbelík a do něj křen vsadím. klidně i okraj kousek pod povrchem země, podstatný je, že kořen pak neleze mimo kbelík. to proto, aby se ho pak kdyžtak bylo možný zbavit, kdyby už nebylo žádoucí ho tam mít.
    křen je potvora, stačí v hlíně nechat vláskovej kořínek a za rok za dva nám tam křen vesele roste znova
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Kámen se mimo jiné pod křen dává i proto, že pak roste pomaleji (musí obrůstat ten kámen) a je říznější. Křen, který koupíš v supermarketu se obvykle vyznačuje tím, že je rovný jako petržel. Je to (prý) tím, že ho pěstujou v písku, aby se jim dobře sklízel. Nejen, že si z písku nevytáhne ty "živiny" co dělají říznost, ale taky je to prostě taková rychlokvaška. S genetikou nevím, ale když vidím, jaký rozdíly jsou v česneku...
    Křen neroste všude, potřebuje spíš chudší půdu. Někde roste jako vzteklej a jinde se mu nedaří.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Takze na vejce i tofu zapominam, ok.

    SKRU: pepr jsem cetla ze nee, kmin nesnasim. Ale bez koreni se klidne obejdu na nejakou dobu.

    Co proteinovy napoje jako Mana? Je v tom laktoza?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    SKRU: oukej, ja negooglila, priznavam ze me to prekvapilo.
    SKRU
    SKRU --- ---
    TATONKA: vejce je tezky jak hovado, to nedoporucuju a uz vubec ne vecer a tofu zas moc plny bilkovin, tak moc bych ten zaludek nedrazdil. prirodni rybi filet (sul, pepr, trocha citronovy stavy a kminu, zdibek masla a lehce podlejt a na 20 minut na 180) by byl myslim fpoho.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TATONKA: tofu nevim, ale vejce je dost těžký a ne úplně snadno stravitelný, to bych rozhodně vynechala.
    SKRU
    SKRU --- ---
    TATONKA: no schvalne sem si to predtim poguglil, ryze ma necely 3g/100g (kukskus cca 4), bulgur je vlastne lamana psenice a ma cca 13g/100. nic jinyho suchyho nemastnyho nelusteninovyho bohatsiho na bilkoviny me nenapadlo..
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    LUCIASHECK: ted jsem dojedla druhou mensi misku a zatim dobry. Asi teda vecer otestuju to kure. Napadla me jeste nejaka dusena ryba. Co myslis ze by zaludek rikal na takovy vejce natvrdo nebo tofu?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    SKRU: bulgur ma nejak hodne bilkovin oproti ryzi nebo psenici?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TATONKA: jestli jsi dýňovou polívku v pohodě zvládla, tak si klidně dej kuřecí / krůtí prsa.
    SKRU
    SKRU --- ---
    TATONKA: co bulgur "s necim"? ale moc bych to neomastoval:)
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Pls help!
    O velikonocich jsem si uhnala zanet zaludku (slovenska vesnice + babicky = nonstop prejidani + chlast).
    Dle slov moji doktorky mam jist az do patku pouze suchary a varenou ryzi s mrkvi. Jenze ja mam furt hlad. Jakoze hroznej. Dnes jsem si uvarila dynovou polivku z pecene dyne, mrkve, kousku papriky a malicke cibule. Jako je to lepsi nez suchary, ale porad zoufale baznim po nejakych bilkovinach. Poradite prosim, co vydatneho a pritom lehkeho na zaludek si mam uvarit, abych neposla hlady? Tu nejhorsi cast, kdy jsem neudrzela ani vodu, uz mam za sebou...
    DIVER
    DIVER --- ---
    BRUKEV: já mám totiž pocit, že tenhle česnek podivnej roste u hladový zdi v kinského zahradách (praha). poprvé jsem ho nasbíral celou igelitku, ale pak se mi nějak nezdál a radši jsem ho vyhodil, protože jsem se bál, že se otrávím konvalinkou.... teda sry, vlastně to dostala kámoška :)

    listy imho byly užší...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DIVER: má jiné listy. Jinak je to imho stejné, prostě do pomazánek, pesto, na chleba. Medvěd je imho trochu hype, nemyslím, že je to něco extra. Navíc zatímco medvěd u nás neroste, podivína máme všude spoustu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    BRUKEV: jak se liší od medvěda?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Lol, mám za sebou inhalační kůru česneku podivného. Stěhoval jsem nějaké věci, musel jsem opakovaně chodit po cestičce travnaté a na ní rostl právě česnek. Po asi šestém opakování trasy už byl tak rozšlapaný a rozšířený ve vzduchu, že jsem zbytek stěhování myslel jen na to, kde všude se dá nať použít k jídlu:)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    RUTHLESS: mam, kdyz nezapomenu, tak ti to vecer vyfotim
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Pardon, ze narušim diskuzi kren.

