• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: do malý petflašky a vezmi alespoň čtvrtlitr, jestli máš dobrej. Vylepší každý jídlo ;-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: to jsem myslela, ze sflikuju kusem slaniny, kterej snad na miste koupim, ale ted premyslim, co ceho sbalit deci olivace :-) jasný, dík!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: výživnost posílí ten olej, zrovna v čočce se ho dá utopit hodně.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: super, díky. 120g na dvě porce, tj 109g na osobu bude snad dostatecnej výkrm :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: byla bys zlata, díky!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: máme doma outdoorovou kucharku a v receptu je uvedeno 120g cocky (kdyby te to zajimalo, poslu cely recept) a manzel to delal cele parte na cundru jako hlavni jidlo a pry to bylo docela malo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: obvykle se bere dávka 100 g na osobu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a teda var je až pak. aby byly čerstvé
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: udělej knedlíky a dej je do lednice.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GUDRUN: já bych udělala radši trochu víc, aspoň 100g/osoba. Ale my jsme žrouti:), kdyby toho bylo málo, tak bych to toho naházela třeba slunečnicový semínka, aby to bylo vydatnější.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BARBORKA: Ja bych je udelal ted a mel aspon neco hotovyho. Naparit uz je pohoda.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Mam dementni dotaz

    Kyne mi testo na boruvkove knedliky a prave jsem zjistila, ze stravnici dorazi az tak v sest.
    Je pro chut lepsi strcit testo do lednicky a oddalit kynuti a nebo radsi dodelat knedliky ted a pak hotove naparit pred podavanim...? nebo jina moznost?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    pls poraďte, když potřebuju červenou čočku jako hlavní jídlo pro 6 lidí, přidaná do toho bude akorát nějaká zelenina a snad sýr (jídlo na hřbet na trek), kolik suché červené čočky je potřeba? Půl kila stačí? Díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBEBE: ha - tak jsem ji udělala kulajda stájl a je to super.

    cibulovo-česnekovej základ, na to trahoňu opražit, přidat houby, nechat pustit vodu, zalít vývarem (1,5 dílu ), přidat nové koření, pepř, kmín a bobkový list a vařit. na posledních 5 minut přilít smetanu (půl dílu). Vařit 15 minut, pak nechat 5 minut dojí. Do hotové trahoňi zamíchat kopr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo chce hodně hladký hummus a nechce se mu loupat, tak použije cizrnovou mouku, funguje to. Je to teda takové jemnější v chuti. Ale je to fajn když potřebujete velké množství a přijde mi to jednodušší, než tanečky s papiňákem (i konzrevovaná cizrna chce dorozvařit, aby to bylo ono)

    Internetové recepty praví, že jen zamíchat a 3 minuty vařit, ale to je blbost, to budete mít syrové a bude to chutnat jako syrová luštěnina.

    50 g cizrnové mouky (v orientálních speciálkách se ptejte po besam/gram)
    500 g vody
    šťáva z jednoho citronu
    česnek dle chuti
    50-100 ml olivového oleje
    100 -200 g tahini (chcete hodně tahini)
    sůl
    paprika
    kumín

    namočit cizrnovou mouku do vody, alespoň na 8 hodin. Pak to za vcelku pečlivého míchání vařit alespoň 30 minut, až to bude dostatečně husté. Osolit podle chuti. Asi by stálo za experiment udělat původní směs ještě řidší a zkusit co to udělá, když se to rozvaří ještě delší dobu.

    Do vymačkané citronové šťávy prolisovat česnek - tím se ho tam dá narvat víc, protože kyselé zablokuje tvorbu štiplavosti, ale nechá ostatní chutě. Smíchat s tahini a rozmíchat to do cizrnové kaše a důkladně rozmíchat. Přilít olej - když to ještě proženete mixérem, tak se to zemulguje a bude to takové lehčí, než standardní hummus.

    Nechat vychladnout a rozležet.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    Díky!
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    AIJA: Pozdě, ale přece... Letošní úroda cuket je opět bohatá, takže budeme nakládat ve velkém.
    Sladkokyselé curry cukety ze Švýcarska:
    1 .den: 3 kg cuket, 2 velké cibule, 100g soli, cukety na kostky, cibule na kroužky, smíchat se solí, přikryté nechat 1den stát
    2. den: míšeninu proprat vodou, svařit 2,5 dcl octa, 7,5 dcl vody, 200 g cukru, 6 lžiček kari, trochu pepře - nalít na cukety, nechat stát
    3 .den: scedit, tekutinu převařit s dalšími 60 g cukru, nalít na cukety, nechat 1 den stát
    4. den: tekutinu scedit, přivést do varu, přidat cukety, 2-3-min. povařit, naplnit do horkých sklenic a uzavřít.
    IKA
    IKA --- ---
    LADY_MYSKA: myslím, že s niekoľkými obmedzenami alebo preferenciami by sa radilo oveľa ľahšie.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Vsem moc dekuji, ano neudavam suroviny, pac jsem vubec netusila, jakym smerem se dat.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: brambory s tvarohem. Dobrej chleba s máslem a rajčatama. Gaspacho. Caprese.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam