Kdo chce hodně hladký hummus a nechce se mu loupat, tak použije cizrnovou mouku, funguje to. Je to teda takové jemnější v chuti. Ale je to fajn když potřebujete velké množství a přijde mi to jednodušší, než tanečky s papiňákem (i konzrevovaná cizrna chce dorozvařit, aby to bylo ono)
Internetové recepty praví, že jen zamíchat a 3 minuty vařit, ale to je blbost, to budete mít syrové a bude to chutnat jako syrová luštěnina.
50 g cizrnové mouky (v orientálních speciálkách se ptejte po besam/gram)
500 g vody
šťáva z jednoho citronu
česnek dle chuti
50-100 ml olivového oleje
100 -200 g tahini (chcete hodně tahini)
sůl
paprika
kumín
namočit cizrnovou mouku do vody, alespoň na 8 hodin. Pak to za vcelku pečlivého míchání vařit alespoň 30 minut, až to bude dostatečně husté. Osolit podle chuti. Asi by stálo za experiment udělat původní směs ještě řidší a zkusit co to udělá, když se to rozvaří ještě delší dobu.
Do vymačkané citronové šťávy prolisovat česnek - tím se ho tam dá narvat víc, protože kyselé zablokuje tvorbu štiplavosti, ale nechá ostatní chutě. Smíchat s tahini a rozmíchat to do cizrnové kaše a důkladně rozmíchat. Přilít olej - když to ještě proženete mixérem, tak se to zemulguje a bude to takové lehčí, než standardní hummus.
Nechat vychladnout a rozležet.