    Ale nemáte doma někdo kuchařku Dity P? Poptavam recept na skvarkovou pomazánku, která je od ni naprosto ultimatni. A na netu nenacházím. Dík!
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADELHAIDA: tak nějak nechápu, co je za problém. údajně zakoření i kousek odřezku z kořene ze supermarketu. dost pochybuju, že by šlo geneticky o nějakej jinej křen. že ten kupovanej nemá grády může být imho: 1, subjektivní, 2, pěstováním, 3, skladováním.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Dík. Já mám o pěstování křenu vcelku hluboké znalosti, je to s ním jak s rebarborou - buď se v něm topís, nebo za něj musíš vysolit nekřesťanský prachy.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ADELHAIDA: vidíš - to mi připomnělo:

    když jsem byl malej, rodiče si křen přivezli do Prahy ze Sudet od babičky. snad pak rostl někde na sídlišti nebo kde. já se teď chystám nějakej křen sehnat a vysadit si ho za barákem někde u Berounky. je to nezdolnej plevel a navíc se imho dost blbě krade. fígl je v tom, že se kořen zasadí NAD nějakej placatej kámen. nemůže pak růst do hloubky a zesílí.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LORAIN: nevypadá. v ČR vede Billa toho Zimmermanna
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADELHAIDA: čerstvý strouhaný křen, v hypersuper ho mají v chlaďáku u zeleniny, ne na regálu vedle hořčice a kečupu

    Billa vede tenhle (100 g za 50,-)



    Globus a Albert mívají tenhle (60 g kolem 35,-)

    ten bývá občas vidět i v kyblíčku 500 g a 1000 g, tam ceny nevím
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ADELHAIDA: V Bille mají vyloženě jen strouhaný křen. Mívají ho ve skleničkách tam, kde mají balené saláty.
    Našla jsem tohle (ale nejsem si 100% jistá, že u nás tady vypadá stejně): https://shop.billa.at/produkte/billa-steirischer-kren/00-393893
    V Rakousku v Intersparu jsme koupili něco podobného (jeví se to jako čistý strouhaný křen ve sklenici) jen jiné balení a fakt to píše!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ADELHAIDA: Viva Gourmet křen brusinkový, 180g. Křen 75%, voda, brusinky 8%, řepkový olej, kvasný ocet lihový, cukr, sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, xanthan, guma guar. Kupoval jsem ho v Kauflandu nebo v Tescu a je hodně říznej
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mám ráda křen, kterého když si vezmete o jeden gram víc, máte pocit, že vám někdo přeleštil mozek kovovým kartáčem. Vím, že nejlepší je čerstvý, ale na chalupě ho poničil švagr, v obchodě jsem na pořádně řízný křen narazila jenom jednou, a i když jsem ho na výletech po ČR párkrát potkala v přírodě, polní lopatku jsem s sebou neměla. Konzervované křeny jsou většinou hrozně slabé, nejvyšší koncentraci křenu jsem objevila 75% a je to málo Proto se ptám:

    1) Víte o nějakém dostupném zdroji čerstvého dobrého křenu (pokud možno Praha a okolí)?
    2) Máte nějaký osvědčený recept na jeho konzervaci?
    3) Máte nějakou oblíbenou značku konzervovaného křenu, která se vám osvědčila a jde koupit v ČR?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: tady máš sandtnerčinu. Ale odmítám to testovat.

    SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 50: HAŠE Z VAŘENÉHO HOVĚZÍHO MASA - neplecha na plechu
    http://neplechanaplechu.blogspot.cz/2016/10/sandtnerkovska-vyzva-50-hase-z-vareneho.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Na základní škole jsem miloval masovou haši s bramborami a zelím. Máte prosím nějaký recept? Našel jsem tenhle, který nevypadá špatně, ale zajímalo by mě víc variant. Díky

    Haše – zapomenutá klasika z laciného kraje
    http://www.moje-dobroty.cz/hae-zapomenut-klasika-z-lacinho-kraje/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam