Moment - jáhly nechcete vařit jako rejži na risotto, protože se z toho stane ohavná kejda, nemají vhodný škrob, aby pustily ten lahodný rýžový šlem a přitom zůstaly jako zrnka.
Jáhly chcete nasucho opražit, až začnou lehce hnědnout - tak 3 minuty, pak zalít dovjnásobkoem osoleného vývaru, případně s nějakým kořením, 10 minut nechat vařit a pak 20 minut dojít. Pak je pořádně omastit.
tím získáte dobré, sypké jáhly které fungují jako příloha k něčemu s omáčkou, nebo základ salátu, případně jako obilninová část různých misek hojnosti. Stejně tak se do toho dá zamíchat co člověk najde doma a pak to zapéct. Případně nacpat spolu s masem či sýrem a bylinkami do paprik, cuket a jiných věcí co se plní a zapékají.
tady je smažej jako krokety a to by taky mohlo být docela fajn
https://healthyfoodiebaby.com/2013/12/31/millet-croquettes/
pokud chcete dělat jáhový pilaf/jáhloto - tedy dusit jáhly s něčím, tak nasucho opražte jáhly. pak si na tuku připravte to s čím chcete jáhly dusit a když to bude ve fázi, že už tomu bude stačit jen 10 minut, tak přisypte opražené jáhly, přilejte vývar a 10 minut nechte vařit a pak 20 minut stát.
Překvapivě velmi dobré jsou jáhly vařené jen v lehce osolené vodě, pak omaštěné másle a přelité trochou smetany. Je to docela fajn snídaně a to nemám kaše ráda. S ovocem, medem a ořechy jsou pak vyloženě luxusní.