• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    Máte nejaký vyskúšaný recept.na jáhly (proso) ktorý nie je sladká kaša?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    id machalik mě naučil syslit "zbytky" na vývar do mrazáku
    zip sáček byl plný, tak jsem přes noc pomalila :)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Při pokusu vyrobit taiwanské "suši" aka fa tuan (jako není to špatný, ale poměr práce/efekt za to moc nestojí) jsem vyráběla "pork floss" a tedy hlavním objevem je, že mleté vepřové které uděláte na páře ve vodě s kořením je strašně dobrá věc. Je to aromatické, šťavnaté a vůbec. Rozhodně lepší, než když to pak na té pánvičce vysušíte. Ale zase jako na hory je ta masová mouka vlastně velmi zajímavý produkt.

    Taiwanese breakfast rice ball 紫米飯糰 fan twan
    https://www.youtube.com/watch?v=2-yeV2yaiDU


    Home made pork floss 自製肉鬆
    https://www.youtube.com/watch?v=GwnglSwId-I&t=335s
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: do malý petflašky a vezmi alespoň čtvrtlitr, jestli máš dobrej. Vylepší každý jídlo ;-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: to jsem myslela, ze sflikuju kusem slaniny, kterej snad na miste koupim, ale ted premyslim, co ceho sbalit deci olivace :-) jasný, dík!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: výživnost posílí ten olej, zrovna v čočce se ho dá utopit hodně.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: super, díky. 120g na dvě porce, tj 109g na osobu bude snad dostatecnej výkrm :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: byla bys zlata, díky!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: máme doma outdoorovou kucharku a v receptu je uvedeno 120g cocky (kdyby te to zajimalo, poslu cely recept) a manzel to delal cele parte na cundru jako hlavni jidlo a pry to bylo docela malo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: obvykle se bere dávka 100 g na osobu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a teda var je až pak. aby byly čerstvé
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARBORKA: udělej knedlíky a dej je do lednice.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GUDRUN: já bych udělala radši trochu víc, aspoň 100g/osoba. Ale my jsme žrouti:), kdyby toho bylo málo, tak bych to toho naházela třeba slunečnicový semínka, aby to bylo vydatnější.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BARBORKA: Ja bych je udelal ted a mel aspon neco hotovyho. Naparit uz je pohoda.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Mam dementni dotaz

    Kyne mi testo na boruvkove knedliky a prave jsem zjistila, ze stravnici dorazi az tak v sest.
    Je pro chut lepsi strcit testo do lednicky a oddalit kynuti a nebo radsi dodelat knedliky ted a pak hotove naparit pred podavanim...? nebo jina moznost?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    pls poraďte, když potřebuju červenou čočku jako hlavní jídlo pro 6 lidí, přidaná do toho bude akorát nějaká zelenina a snad sýr (jídlo na hřbet na trek), kolik suché červené čočky je potřeba? Půl kila stačí? Díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBEBE: ha - tak jsem ji udělala kulajda stájl a je to super.

    cibulovo-česnekovej základ, na to trahoňu opražit, přidat houby, nechat pustit vodu, zalít vývarem (1,5 dílu ), přidat nové koření, pepř, kmín a bobkový list a vařit. na posledních 5 minut přilít smetanu (půl dílu). Vařit 15 minut, pak nechat 5 minut dojí. Do hotové trahoňi zamíchat kopr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo chce hodně hladký hummus a nechce se mu loupat, tak použije cizrnovou mouku, funguje to. Je to teda takové jemnější v chuti. Ale je to fajn když potřebujete velké množství a přijde mi to jednodušší, než tanečky s papiňákem (i konzrevovaná cizrna chce dorozvařit, aby to bylo ono)

    Internetové recepty praví, že jen zamíchat a 3 minuty vařit, ale to je blbost, to budete mít syrové a bude to chutnat jako syrová luštěnina.

    50 g cizrnové mouky (v orientálních speciálkách se ptejte po besam/gram)
    500 g vody
    šťáva z jednoho citronu
    česnek dle chuti
    50-100 ml olivového oleje
    100 -200 g tahini (chcete hodně tahini)
    sůl
    paprika
    kumín

    namočit cizrnovou mouku do vody, alespoň na 8 hodin. Pak to za vcelku pečlivého míchání vařit alespoň 30 minut, až to bude dostatečně husté. Osolit podle chuti. Asi by stálo za experiment udělat původní směs ještě řidší a zkusit co to udělá, když se to rozvaří ještě delší dobu.

    Do vymačkané citronové šťávy prolisovat česnek - tím se ho tam dá narvat víc, protože kyselé zablokuje tvorbu štiplavosti, ale nechá ostatní chutě. Smíchat s tahini a rozmíchat to do cizrnové kaše a důkladně rozmíchat. Přilít olej - když to ještě proženete mixérem, tak se to zemulguje a bude to takové lehčí, než standardní hummus.

    Nechat vychladnout a rozležet.
    AIJA
    AIJA --- ---
    KAMIONG:
    Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam