• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Právě řeším jídlo pro malou holku co nemá jíst lepek a mlíko...Ty jáhly určitě zkusím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moment - jáhly nechcete vařit jako rejži na risotto, protože se z toho stane ohavná kejda, nemají vhodný škrob, aby pustily ten lahodný rýžový šlem a přitom zůstaly jako zrnka.

    Jáhly chcete nasucho opražit, až začnou lehce hnědnout - tak 3 minuty, pak zalít dovjnásobkoem osoleného vývaru, případně s nějakým kořením, 10 minut nechat vařit a pak 20 minut dojít. Pak je pořádně omastit.

    tím získáte dobré, sypké jáhly které fungují jako příloha k něčemu s omáčkou, nebo základ salátu, případně jako obilninová část různých misek hojnosti. Stejně tak se do toho dá zamíchat co člověk najde doma a pak to zapéct. Případně nacpat spolu s masem či sýrem a bylinkami do paprik, cuket a jiných věcí co se plní a zapékají.

    tady je smažej jako krokety a to by taky mohlo být docela fajn https://healthyfoodiebaby.com/2013/12/31/millet-croquettes/

    pokud chcete dělat jáhový pilaf/jáhloto - tedy dusit jáhly s něčím, tak nasucho opražte jáhly. pak si na tuku připravte to s čím chcete jáhly dusit a když to bude ve fázi, že už tomu bude stačit jen 10 minut, tak přisypte opražené jáhly, přilejte vývar a 10 minut nechte vařit a pak 20 minut stát.

    Překvapivě velmi dobré jsou jáhly vařené jen v lehce osolené vodě, pak omaštěné másle a přelité trochou smetany. Je to docela fajn snídaně a to nemám kaše ráda. S ovocem, medem a ořechy jsou pak vyloženě luxusní.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NENUFER:
    MUTHA: dala som do googlu jáhloto a toto bol jediny príčetný recept čo vybehol na prvej strane. tzn. nebol to mimáč a nebola v ňom vegeta. vymeň chřest za kura a kozí syr za ricottu a máš to. fantázii sa medze nekladú.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MART1NKA: s malou úpravou by to šlo, mama nedáva čokoľvek kozieho - trauma z detstva
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NENUFER: Použít jáhly jako kuskus. Nevařit na kaši, ale vychytat fázi kdy jsou ještě sypké. Nebo je použít jako základ na placky. Anebo použít prostě jako přílohu, nebo třeba do polévky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MYRTHIE1: udelej rychlokvasky. zadny srani s tim a oproti nakladackam jsou kvaseny okurky daleko zdravejsi nez nakladacky.
    vokurky das na pul hodky do studeny vody. pak je rukama omejes a zbavis necistot, propichas paratkem semotamo, na litr vody das cca 30 g soli. svaris vodu se soli, okurky naskladas do nadoby se snitkem kopru (ten kopr je dobry mit ho celej svazek, abys ho pak dal mohl smotat a dat nahoru, aby okurky byly vsechny potopeny), zalejes horkou vodou se soli, aby bylo vse ponoreny, zavickujes a nechas kvasit. za tejden bude hotovo a muzes chroustat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYRTHIE1: sirup. Nastrouhat, prosypat cukrem (1:1), nechat přes noc v lednici vylouhovat. zcedit přes plátno, svařit na velké bubliny - aka 105°C, dokyelit citronem a vroucí nalít do vyvařené lahve.

    Pokud máš odšťavnovač, tak odšťvnit, smíchat s cukrem 1:1 a svařit.

    Do svaření je dobré hodit taky co nejvíc máty co potkáš, pokud to chceš okurovo-mátové. Pak je to potřeba teda ještě jednou přecedit.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám doma něco přes kilo nakládaček, ale zavařovat je nehodlám. Poraďte mi prosím nějaký jídlo, kde jich spotřebuji co nejvíc.
    EDERA
    EDERA --- ---
    NENUFER: Chce to neustrnout na myšlence, že klasický jáhelník je sladký s ovocem, ale zapékat to i s jinými surovinami - osvědčené jsou houby nebo cibulka a škvarky.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    Máte nejaký vyskúšaný recept.na jáhly (proso) ktorý nie je sladká kaša?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    id machalik mě naučil syslit "zbytky" na vývar do mrazáku
    zip sáček byl plný, tak jsem přes noc pomalila :)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Při pokusu vyrobit taiwanské "suši" aka fa tuan (jako není to špatný, ale poměr práce/efekt za to moc nestojí) jsem vyráběla "pork floss" a tedy hlavním objevem je, že mleté vepřové které uděláte na páře ve vodě s kořením je strašně dobrá věc. Je to aromatické, šťavnaté a vůbec. Rozhodně lepší, než když to pak na té pánvičce vysušíte. Ale zase jako na hory je ta masová mouka vlastně velmi zajímavý produkt.

    Taiwanese breakfast rice ball 紫米飯糰 fan twan
    https://www.youtube.com/watch?v=2-yeV2yaiDU


    Home made pork floss 自製肉鬆
    https://www.youtube.com/watch?v=GwnglSwId-I&t=335s
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: do malý petflašky a vezmi alespoň čtvrtlitr, jestli máš dobrej. Vylepší každý jídlo ;-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: to jsem myslela, ze sflikuju kusem slaniny, kterej snad na miste koupim, ale ted premyslim, co ceho sbalit deci olivace :-) jasný, dík!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: výživnost posílí ten olej, zrovna v čočce se ho dá utopit hodně.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: super, díky. 120g na dvě porce, tj 109g na osobu bude snad dostatecnej výkrm :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETATA: byla bys zlata, díky!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: máme doma outdoorovou kucharku a v receptu je uvedeno 120g cocky (kdyby te to zajimalo, poslu cely recept) a manzel to delal cele parte na cundru jako hlavni jidlo a pry to bylo docela malo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam